Star Wars VII, spectaculos

de Ştefan Dobroiu în 16 Dec 2015
Deşi făcută după reţetă, premiera de vineri se ridică la înălţimea aşteptărilor

Este fără îndoială filmul anului şi totodată filmul aşteptat de trei generaţii. Fanii trilogiei iniţiale vor descoperi o întoarcere la formă a francizei, J.J. Abrams aducând pe ecrane un spectacol cinematografic atent construit şi impresionant în format 3D. Spectatorii care nu se închină lui George Lucas şi nu ştiu pe de rost toate planetele şi navele din aventurile anterioare ale eroilor ar putea să cârcotească din cauza unui aspect supărător: Star Wars: Trezirea Forţei este un film spectaculos, dar făcut după reţetă. Iată mai jos ce te-ar putea impresiona la premiera de vineri.

Un fan declarat al primelor filme Star Wars, J.J. Abrams preia ingredientele imaginate de George Lucas, presară pe deasupra praf de efecte speciale de ultimă generaţie şi aduce pe ecrane un film ce omagiază cu încăpăţânare trilogia lansată în 1977. Chiar dacă nu plictiseşte nici măcar o secundă, ba chiar uimeşte cu o consistentă doză de umor, Trezirea Forţei va fi simţit întrucâtva familiar de către fanii primei trilogii, probabil unul din puţinele lucruri care i se poate reproşa acestei continuări. O spune şi Han Solo într-un trailer: "Chewie, am revenit acasă". Şi ar fi putut continua: "Totul este cum am lăsat".

Una dintre cele mai impresionante producţii de anul acesta, Trezirea Forţei dovedeşte încă o dată că J.J. Abrams are un ochi fenomenal pentru spectacol. Anvergura producţiei este impresionantă, de la navele gigantice uitate în deşerturile nesfârşite de pe Jakku, până la bătăliile între navele Rezistenţei şi cele ale Primului Ordin. Planete uitate, peisaje superbe, creste înzăpezite, periculoase creaturi din colţuri întunecate ale galaxiei, totul este creat în cel mai mic detaliu pentru a uimi.

Da, nu mai este Imperiul Galactic. Dar este Primul Ordin, o nouă facţiune politică ce vrea să controleze întregul univers. Nu mai sunt Palpatine şi Darth Vader, ci sumbrul Snoke (Andy Serkis) şi Kylo Ren (Adam Driver), un adept al Părţii Întunecate care nu ezită să-şi folosească plin de cruzime puterile uluitoare. Nu mai există Death Star, dar avem un gigantic Starkiller, care face cam acelaşi lucru, doar că este mult mai mare. Au îmbătrânit Leia (Carrie Fisher) şi Han Solo (Harrison Ford)? Nu e nicio problemă, există Rey (Daisy Ridley) şi Finn (John Boyega), care îndeplinesc exact aceleaşi funcţii, cu acelaşi aplomb, aceeaşi promisiune a unei poveşti de dragoste şi, pe deasupra, a unui modern cuplu interrasial. Cum spuneam, totul este cum am lăsat, doar că actualizat şi realizat cu un buget de 200 de milioane de dolari.

Aşa cum primul Star Wars îi transforma pe Harrison Ford şi Carrie Fisher în staruri internaţionale, Ridley şi Boyega au toate şansele să devină nume extrem de mari la Hollywood. Şi merită, pentru că au acea combinaţie de carismă, expresivitate şi energie care îi face perfecţi pentru două roluri în stare să atragă o atenţie globală. Cu sabia în mână, gonind pe coridoarele navei Starkiller sau printre dune de nisip, certându-se pe cele mai rizibile subiecte sau salvându-se reciproc de la o soartă cumplită, cei doi tineri actori preiau convingător ştafeta, astfel încât Han Solo şi Leia sunt doar cireşe pe tortul nostalgicilor şi nu puncte centrale de atracţie. Ceea ce este foarte bine şi face filmul atractiv şi pentru spectatorii mai necopţi.

Impresionează şi Adam Driver în rolul lui Kylo Ren, pentru sugerarea puterilor căruia J.J. Abrams combină efecte speciale, efecte sonore, muzică, dar şi interpretarea excelentă a actorului. Îl înconjoară batalioane de stormtrooperi, dar şi generalul Hux (Domhnall Gleeson), liderul bazei de pe nava Starkiller. Dacă pentru Hux, scenariul şi interpretul se inspiră din histrionismul lipsit de ambiguitate al lui Hitler, Kylo Ren este un personaj mai complex, bântuit de lupta dintre bine şi rău. El este clar cultivat pentru a deveni prezenţa malefică principală a noii trilogii, un alt aspect familiar al premierei de vineri.

Exploreaza subiecte similare:

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Harrison Ford, Carrie Fisher, Andy Serkis, J.J. Abrams, Domhnall Gleeson, George Lucas

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alin9314 pe 16 decembrie 2015 23:40
intradevar,nu am mai vazut de mult timp asemenea politica de marketing la un film cum este la Star wars 7.Asteptarile sunt uriase in intreaga lume, automat provoaca si isterie in randul fanaticilor.Dar,ar tb sa ne lasam deoparte prejudecatile, sa nu mai criticam inainte sa vedem.E posibil ca fara voia multora ca acest film sa urce pe locul 1 in acest an(incasari). Episoadele 1 2 3 dupa mine au fost cele mai bune,au avut dramatism,scenariul a fost bine organizat,imaginile la fel.iar ep 4 5 6 dupa mine ,care le-am vizionat mult mai tarziu fata de data lansari(1977) au fost putin cam copilaresti,a lipsit intensitatea(cu exceptia luptei finale dintre Luke si Vader),dar au punctat mult prin originalitate,imaginatie si inventivitate(in acea vreme la noi in tara oamenii se fascinau la filme gen pistruiatul,sau margelatul,iar altii mult mai dezvoltati creau universul Star Wars,care a aprins imaginatia multor persoane din acea generatie ,pasionati de domeniul SF). Asadar sa asteptam,probabil va rula la cinema in toata perioada sarbatorilor,vedem despre ce este vorba si pe urma laudam si criticam. EU am incredere in acest film ca va fi cel mai bun de pana acum,doar vizionand trailerul si persoanele care il produc,inclusiv regizorul. Have a nice week!
spartacus pe 17 decembrie 2015 14:33
Nu am vazut inca filmul, sambata am ”programare”, dar cred că SW 7 va fi clar un succes si spun aceasta dupa ce am vazut si trailerele de pana acum_ efectele speciale sunt ai reusite si mai veridice, iar navele de lupta asijderea, fapt ce dă un plus filmului. De asemenea, bucățelele de actiune din film servite până acum de trailere lasă și ele să se întrevadă un salt înainte si cred că vor filmul mai realist pt cinefili, indiferent daca sunt sau nu fani ai seriei. Nu sunt fan înrăit al seriei, dar mi-au plăcut toate cele sase filme anterioare. Deci, eu, unul, nu cred că voi fi dezamăgit de SW 7. Este o vorbă - ”Gusturile nu se discută”, și asa este...
makomomo pe 17 decembrie 2015 19:46
Sunt un fan al filmelor SF insa nu mi-a placut niciodata star wars...maimute vorbitoare, sabii luminoase de jucarie, creaturi mai mult haioase decat inspaimantatoare, mereu l-am simtit ca un film pentru copilasi, nimic serios, o harababura inutila si stupida cu forza e cu tine si cu mine si cu altu' nu...
Magaru_Vesel pe 18 decembrie 2015 03:35
SPOILER ALERT !!! Filmul este demential , practic este 90% "A New Hope" si aminteste in totalitate de vechea franciza a lui Lucas. Kylo Ren este fiul printesei Leia si al lui Han Solo , dar un fel de fiu malefic, care in final isi omoara tatal cu buna stiinta in cautarea echilibrului catre calea intunecata. Rey este fata lui Luke Skywalker , intruchiparea luminii si a binelui care intr-un moment dat are o viziune si descopera ca menirea ei este defapt sa-l caute pe tatal ei, nu sa-l astepte. De partea cealalta Kylo Ren cauta sa scape de ezitarile care il tot bantuie intre a fi bun sau rau si isi ucide tatal care incerca sa-l intoarca catre lumina. Telul lui acum ramane acela de a calca pe urmele bunicului sau Darth Vader si de a il elimina pe unchiul sau Luke Skywalker, insa cu cu un nou pretendent acum la titlul de cavaler Jedi in persoana verisoarei sale Rey , atingerea scopului sau devine tot mai greu de indeplinit. Este de altfel si lupta de final care se da in sabii laser bineinteles intre cei doi verisori Kylo si Rey.
Finn este o pata de culoare atat la propriu cat si la figurat si presara tot parcursul filmului cu o doza de umor marca Will Smith . El este un stormtrooper dezertor care realizeaza ca este partas la niste atrocitati de nedescris , lucru care il face sa abandoneze Primul Ordin si sa se refugieze in sanul rezistentei , luptand alaturi de Rey in gasirea tatalui ei (Luke Skywalker) ,personajul care pare singurul capabil si salvatorul rezistentei in atacurile fara precedent ale celor din First Order condusi de Generalul Hux dar care este controlat de demonicul Snoke.
Fata de trilogia veche Rebeliunea a fost inlocuita cu Rezistenta , iar Imperiul Galactic cu First Order . Scena de final este un pic sfasietoare si acum inteleg de ce i-au dat lacrimile Geenei Davis la finalul premierei de la Dolby Theatre din LA. .... Rey pleaca cu Chewbacca spre insula din visele ei, unde isi gaseste tatal si cu emotie ii intinte sabia laser care a fost a tatalui si a bunicului inainte de el , implorandu-l printr-o privire sfasietoare dar fara nici un cuvant rostit , sa o invete tainele jedi pentru a putea lupta de partea rezistentei si a razbuna moartea unchiului ei, legendarul Han Solo. Scena de final este perfect gandita de JJ Abrams , chiar si ideea cu rotirea camerei 360 grade, te face practic sa tremuri de emotie si sa te rogi la Dumnezeu sa mai traiesti inca 2 ani pentru a vedea continuarea. intr-un singur cuvant : MASTERPIECE !!! recomand cu incredere filmul, i-as da personal nota 9 - 9.5 . Singurul aspect care m-a deranjat la filmul lui JJ este acela ca a insistat prea mult la inceput cu prezentarea personajelor , lucru care consider ca nu era necesar. La capitolul asta a parut nerabdator in comparatie cu George Lucas care nu a pus accent pe acest lucru, lasand o doza de mister .

DaniJurma pe 18 decembrie 2015 03:45
Tu vorbesti serios? Filmul e prost, in afara de muzica, efecte, cam tot e jalnic, moarte lui Han Solo e foarte fortata. vorbesti de prezentarea personajelor? E zero la capitolul asta, filmul e o copie nereusita a filmelor vechi.Tot ce merita la filmul asta e inceputul si aici ma refer chiar la inceput cu muzica din Star Wars, cand apare masca lui Vader si cand apare Luke, cam atat....cu toate ca recunosc, mi-a placut putin si Kylo Ren.
iraphahell_yt pe 20 decembrie 2015 12:56
magaru_vesel vad ca doar ce ai iesit de la film si ai si bagat un spoiler - chiar si cu alert tot nu e corect! in rest ca rey este fata lui luke este o banuiala a noastra - nicidecum o certitudine!
Andrey92 pe 20 decembrie 2015 11:49
Costirik - bine punctat. Zăpăcitul ăsta nu realizează diferența imensă între ceea ce visează că este și ceea ce este de fapt. Problema vine cu faptul că mi-am ridicat întrebarea dacă nu cumva este vreun troll și implicit ar trebui să nu-i mai dăm atenție. Poate chiar asta vrea să facă și o ține întruna. Poate chiar îi face plăcere să agite lumea și cu asta trăiește el. Cea mai înțeleaptă chestie ar fi să-l ignorăm cu toții dacă adminii tot nu își fac treaba până la capăt. Și mă bucură faptul că discuția asta a avut loc la o știre despre un film celebru, pentru că apucă cu atât mai multă lume să vadă ce ar trebui făcut. Măcar să-l ignorăm și să-i dăm report la absolut orice zice (și nu, nu ar fi niciun abuz, pentru că el oricum jignește mai mereu) și, posibil, în viitorul apropiat să fie blocat definitiv.
ishmael pe 22 decembrie 2015 13:59
episodul 7 mi se pare mai mult un reboot in care sunt bagati si actorii originali, asa ca pt nostalgici. sunt cateva imagini grandioase, mult mai multe referinte la nazism (prin perspectiva culorilor celor rai), doi actori tineri care si-au facut treaba bine, un personaj rau cam meh, dar ... au fost cateva grabiri de actiune destul de ciudate ... care poate se vor explica in partile urmatoare.
rgzraul pe 22 decembrie 2015 20:04
Filmul este spectaculos dpdv al efectelor 3D, sunet, etc, ect. Din punct de vedere al subiectului este total varza... din pacate.... Am avut impresia ca ma uit la un film cu adolescenti cu buget redus pentru TV de pe Disney channel. Niste copii care isi bat joc de ditamai armata.... Iar paralela cu Hitler si WW2 este mai mult decat ridicola! Chiar era nevoie? Pacat... Si-au batut joc de idee. Finalul este mai mult decat stupid, puteau sa scrie MARE: ne vedem peste 1 an sau 2... Au facut praf un film extraordinar.
alin9314 pe 23 decembrie 2015 17:21
Comment dupa vizionare + Spoilere!

Este filmul cel mai bun din intreaga serie si probabil cel mai bun blockbuster al anului.Mi-a intrecut asteptarile. Hai sa fim putin obiectivi, daca vizualizam in paralel ep4 (a new Hope) cu ep 7, seria veche pare un film pentru copii.Acest film a avut tot ce ii trebuie pt un astfel de sf: actiune inca din primele minute,umor(talent in special al personajele principale dar si batraneii,care au avut un rol foarte important in 'predarea stafetei') dar a avut dramatism si intensitate(in special intalnirea tata-fiu),timp de 2h 20 min te tine conectat(asta daca apreciezi un Sf adevarat). Eu am revazut de curand, dupa mai bine de 10 ani seria veche(pe AXN), nu intelegeam de ce ma plictiseste(parca in 2005.momentul cand am vazut 1 data star wars, era mai interesant),imaginile si efectele nu pot sa nu le apreciez,dar scenariul si jocul actorilor a fost cam slabut,dar mi-au placut foarte mult ep 1,2,3.
In legatura cu reactiile concetatenilor nostri asupra filmului.
Sunt 3 tipuri de hateri: 1)cei care sustin cu varf si indesat ca acesta este varza in comparatie cu ep4,5,6,si ca nu o sa se compare niciodata.chiar daca acest film va castiga toate premiile oscar parerea dansilor nu se schimba.
2) cei care nu au nici o treaba cu seria Star wars,si nici macar nu au vazut filmul dar sunt frustrati de marketingul filmului.
3) cei care se asteptau la a 8-a minune a lumii si dezamagirea se arata inainte sa apara filmul. .....II....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells