Snowpiercer, un SF distopic bântuitor

de Gloria Sauciuc în 16 Mar 2014
Vlad Ivanov, în confruntare directă cu Chris Evans (Captain America), John Hurt şi Octavia Spencer

Snowpiercer, SF-ul distopic în care Vlad Ivanov s-a alăturat unei distribuţii internaţionale (Tilda Swinton, Chris Evans, John Hurt, Ed Harris, Octavia Spencer) a rulat sâmbătă seară pentru prima dată pe un ecran de cinema românesc, la gala de închidere a Festivalului DaKino. Filmul se poate vedea şi duminică, 16 martie, de la ora 17, la Hollywood Multiplex Bucureşti Mall. Sunt singurele două proiecţii în România ale acestui SF bântuitor. Nu rataţi această producţie Coreea de Sud, regizată de Joon-ho Bong (Gwoemul/The Host, 2006)! De la ora 14, tot la Hollywood Multiplex Bucureşti Mall, rulează filmele câştigătoare la DaKino 23. Lista lor, la finalul articolului.

 Filmul se poate vedea duminică, 16 martie, de la ora 17, la Hollywood Multiplex Bucureşti Mall...

Povestea (adaptarea romanului grafic Le Transperceneige al francezului Jean-Marc Rochette) este plasată într-un viitor în care, după un experiment scăpat de sub control pentru oprirea încălzirii globale, o nouă eră glaciară s-a instalat, ucigând aproape toată viaţa de pe Pământ. Singurii supravieţuitori sunt ocupanţii lui „Snowpiercer”, un tren uriaş pus în mişcare de un motor perpetuum-mobile. O parabolă similară biblicei Arce a lui Noe, SF-ul are o atmosferă realmente apăsătoare şi paranoică, accentuată şi de mediul claustrant - un tren - în care supravieţuitorii sunt condamnaţi să trăiască. Regizorul Joon-ho Bong face convingător portretul acestei lumi a viitorului. Este ajutat creativ de scenografi, designerul de costume şi directorul de imagine Kyung-Pyo Hong.

Fiecare vagon străbătut face, încet-încet, trecerea de la sărăcia din coada trenului la opulenţa din fruntea lui. Trenul „Snowpiercer” este, aşadar, un microcosmos al societăţii umane: clasele de pasageri sunt oglinda diferitelor clase politice şi sociale. Sătui de viaţa grea din spate, pasagerii pornesc o revoluţie încercând să ia controlul locomotivei, pe care elitele o consideră „sacră”. Descoperirea fiecărui nou vagon pe care spectatorul o face împreună cu ceata de revoltaţi din coada trenului provoacă şi o desfăşurare oarecum liniară a poveştii. O creştere dramatică va fi atunci când, în faţa unei noi uşi pe care trebuie să o deschidă, clarvăzătoarea grupului simte o primejdie fatală. Spre finalul trenului/poveştii, confruntările mi s-au părut uşor anticlimatice.

Din fericire, regizorul exploatează creativ elementele pe care o călătorie cu trenul le-ar putea aduce firului narativ. De exemplu, intrarea într-un tunel va aduce una dintre cele mai interesante răsturnări de situaţie din acest SF distopic.

Este evident că filmul împrumuta mult din estetica benzilor desenate, de la romanul grafic revendicându-şi în mare parte structura şi imageria; în planul conţinutului, cele câteva elemente absurde din poveste, un soi de farse pe care regizorul le lasă în film, decuplează un pic spectatorul. Scenele de luptă sunt interesant coregrafiate, ţinând cont de spaţiul îngust în care se desfăşoară confruntările.

Dacă personajul central, jucat de Chris Evans (cu barbă, oarecum de nerecunoscut faţă de „scosul din cutie” Captain America) are multe faţete, pe care i le vom descoperi pe parcurs - frământări, dileme, antiteze lăuntrice, oscilaţii şi indecizii - lucrurile stau altfel cu cel mai consecvent antagonist al revoltaţilor: personajul jucat de românul Vlad Ivanov. Acesta este rău de la un capăt la celălalt, invincibil. Acest Cerber, unul dintre apărătorii elitei din Snowpiercer, tren ce pare o luntre în continuă mişcare spre Hades, transportând suflete chinuite, merita din scenariu un portret mai complex şi măcar câteva replici.

Vlad Ivanov completează, însă, cu fizionomia sa, găurile din scenariu. Chipul său oarecum bonom e, în film, masca ce ascunde bruta. Fineţea ipocrită (îşi aranjează sacoul şifonat de mitralieră), consecvenţa cu care îţi urmăreşte victimele, şi chipul transfigurat dinspre final (coafura răvăşită completează portretul) fac din Franco Elder un personaj ce intră în galeria răilor memorabili. Iar Ivanov îşi completează palmaresul de eroi negativi, după 4,3,2 şi In the Fog.

Snowpiercer are o distribuţie internaţională impresionantă: Chris Evans, Jamie Bell, John Hurt, Tilda Swinton, Ed Harris, Ewen Bremner şi Octavia Spencer, alături de figuri familiare ale cinematografului coreean: Song Kang-ho şi Ko Ah-sung, ambii colaboratori ai lui Bong pentru The Host. În film există un aparat de traducere simultană, astfel încât Chris Evans şi Song Kang-ho, acesta din urmă vorbind în limba coreeană, pot comunica. Tilda Swinton, aproape de nerecunoscut în spatele machiajului, face un personaj perfect adaptat universului distopic creionat de film.

 

Premiile Dakino 2014

Premiul special al Juriului: Inconspicuous, regia Barbara Medajska, Polonia
Premiul special al Juriului: Gagarin and Me, regia Mihajlo Jevtik, Serbia
Premiul pentru Scenariu: Georgiana Constantin, pentru Dialoguri terapeutice, în regia lui
Andrei Georgescu
Premiul pentru Regie: Marie-Elsa Sgualdo, pentru On the Beach, Elveţia.
Premiul Publicului: Grindcore, regia Ioachim Ciobanu, România

Trofeul DaKINO 23: Someone May Drop a Cigarette Butt, în regia lui Josip Viskovic, Croaţia.

Exploreaza subiecte similare:

Snowpiercer, Vlad Ivanov, Tilda Swinton, Chris Evans, John Hurt, Ed Harris, Octavia Spencer, Jamie Bell

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Han_Solo pe 17 martie 2014 09:36
Nu am citit cartea si nici nu am vazut filmul insa sunt tare curios sa vad cum se descurcau cu mancarea. Din cate am intels, afara din tren nu ieseau, deci in tren se desfasura tot ce tine de supravietuirea celor ramasi. Erau vagoane de fermieri? Am inteles ca fiecare vagon era destinat unei clase sociale.
0ctavian pe 17 martie 2014 11:02
de ce un film ca asta este doar 2 zile la cinema cand sunt atatea filme stupide care ruleaza in nestire?
Chiar nu avea loc si asta mai mult de 2 zile?
Eu de exemplu vreau sa il vad. as plati 20-30 ron sa vad filmul. da abia acum am aflat ca e deja in cinema ieri si azi. Nu pot sa ajung sa il vad.
Acum ce sa fac.... decat sa il caut pe torente.
dar raman totusi cu o frustrare / curiozitate ! De ce doar 2 zile de proiectie?

Liviu- pe 17 martie 2014 15:02
Nu pot sa-ti raspund la "de ce", dar nici macar la cele doua proiectii sala n-a fost plina. La a doua cred ca abia jumatate. Pacat, bate usor ce scot americanii.
alex_il_fenomeno pe 5 aprilie 2014 18:06
Suna foarte bine... Sa vedem ce va fi de el.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells