Southpaw: un erou uman, nu o mașină de box, clișee dar și scene filmate în toată brutalitatea

de Gloria Sauciuc în 13 Aug 2015
Southpaw: Lovitură de stânga intră în cinematografe pe 14 august

De la regizorul Antoine Fuqua („Training Day”) şi scenaristul Kurt Sutter („Sons of Anarchy”) vine în cinematografele noastre „Southpaw: Lovitură de stânga” – povestea lui Billy „The Great” Hope, deţinător al titlului de Campion Mondial de Box la Categoria Semigrea (jucat de Jake Gyllenhaal). Interpretarea lui Gyllenhaal, faptul că personajul său nu este doar o mașină de box, ci este atât de uman, și scenele de luptă filmate în toată brutalitatea și naturaismul lor - ne țin legați de film până la final.

Mai degrabă xenofob decât rasist, filmul este imaginea eroilor americani anglo saxoni (plus, de dragul corectitudinii, și afro-americani) contra „străinilor” seminecivilizați: în film, latino- americanii. Boxerul alb (protagonistul) este mână în mână cu mentorul de culoare (cel care îl ajută), împotriva unui erou negativ violent, dezagreabil și imatur. Evident, nu este nicio coincidență că acest erou negativ este columbian (țara din America Latină pe care majoritatea nord-americanilor o văd (încă) ca pe un iad al drogurilor și rădăcina tuturor relelor. În plus, îl cheamă Escobar, ca pe celebrul interlop și baron al drogurilor din anii 80-90. Evident, tot din Columbia.

Filmul nu este lipsit de clișee: cel mentorul- antrenor (Forest Whitaker), al cărui profil psihologic depășește pe cel al unui antrenor de box și bate mai curând spre cel de mentor în artele marțiale orientale (deși Hope nu este tocmai un karate kid), tema atât de dragă a „underdog-ului” defavorizat (cel care intră în competiție cu șanse inegale și care trebuie să o câștige), tema boxerului forțat să reintre în ring după ce sănătatea și propriile necazuri nu îl mai recomandă ca pe un campion (putem vorbi despre Billy Hope ca despre un alt „Cinderella Man”, protagonistul filmului din 2005 despre James Braddock, un alt boxer forțat de obligația de a-și întreține familia, cândva în anii 30, care intră din nou în ring și câștigă în pofida unei accidentări.

Pe lângă Cinderella Man, unele scene trimit la Rocky: fanii își amintesc scenele în care Rocky se antrena în condiții spartane, după cum și Billy Hope se antrenează într-o sală de box sordidă, ridicând pneuri uzate. Și nu este singurul rapel la personajele lui Stallone: Rambo era, ca și Billy Hope, un „angry white male”: omul alb care luptă (la propriu și la figurat) să își apere familia și statutul (cândva garantat), într-o lume din ce în ce mai diversă și mai imprevizibilă. Chiar și titlul „southpaw” înseamnă stângaci, teoretic un dezavantaj major în box - vorbește de un defavorizat care încearcă să se impună.

Filmul caută să fie și „political correct”, și vorbește unei întregi generații de tineri americani, unii dintre ei defavorizați: Bill Hope vine dintr-un orfelinat dintr-un cartier rău famat, iar antrenorul lui Forest Whitaker ține, ca un veritabil apostol al boxului, o sală de antrenament pentru copiii de culoare de pe străzile din New York. Să adăugăm și fundalul de muzică rap pe care se antrenează protagonistul pentru a reveni în ring. De altfel, rapperul 50 Cent apare în rolul impresarului lui Billy.

Impresionează plăcut personajul Leila, fiica lui Hope, pentru că are veritabile calități de adult - inteligentă, cu discernământ. Hope, pe de altă parte, este un erou imperfect - o dramă în familie îl face să fie dezechilibrat și la un pas de crimă, iar educația sumară și copilăria grea și-au spus cuvântul în formarea lui, lucru care devine aproape evident atunci când încearcă fără succes să își ajute fiica la o temă simplă de gramatică. Meritul lui Jake Gyllenhaal este că evită, în multe dintre personajele sale, să fie un erou opac, o mașină de box sau de luptă. Imperfect, îngândurat, sensibil, lasă personajelor sale complexitate și putere de evoluție.

Se fac câteva timiteri la alte genuri: scenele în care protagonistul se strecoară, cu gluga pe cap și cu arma în mână, pentru a-și împușca dușmanul nu vin din filmele cu sportivi, ci mai degrabă din filmele cu justițiari.

Southpaw are tot potențialul pentru a fi o poveste motivațională, pentru toți cărora povestea unui boxer alb care se ridică din propria cenușă are cu ce să îi inspire. Păcatul filmului este că apasă pedala melodramei până la saturație.

Exploreaza subiecte similare:

Southpaw, Jake Gyllenhaal, Forest Whitaker

Alte știri din cinema

Sezonul 2 al Shadow and Bone, popularul serial fantasy, a fost deja scris, confirmă producătorul

Primul sezon din Shadow and Bone este acum disponibil în streaming pe Netflix

John Wick: Chapter 4 îl cooptează pe actorul din It, Bill Skarsgård

Posibilul subiect al filmului - John Wick (Keanu Reeves), doritor să se răzbune pe Winston (Ian McShane) pentru trădare

Megan Fox, agent FBI pe urmele personajului jucat de Machine Gun Kelly

În primul trailer-ul de la Midnight in the Switchgrass vedem că nu e vorba de un film romantic

KINOdiseea ALTFEL în iunie, la Bucureşti

În prioada 19-20 iunie, la Bucureşti, publicul se va putea întâlni cu o selecţie a celor mai bune filme de la ediţia din 2020, la Opera Comică pentru Copii

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 13 august 2015 20:14
Nu mai vreau sa vad filme cu boxeri, indiferent de cat de dramatice ar fi!
marius7x pe 14 august 2015 00:27
Nu pare sa merite sa fie "headliner-ul" unei saptamani cu premiere. Cum au decis ca filmul ce va fi #1 in SUA, "Straight Outta Compton", nu ne intereseaza si pe noi? Sau Man from UNCLE sa fie devansat cu o saptamana.
catalin_onose pe 15 august 2015 01:15
tocmai am vazut filmul si se detaseaza mult de mediocritate, il recomand cu placere , este echilibrat si te tine cu adevarat in priza .... nu aveti nimic de pierdut, nu este o drama
lacrimogena ci o poveste complexa si cat se poate de veridica.

TheHonestAbe pe 29 august 2015 02:45
Va fi un esec total acest film. Dar pentru ca Jake este evreu...s-ar putea sa obtina cea de-a doua lui nominalizare la Oscar, sau de ce nu, poate chiar statueta, ce ziceti?
Han_Solo pe 1 septembrie 2015 10:45
As zice ca s-ar putea sa ai dreptate. De castigat nu o sa castige dar de nominalizat sunt sanse destul de mari.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells