Spectacolul Hașteg: cu ironie, despre avatarurile vieții de cuplu și alte drame

de Cinemagia în 5 Mai 2019
„Nu este un spectacol militant, nu este unul educativ, însă mi-am propus un spectacol profund uman”, spune regizoarea

Pe 7 și pe 24 mai se joacă, de la ora 19, spectacolul Hașteg, la Cercul Militar National București. Cu sarcasm, umor negru și fină ironie, scenaristele Elena Voineag și Dana Rotaru surprind - pe de o parte - aspectele nesincere și ipocrite ale traiului în cuplu, iar - pe de alta - mici dar profunde drame individuale. Oricare spectator va rezona cu ceva din acest spectacol aflat la limita dintre teatru, film și stand up.

Iată ce spune Dana Rotaru, care semnează și regia spectacolului: „Nu este un spectacol militant, nu este unul educativ, însă mi-am propus un spectacol profund uman, în care să avem un timp pentru a ne testa și (re)evalua interiorul și relația cu semenii, fie ei familie, fie ei vecini sau necunoscuți”.

În spectacol joacă Elena Voineag, co-autoarea scenariului, rolul Anei, care evoluează de la soția-bibelou, ce turuie cu lucruri nesincere, ipocrite, la soția înșelată, care pledează pentru drepturile ei. Distribuția e completată de Ana Pastiabsolventă UNATC, ultima promoție a profesorului Dem Rădulescu, actriță cu roluri în filme și spectacole în România și la Hollywood. Aceasta susține un monolog foarte bun în spectacol. Iubitoarele serialului Anatomia lui Grey vor vedea în actorul Denis Ștefan, de asemenea în distribuția spectacolului Hașteg, o întrupare a lui Patrick Dempsey. Actriței Ana Odagiu i s-a scris cel mai bun monolog (în fapt o discuție la telefon cu mama, care o chestionează pe femeia de 30 de ani aflată în colaps emoțional despre cum îi merg relația și job-ul). Ionuț Ionescu (actor, producător de film şi TV) și Răzvan Răduță (licențiat în Arta actorului la clasa prof.univ.dr. Florin Zamfirescu, 2014 și absolvent al Masteratului de Arta actorului la clasa prof.univ.dr. Gelu Colceag, 2016) completează distribuția.

Legat de motivația din spatele demersului regizoral, Dana Rotaru a declarat: „Am vrut cu Hașteg să fim într-o relație corectă, fără sclipici, o raportare onestă la realitatea oamenilor care populează scena. Oamenii de pe scenă sunt oamenii din sală; intenția mea a fost ca relația care se creează între public și sală să fie una revelatoare. Montarea este filmică, se trece de la o scenă la cealaltă ca și cum ne-am uita la un film. Însă știm sigur că suntem la teatru! Distanțarea pe care o oferă încadraturile specifice filmului potențează lumea fiecărui om de pe scenă și, atunci, am gândit că ceea ce se va crea între public și actori va fi o conectare pas cu pas și în forță. Se pornește dintr-o lume de film, în care scenele sunt construite astfel încât să asistăm la poziția personală a fiecărui om din scenă (cu sine și cu celălalt) și se ajunge la final într-o sală de stand-up, unde Ana, personajul principal, actriță de profesie, își face numărul ei de stand-up. În stand-up este relaționarea cea mai cinstită și neteatrală posibil între cel de pe scenă și cel din sală. M-a interesat, atunci când am gândit derularea fiecărei scene, ca la final să avem o comunicare directă, fără perdea, intimă cu oamenii din sală. Este un spectacol interactiv, publicul chiar răspunde replicilor de pe scenă, din când în când, și asta înseamnă pentru mine că am atins ținta propusă: un spectacol care să creeze dialog real, aici și acum, să trezească emoție, bucurie sau nu, satisfacție sau nu participanților. Am vrut ca fiecare personaj să fie descoperit la timpul lui. Toți sunt legați unul de celălalt, deși fiecare își trăiește experiența aceasta care se numește viață în intimitatea ființei sale”.

Decorurile spectacolului sunt semnate de Valentina Voineag. Scenografa a studiat arhitectura, este pasionată de arte decorative și design interior iar în 2014 a colaborat cu Dana Rotaru, concepând decorurile spectacolului Steaua fără nume, spectacol jucat cu succes la Teatrul Elisabeta, din București până în 2016. 

Biletele  spectacolul Hașteg se achiziționează on-line de pe iabilet.ro.

Foto Credit: Andrei Gîndac 

Exploreaza subiecte similare:

Denis Ștefan, Dana Rotaru, Ana Pasti, Ana Odagiu, Ionuţ Ionescu, Răzvan Răduță

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells