Slender Man, un „Freddie Krueger al noii generații”

de Cinemagia în 15 Aug 2018
Ce înfricoşează pe orice fel de spectator e natura necunoscută a fiinţei sale, a intenţiilor sale şi a faptelor sale

În vara anului 2017, un grup de realizatori căutau o locaţie potrivită în orăşelele de la nord vestul Boston-ului, în pregătirea unui film despre o fiinţă misterioasă despre care toţi credeau că ştiu câte ceva —dar, dacă erau forţaţi de împrejurări, recunoşteau că nu ştiu aproape nimic. Până la urmă, realizatorii au creat un orăşel realist, cu locuinţe, şcoală, spital, cimitir, înconjurat de pădure, au ales nişte actori tineri şi au păşit pe tărâmul lui Slender Man. Filmul va avea premiera pe marile ecrane din România pe 31 august.

Într-o noapte, în timpul turnărilor, producătorii, regizorul şi actorii s-au aşezat în jurul unui foc de tabără virtual împărtăşindu-şi aşteptările, sentimentele şi temerile despre acest personaj paranormal şi despre modul în care legenda lui a contaminat speranţele şi temerile secolului XXI.

„Slender Man este nefiresc de înalt, o figură fantomatică, asociată cu dispariţia de persoane, de obicei copii, din zonele suburbane sau împădurite—nimeni nu ştie ce se întâmplă cu persoanele care dispar,” relatează producătorul Brad Fischer. „El apare uneori în fotografii, nu-ţi dai seama la început, când, deodată,  îl observi în planul îndepărtat al unei fotografii. Apariţia lui se poate încadra în categoria ‘Fii atent ce-ţi doreşti,’ fiind un avertisment mai ales pentru copiii care trăiesc în zonele suburbane, care, plictisindu-se,  vor să încerce şi partea întunecată a lucrurilor. Deodată, ei se trezesc în faţa unui personaj terifiant”.

Într-un mic orăşel din Massachusetts, un grup de prietene parcurg un întreg ritual pentru a încerca să invoce Legenda lui Slender Man. Când una dintre fete dispare în mod misterios, prietenele ei încep să creadă că ea a devenit ultima lui victimă...

„Este un om înalt, îmbrăcat în costum—dar ce faţă are!”, exclamă producătoarea Sarah Snow. „Are o figură inexpresivă, care te urmăreşte şi de aceea poate fi o entitate fioroasă”.

Cred că imaginea este realmente înfricoşătoare şi te poate bântui,” susţine actriţa Julia Goldani Telles care o interpretează pe echilibrata Hallie. „Deoarece el nu are nicio expresie, poţi să-ţi imaginezi ce vrei. În film, fiecare dintre fete are propria opinie despre Slender Man. Există forumuri online unde fiecare spune ceva despre ceea ce crede că e Slender Man; s-a creat chiar o comunitate în care fiecare îşi dezvăluie propriile temeri şi brodează pe marginea lor. Unora le place să creeze astfel de poveşti. Alţii pur şi simplu îşi proiectează propriile temeri. Totul devine o obsesie”.

„Ca o adolescentă care încă nu ştie să se exprime prea clar, mi-e dificil să identific adevărul, pentru că el poate fi uşor confundat cu altceva în ziua de azi,” continuă actriţa Annalise Basso, care o interpretează pe Katie, cea fantezistă şi tristă, „dar eu cred că Slender Man este o metaforă a pericolului pe care-l reprezintă îndoiala. Lucrurile nu sunt albe sau negre, multe dintre ele sunt gri—dar un copil sau un tânăr nu e suficient de dezvoltat mental pentru a naviga  pe această mare cenuşie, pentru că nu poate vedea din cauza ceţii. Ar trebui să ai instrumente speciale pentru a naviga pe o mare cufundată în pâclă”.

„Slender Man reprezintă multe lucruri”, susţine Jaz Sinclair, care o interpretează pe dulcea şi sensibila Chloe. „El este un personaj al pădurii şi o creatură mistică,  care te urmăreşte tocmai din cauza slăbiciunilor tale. Însă nu poţi să-l prinzi, pentru că el se află doar în capul tău”.                                                                                                                      2 

„Oamenii sunt curioşi în legătură cu lucrurile pe care nu le cunosc”, spune Alex Fitzalan care îl joacă pe popularul şi agreabilul Tom. „Slender Man este primul personaj horror  născut pe Internet, care este cu adevărat „cool”.  Este o creaţie complet originală, care a inspirat multe poveşti. El este un  Freddie Krueger al generaţiei noastre, iar el aparţine acestei generaţii şi nu uneia anterioare...”

Actorul spaniol Javier Botet, care îl interpretează pe protagonist observă cum „Slender Man” este ca o pagină nescrisă. De aici rezidă puterea personajului pentru că fiecare poate să-şi pună acolo toate temerile personale. Când am aflat că voi interpreta acest rol, m-am bucurat pentru că era exact ceea ce mi-a plăcut în ultimii ani când am jucat mai mult in filme horror, faptul că lucrurile nu sunt tocmai clare, ci doar insinuate. Cinematograful din ultimii ani a arătat mult prea multe, o mulţime de monştri şi de figuri sinistre. Mie îmi place când simţi că acolo se află ceva, dar nu poţi vedea acel ceva decât preţ de câteva fracţiuni de secundă. Spectatorii au nevoie să umple acel spaţiu cu propriile lor temeri”.

Slender Man se apropie „de vechile concepte ale mitologiei”, adaugă producătorul executiv Louis Sallerson. „În zona aceea se află Pied Piper, sau alte personaje medievale sau ceva mai actuale, care-ţi fură copiii. Trebuie să recunoaştem că ceea ce ne înspăimântă cel mai mult reprezintă totodată şi un pericol pentru societate. Ideea că cineva sau ceva îţi poate răpi copilul, îl poate schimba în ceva de nerecunoscut, lăsându-te incapabil să-ţi imaginezi ce s-a întâmplat cu el, te sperie nu numai pe tine personal, ci afectează - prin extrapolare - întreaga societate”.

Creatorul lui Slender Man, Eric Knudsen (alias Victor Surge) s-a alăturat distribuţiei şi echipei de realizatori pentru a-şi expune viziunea asupra personajului: „E uşor şi totodată greu să-l descrii. Ar fi relativ uşor să-i descrii fizionomia, sau metoda, dar e imposibil să-i desluşeşti motivaţia. Aceasta e chiar esenţa sa! El e un fel de creatură deschisă. Poţi să-i atribui orice trăsătură înfricoşătoare ai vrea. Iar aceasta înfricoşează pe orice fel de spectator : natura necunoscută a fiinţei sale, a intenţiilor sale şi a faptelor sale.

Noi nu-i cunoaştem motivele. Dacă-i vedem acţiunile ca pe ceva terifiant, atunci ele sunt într-adevăr terifiante. Dacă altcineva le vede ca pe ceva sigur şi benefic, înseamnă că aşa le percepe el sau ea. Am vrut ca Slender Man  să fie mai presus de conceptele de bine sau de rău, malign sau benign. El este înspăimântător pentru că este necunoscut nouă”…

 

Exploreaza subiecte similare:

Slender Man

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells