Serialul Cursed/Blestemată: cinci motive pentru a-l vedea

de Ştefan Dobroiu în 22 Iul 2020
Frank Miller reinventează ataşant elemente din legendele regelui Arthur

În acest moment aflat pe primul loc în topul vizionărilor Netflix în România, serialul Cursed/Blestemată a polarizat publicul, unii dintre spectatori urându-l cu înverşunare, iar alţii apreciindu-l pentru ceea ce oferă. Nu înţelegem reacţiile categorice împotriva acestui serial care reciclează inspirat elemente din legendele regelui Arthur, reuşind să ţeasă o poveste ataşantă despre perseverenţă, toleranţă, toxicitatea fanatismului şi acceptarea greşelilor. Iată mai jos cinci motive pentru care îl recomandăm.

Citeşte şi cronica The Old Guard, un alt hit recent disponibil pe Netflix.

Reambalarea unei poveşti arhicunoscute
Da, revenirile la marile subiecte ale literaturii şi actualizarea acestora sunt un efect al falimentului creativ de la Hollywood, dar hei, Cursed îţi oferă mai multe surprize într-un singur episod decât remake-ul live action Alladin. Frank Miller (300) porneşte de la elemente din legendele arthuriene şi schimbă drastic elemente din biografia personajelor, oferindu-le noi puncte de pornire şi noi provocări. Arthur, Merlin, Morgana, Percival, Nimue şi alţi câţiva sunt personaje complet reinventate pentru ecranizare, uneori identificarea lor oferind o adevărată surpriză spectatorilor.

Împărtăşirea sarcinilor
Atât în domeniul literaturii, cât şi în cel al cinematografului, majoritatea creatorilor sunt bărbaţii, iar unul din efecte este faptul că într-o majoritate deranjantă personajele feminine sunt în continuare decorative. Dacă într-o relaţie bărbatul şi femeia au roluri egale şi împart sarcinile, de ce să nu o facă şi într-un serial? Frank Miller are ceva de zis despre asta aşezând-o în prim-plan pe Nimue (Katherine Langford). Ea este cea care va găsi şi purta legendara sabie (în serial nu i se spune niciodată Excalibur), în timp ce Arthur (Devon Terrell) se va mulţumi cu rolul de protector şi consilier.

Depăşirea traumelor
Mulţi dintre noi o cunoaştem pe Katherine Langford datorită unui alt serial Netflix, 13 Reasons Why, căruia noi i-am întâmpinat primul sezon cu o cronică entuziastă (din păcate serialul a căzut repede în derizoriu în sezoanele următoare), tocmai pentru că discută inspirat despre dificultăţile şi traumele adolescenţei. Cursed abordează teme similare în cheie fantasy, dar simbolismul este evident: după un atac al unor forţe întunecate, Nimue devine o paria în propria comunitate, tânăra având nevoie de multă stăpânire de sine pentru a-şi găsi propriul loc în lume. Dacă 13 Reasons Why mergea direct la puncte nevralgice, Cursed oferă o abordare mai pe ocolite, dar oferă părinţilor oportunităţi de discuţie cu copiii lor.

Puterea exemplului
Mai ales în aceste momente dificile, puterea exemplului pozitiv revine adesea în discuţie. Cursed se poate lăuda cu nişte eroi perfectibili care ori fac tot ce le stă în putinţă ca să evolueze într-un context toxic, ori îmbrăţişează deplin calea răului. Indiferent de situaţie şi oricât de discutabile ar fi justificările personajelor, serialul trasează linii clare, fără ambiguităţi.

O discuţie despre bine şi onoare
O coloană vertebrală a poveştii este faptul că un grup de călugări "comando", Palazinii roşii conduşi de fratele Carden (scoţianul Peter Mullan), lichidează variatele rase ce populează tărâmul fantasy unde are loc acţiunea, într-un evident şi sângeros Holocaust care determină o contraofensivă categorică. Limitarea libertăţilor pe motive de rasă este o temă recurentă a serialului, aşa cum e şi cea a onoarei, care ar trebui să ne ghideze întotdeauna să facem alegerea potrivită între bine şi rău.

Să fim clar înţeleşi, Cursed nu e serialul perfect. Are probleme grave de ton şi ritm şi scenariul face câteva alegeri mai mult decât dubioase, dar asta nu justifică deloc primirea sa problematică. Noi am văzut toate cele 10 episoade şi le-am apreciat exact pentru cele cinci motive expuse mai sus.

Exploreaza subiecte similare:

Katherine Langford, Frank Miller, Devon Terrell, Cursed, Peter Cullen, 13 Reasons Why, The Old Guard

Alte știri din cinema

Filmările pentru Gone Girl s-au oprit 4 zile pentru că Ben Affleck a refuzat să poarte o șapcă

Potrivit dezvăluirilor făcute de regizorul David Fincher, Affleck a refuzat să poarte o șapcă a echipei de baseball New York Yankees în timpul unei scene pentru că este fan înfocat al echipei Boston Red Sox.

Cum a ajuns Charlie Sheen să joace în Platoon: Rolul era pentru Keanu Reeves

Oliver Stone dezvăluie că producătorii doreau în distribuție un tânăr promițător, Keanu Reeves. După refuzul acestuia, următoarea opțiune a fost Charlie Sheen.

Cele mai bune 11 filme horror, în opinia lui Martin Scorsese

Martin Scorsese, un nume de referință al cinematografiei, a realizat la un moment dat lista filmelor sale horror favorite.

Festivalul de Film Horror și Fantastic Lună Plină se amână pentru 2021

Festivalul de film horror și fantastic Lună Plină se amână pentru anul viitor. Festivalul ar fi trebuit să aibă loc între 20 și 23 august, în comuna Biertan din județul Sibiu.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
sebybog pe 23 iulie 2020 09:44
Are probleme grave, dar trebuie vazut pentru aspectele „progresiste”... De ce nu este justificata primirea sa problematica? Fiecare creatie artistica va starni reactii diferite, unii o vor aprecia, altii nu, o parte o va ignora. De ce mereu trebuie blamati cei care nu o apreciaza? E dreptul lor.
spartacus pe 23 iulie 2020 17:06
Am terminat azi de vazut primul sezon. Nu m-a impresionat, desi trailerul promitea, iar părerea mea acum, la final, este că-i un serial pt copii, cel mult. Dar sunt gusturi si gusturi.
CPU pe 26 iulie 2020 18:42
Un serial ce aminteste de genul filmelor `90. Au luat tot ce e mai prost din filemele de genu si le-au pus la un loc. Pentru anul 2020 total garbage.
Incet, incet serialele tv incep sa revina la normal dupa ce GOT ridicase stacheta la un nivel destul de ridicat.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells