Star Trek Beyond, spectacol vizual

de Gloria Sauciuc în 24 Iul 2016
SF-ul se revendică mai mult de la seria Transformers decât de la serialul original

Star Trek Beyond rulează în premieră în cinematografele noastre, cu o nava Enterprise în acelaşi format pe care eram obişnuiţi să-l vedem serile pe micile noastre ecrane, invitându-ne la o nouă călătorie „unde niciun om nu a mai ajuns până acum”, în explorarea a noi lumi și noi civilizații. Al treilea film al noii serii se revendică, însă, mai degrabă de la producții precum Transformers decât de la ceea ce franciza SF reprezenta. Asta înseamnă un câștig la capitolul spectaculozitate, dar dezamăgirea fanilor veterani ai seriei Star Trek.

Star Trek Beyond e un echilibru între plusuri și minusuri. Cel puțin o secvență de luptă în spațiu îți taie răsuflarea odată ce o vezi pe marele ecran, iar confruntările corp la corp au multe idei originale. Pe de altă parte, „găurile negre” din scenariu nu pot fi ușor trecute cu vederea. Începând cu punctul declanșator al poveștii.

Echipajul se aruncă din primul moment într-o capcană sigură, cu o naivitate greu de acceptat la respectivul nivel. Pe de altă parte, cine - în afară de realizatorii Star Trek Beyond - ar da o navă precum Enterprise pe mâna unui personaj atât de tânăr precum Chris Pine? Cel mult îi poți da un elicopter. Nici Iulius Cezar nu avea, la 30 de ani, decât câțiva soldați în subordine. Alegerea lui Chris Pine ca protagnist probabil ni se pare așa de neinspirată și pentru că actorul joacă destul de stângaci și nesigur. Nu inspiră deloc autoritatea și maturitatea pe care personajul lui ar trebui să le aibă... Nemaivorbind că urmează să fie învestit viceamiral al Federației...

Pe de altă parte, personajul negativ, Krall (Idris Elba), este excelent construit - aproape un antierou - nefiind monstrul spaţial tipic sau bruta extraterestră, ci un personaj inteligent şi până la un punct raţional - cu o origine suprinzătoare. Tema politică este atinsă în sensul în care Federația (forma politică de organizare a coloniilor spațiale) e un echivalent al sistemului politic american. Krall este un sceptic al acestor valori, pentru că el a fost înșelat crezând în ele. Krall pune problema asemenea lui Rambo („ceea ce vreau este ca țara asta să ne iubească pe cât o iubim și noi”/I want, what they want, and every other guy who came over here and spilled his guts and gave everything he had, wants! For our country to love us as much as we love it! That's what I want!). Krall oferă un punct de vedere valabil, nu e un villain tipic. E un antierou, din punctul nostru de vedere. Valorile lui sunt ale unuia născut într-o lume dură, cu războaie, nedreaptă.

Star Trek Beyond merită văzut pentru efectele speciale, spectacol vizual fiind - incontestabil - la înălţime.

Exploreaza subiecte similare:

Star Trek Beyond, Chris Pine, Idris Elba, Transformers

Alte știri din cinema

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
gamblerrambler pe 24 iulie 2016 13:04
Arata bine, dar ca poveste si interpretare e PRAF!
E mult mai slab decat precedentul. Se duce pe pluta seria asta de cand au trecut pe univers alternativ. Ce a fost si ce a ajuns! Iar personajul principal e din ce in ce mai idiot.

xerses pe 24 iulie 2016 21:38
Este specificat si in titlul articolului ca este un spectacol vizual.
Costirik pe 25 iulie 2016 01:45
Dupa ce a renuntat JJ Abrams era de la sine inteles ca nu va avea aceeasi calitate, plus ca au fortat mult sa l lanseze anul acesta ca sa prinda aniversarea de 50 de ani. Partea cu Chris Pine e subiectiva, pare un moft de copil rasfatat.
bogyvaly pe 25 iulie 2016 10:30
Intr-adevar filmul nu se ridica la nivelul celorlalte doua regizate de catre JJ. Pare mai degraba un episod din oricare din serialele celebre Star Trek. Iar faptul ca scenariul a fost scris de catre Simon Pegg si nu de catre Orci se simte destul de negativ.
Parerile despre Chris Pine sunt impartite si pot spune ca eu il plac mai degraba decat il displac ca actor.
Atfel filmul este placut iar daca esti fun Star Trek il vei aprecia.

CPU pe 25 iulie 2016 15:34
pai daca pare un episod din seria originala ar trebui sa fie mult peste celelalte doua
bogyvaly pe 27 iulie 2016 09:33
Depinde de gust...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells