„Şi viii plâng", din Portugalia, marele câştigător la NexT 2013

de Cinemagia în 14 Apr 2013
Publicul poate revedea filmele câştigătoare la NexT 2013 duminică, 14 aprilie, la Cinema Studio, începând cu ora 20:00

Trofeul NexT 2013 merge în Portugalia Scurtmetrajul „Şi viii plâng"/„Os Vivos Tambem Choram"/„The Living Cry Too", regizat de Basil da Cunha a fost desemnat marele câştigător al celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT.

Juriul format din Chris Tidman, Roar Skau Olsen, Michèle Driguez, Hervé Le Phuez şi Radu Jude au decis acordarea Trofeului pentru scurtmetrajul portughez „pentru măiestria cu care acest film prezintă o ficţiune dramatică filtrată prin lentila documentarului, transformând realitatea oamenilor şi locurilor într-o experienţă metafizică". Premiul pentru cel mai bun film, în valoare de 2000 de euro a fost oferit de ArCub. În plus, CineLabs România a oferit filmului „Şi viii plâng" servicii digitale de post-producţie în valoare de 2000 de dolari.

Cea de-a VII-a ediţie a celui mai important festival de scurt şi mediu metraj din România, NexT, şi-a desemnat aseară câştigătorii. Ceremonia de închidere a avut loc sâmbătă seara la Cinema Studio din centrul Capitalei, în prezenţa a peste 400 de invitaţi, printre ei numărându-se : actorul Vlad Ivanov, actriţele Ilinca Goia, Ada Condeescu şi Ioana Flora, regizorul Cătălin Mitulescu şi criticul de film Irina Margareta Nistor.

La gala de închidere de aseară, premiul „Cristian Nemescu" pentru Cea mai bună regie i-a fost acordat regizorului spaniol Chema García Ibarra, realizatorul filmului „Mister"/„Misterio". Cineastul a fost desemnat câştigător „pentru felul în care prezintă un punct de vedere specific asupra vieţii, folosind în mod eficient constrângerile formatului de scurtmetraj şi pentru folosirea excepţională a umorului şi suprarealismului".

Premiul „Andrei Toncu" pentru Cea mai bună coloană sonoră a fost acordat sound designer-ului Ioan Filip, pentru filmulTreizeci". Juraţii au motivat alegerea făcută, declarând că distincţia a fost acordată „pentru felul în care foloseşte sunetele pentru a elabora povestea şi a o face mai consistentă şi mai tangibilă şi pentru felul frumos în care muzica diegetică este transformată în muzică de film".

Premiile de regie şi sound design, în valoare de 1000 de euro fiecare, au fost oferite de ArCub. Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc din competiţia NexT 2013 a fost câştigat de filmulBetoniera", în regia lui Liviu Săndulescu şi produs de Mandragora. Distincţia i-a fost acordată „pentru felul în care transformă o situaţie măruntă şi ridicolă din viaţa reală într-o poveste relevantă pentru condiţia umană în epoca modernă". Premiul constă într-un cec de 1000 de euro, oferit de postul de televiziune ShortsTV şi servicii de post-producţie în valoare de 3500 euro, oferite de Abis Studio.

Menţiunea specială a Juriului a fost acordată filmului britanic „Noapte bună"/„Good Night", realizat de Muriel D’Ansembourg, „pentru performanţa deosebită a întregii distribuţii". Premiul publicului pentru Film românesc a fost câştigat de scurtmetrajul realizat de Adrian Silişteanu – „Șanţul" şi constă în două săptămâni de promovare intensivă pe faţada media Cocor.

Premiul publicului pentru Film străin a fost acordat lui „Kaiser & König", realizat de Timon Mondersohn. Câştigătorul din Germania a primit din partea Sony o cameră video Sony HDR-AS15 Action Cam.

Andrei Luca a câştigat un loc în Juriul Tânăr „Emile Cantillon" al celei de-a 28-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur (27 septembrie – 4 octombrie 2013). Cronica realizată de tânărul student la UNATC pentru filmulToată lumea din familia noastră" în cadrul concursului de critică de film, organizat de Festivalul NexT şi partenerul său, Namur IFF a fost desemnată câştigătoare sâmbătă seara. Juriul acestui concurs a fost format din Dana Duma, Ileana Bîrsan şi Răzvan Penescu.

Publicul poate revedea filmele câştigătoare la NexT 2013 duminică, 14 aprilie, la Cinema Studio, începând cu ora 20:00. Biletele şi abonamentele pentru proiecţiile Festivalului de Film NexT pot fi achiziţionate online de pe www.eventbook.ro şi de la Libraria engleza Anthony Frost, dar şi de la casele de bilete ale cinematografelor Studio, Corso şi Patria.

Festivalul Intenaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT. Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România" a Casei Regale.

Exploreaza subiecte similare:

Os Vivos Tambem Choram, Vlad Ivanov, Ilinca Goia, Ada Condeescu, Ioana Flora, Cătălin Mitulescu, Irina Margareta Nistor, Chema García Ibarra, Misterio, Ioan Filip, Treizeci, Betoniera, Liviu Săndulescu, Good Night, Adrian Silişteanu, Şanţul, Kaiser und König, Toată lumea din familia noastră

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 8 mai 2013 18:19
Cred ca multa lume se va interesa de el dupa acest succes neasteptat.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells