Serialul SF The Innocents, o perspectivă emoțională asupra posesiei de puteri supranaturale

de Gloria Sauciuc în 23 Aug 2018
Serialul Netflix se concentrează pe elementul psihologic, pe avatarurile prin care trece adolescenta June în efortul de a înțelege și controla puterea de a-și schimba forma

Serialul SF The Innocents, ce explorează povestea unei adolescente, June (Sorcha Groundsell), cu abilitatea ieşită din comun de a se metamorfoza în alte persoane, se lansează vineri (24 august), pe platforma Netflix. Cinemagia a văzut primele patru episoade din cele opt ale sezonului şi vă spune la ce să vă aşteptaţi.

De la bun început trebuie să știți că, în pofida faptului că Innocents reambalează mitologia X-Men, serialul devine foarte atașant prin perspectiva emoțională pe care o oferă. Serialul Netflix se concentrează pe elementul psihologic, pe avatarurile prin care trece adolescenta June (dar și celelalte femei descoperite de doctorul Halvorson cu această abilitate) în efortul de a înțelege și controla această nouă putere, durerosul proces al descoperirii de sine, impactul pe care abilitatea aceasta extraordinară (numită, totuși, „blestem”, nu „dar” de către personajul Elena) îl are asupra devenirii personale și asupra relației de dragoste pe care o are protagonista June cu Harry (Percelle Ascott).

În esență, serialul SF The Innocents este o metaforă a descoperirii de sine, a lucrurilor care ne sperie la noi, un film despre acceptarea de sine, despre ce ne face unici, despre capacitatea de a-i „stăpâni”/„poseda” pe ceilalți și cum această putere, de care putem sau nu profita, ne scoate în evidență latura morală, totul tratat în cheie supranaturală. Totodată, The Innocents este o frumoasă poveste de dragoste, în care membrii cuplului sunt într-o continuă descoperire a celuilalt si a sinelui.

Adolescenta June duce o viață plină de interdicții alături de tatăl (Sam Hazeldine) şi fratele (Arthur Hughes) ei - ore stricte de culcare, trai într-o casă izolată, pastile administrate zilnic, este dusă şi adusă acasă zilnic la/de la liceu... Mama, Elena (Laura Birn), a plecat de acasă, în urmă cu trei ani, motivul invocat fiind o boală misterioasă. Tânăra June îl iubeşte în secret pe colegul ei, liceanul Harry (Percelle Ascott), cu care plănuieşte să fugă de acasă. Când cei doi vor reuși să își pună planul în aplicare, pe urmele lor o vor lua nu doar părinții și poliția, ci și un misterios bărbat, Steinar (Jóhannes Haukur Jóhannesson), omul de încredere al doctorului Halvorson (Guy Pearce). Acesta o tratează, într-o reşedinţă izolată din munţi, pe mama lui June. Medicul doreşte să o ia sub tutela lui şi pe tânăra adolescentă. Fuga de acasă a adolescenţilor le va prilejui acestora aflarea unui adevăr înspăimântător - June are abilitatea incredibilă de a-și schimba corpul.

Cu Halvorson (Guy Pearce) un fel de profesor Charles Xavier, care ia sub tutela lui persoane cu abilitatea de a se metamorfoza, pentru a le învăța să-și controleze puterea, serialul Innocents are premisele bine înfipte într-o legendă scandinavă - după care războinicii berserkeri se metamorfozau pe câmpul de luptă în animalele față de care aveau o legătură totemică.

În primele patru episoade spectatorii o vor însoţi pe June în procesul înţelegerii puterii nou-descoperite pe care o are. Actriţa Sorcha Groundsell aduce candoare şi sensibilitate încercatului ei personaj. Remarcabil este şi actorul islandez Jóhannes Haukur Jóhannesson, în rolul „recuperatorului”, mâna dreaptă a profesorului Halvorson (Guy Pearce). Pariul câștigat de actorul islandez în primele patru episoade din The Innocents e acela că ne-a convins că, în momentele de metamorfoză, există un suflet de adolescentă terifiată în trupul lui masiv, de brută.

De altfel, distribuţia e alcătuită din fețe relativ noi, actori talentați de mai multe naţionalităţi - protagonista, Sorcha Groundsell, este din Scoţia, Jóhannes Haukur Jóhannesson (Game of Thrones, Alpha, Noah al lui Darren Aronofsky, unde îl joacă pe Cain) este născut în Islanda, dar a trăit în Insulele Feroe, Guy Pearce, născut în Australia, Percelle Ascott și Sam Hazeldine - britanici; personajul Elena, mama protagonistei, e jucată de actrița finlandeză Laura Birn, iar norvegiencele Ingunn Beate Øyen și Lise Risom Olsen joacă rolurile unor femei cu aceeași putere de metamorfoză precum protagonista June.

Iată ce spun creatorii Innocents, Hania Elkington și Simon Duric, despre intenția ce stă la baza serialului...

Atunci când spui „te iubesc” pentru prima oară,.. la ce te angajezi, de fapt? Ce promiți? Poate că simţi o legătură mai presus de orice – însă, dacă eşti încă adolescent(ă), cum poţi crede măcar că ai ajuns să te cunoşti deplin pe tine însuți? Aceasta este întrebarea fundamentală pe care am dorit s-o explorăm în The Innocents, cu atenţia îndreptată mai ales către fetele tinere. Fetele caută, cel mai adesea, „băiatul perfect” pentru a-i demonstra că îl merită – însă, în realitate, ele luptă ca să se accepte pe ele însele.

Există aşteptări fără sfârșit, în toată lumea, asupra a ceea ce femeile tinere „trebuie” să fie. Cu „The Innocents” am dorit să spunem
o poveste de dragoste care transformă şi schimbă tiparul tradiţional al poveştii de dragoste băiat-fată. Şi am vrut să o spunem prin prisma a ceva extraordinar. Ceva mitic.

Aşa că am legat mitologia noastră de cea a războinicilor nordici Berserker: războinici care - spune legenda - se transformau în animale sălbatice. Şi am transferat această moştenire genetică bărbătească într-o identitate feminină. Eroina noastră June McDaniel poartă, în ADN-ul ei, ceva din strămoşii ei Berserker, o genă care - după secole de inactivitate - s-a reactivat într-o femeie tânără. June nu o poate controla, iar aceste metamorfoze au loc pe nepregătite - şi ameninţă cel mai important lucru pe care îl are: iubirea cu Harry Polk.

În căutarea lui June pentru autocunoaştere şi pentru dragoste, va deveni alte personaje, de sexe, vârste şi origini diferite - iar povestea merge mai departe de tinerii ei protagonişti. Pentru că toţi ne găsim pe noi înşine, la fiecare vârstă. Şi dacă suntem sinceri cu noi înşine, totul e posibil. Bine aţi venit în universul „The Innocents!”. Sperăm să vă ducă cu gândul înapoi la prima iubire, înainte de intra într-o călătorie în zone neexplorate.

Exploreaza subiecte similare:

The Innocents, Sorcha Groundsell, Percelle Ascott, Sam Hazeldine, Arthur Hughes, Guy Pearce, Laura Birn, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Hania Elkington, Simon Duric, Lise Risom Olsen

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells