Serial nou: The Lottery

de Ştefan Dobroiu în 25 Aug 2014
Serialul high-concept porneşte de la o epidemie de infertilitate

The Lottery, serialul cu care postul TV Lifetime speră că va da lovitura, are o premisă interesantă şi un melanj de direcţii ce ar putea fi explorate convingător. Spre deosebire de alte seriale care au o premisă familiară şi se bazează pe dezvoltarea personajelor şi scriitură pentru a convinge publicul, The Lottery poate fi etichetat drept high-concept, un termen ce denumeşte serialele cu o idee de bază originală, ce schimbă complet modul cum sunt tratate subiecte familiare.

În anul 2016 o misterioasă epidemie face ca niciuna dintre femeile de pe glob să nu mai poată rămâne însărcinată. Implicaţiile sunt extraordinare, de la teama dispariţiei umanităţii (unul dintre tagline-urile serialului este "The next endangered species is us"/"Următoarea specie în pragul dispariţiei suntem noi") până la dificultatea administrării unei societăţi lipsite de speranţa perpetuării speciei. În acest context complicat, cercetătoarea Allison Lennon (Marley Shelton) reuşeşte în 2015 să fertilizeze o sută de embrioni umani, iar preşedintele SUA Thomas Westwood (Yul Vazquez) se lasă convins de consiliera sa Vanessa Keller (Athena Karkanis) să organizeze o loterie prin care 100 de femei să devină purtătoarele acestei unice speranţe cu privire la viitorul rasei umane.

Doar că, fără a informa Casa Albă, Darius Hayes (Martin Donovan), directorul Comisiei de Fertilizare şi lider al recent înfiinţatului Minister al Umanităţii, decide să o îndepărteze pe Allison Lennon de la cârma programului de cercetare şi face presiuni ca embrionii să devină proprietatea exclusivă a guvernului american.

Lansat pe Lifetime cu începere din 20 iulie, serialul pare să pornească de la o premisă asemănătoare cu cea din Children of Men (creatorul serialului este Timothy J. Sexton, semnatar al scenariului filmului din 2006, cu Clive Owen în rolul principal), dar reuşeşte să prezinte o versiune mult mai complexă a unui viitor apropiat, în care regulile societăţii se schimbă complet din cauza epidemiei de infertilitate. În codul penal apare "crima de fertilitate", iar făptuitorul acesteia este considerat un terorist periculos. Există summit-uri internaţionale pe tema fertilităţii, iar ultimii şase copii născuţi capătă statut de super-staruri, atrăgând atenţia oriunde ar apărea. Unul dintre aceştia este Elvis, un puşti diabetic care încearcă să facă faţă provocărilor unei societăţi unde este cel mai tânăr reprezentant al umanităţii, în timp ce tatăl său Kyle (Michael Graziadei) este din ce în ce mai nemulţumit de imixtiunile guvernului SUA în viaţa sa personală, putând în acelaşi timp reprezenta un punct-cheie în cercetările lui Allison Lennon cu privire la fertilizarea unor noi embrioni.

The Lottery amestecă interesant drama de familie cu temele politice, asezonând totul cu elemente de thriller. Chiar dacă intenţiile antagonistului Darius Hayes sunt deranjant de neclare, prezenţa lui şi planurile sale cu privire la soarta celor 100 de embrioni pot oferi răsturnări de situaţie surprinzătoare pe parcursul următoarelor episoade, mai ales că devine clar de la bun început că Hayes nu se va da în lături de la nimic pentru a se asigura că cei 100 de embrioni nu vor ieşi de sub controlul autorităţilor americane. "În acest moment sunt cele mai preţioase 100 de lucruri din lume", spune personajul la un moment, iar o discuţie cu preşedintele Westwood sugerează că marile puteri de pe glob fac presiuni ferme asupra SUA să cedeze un număr de embrioni altor ţări sau să împărtăşească descoperirile proiectului de cercetare condus de Allison Lennon. Astfel, cercetătoarea devine cea mai vânată minte de pe întreg cuprinsul Terrei şi ţinta unor presiuni incredibile din partea Ministerului Umanităţii.

The Lottery poate fi comentat, din punctul de vedere al viitorului rasei umane, în comparaţie cu un alt serial interesant al momentului, The Leftovers/Cei rămaşi (difuzat în România de HBO). Ambele seriale discută schimbările drastice petrecute în societatea umană în urma unui eveniment ce afectează din temelii ceea ce credem despre viitor, viaţă şi destin. Chiar dacă cronicile favorizează producţia HBO, şi premisa lui The Lottery este mult ofertantă din punct de vedere dramatic.

Primul sezon al serialului are zece episoade. Încă nu se ştie dacă va primi undă verde pentru producţia unui al doilea sezon.

Iată mai jos un trailer al episodului-pilot, realizat înainte ca Lifetime să dea undă verde primului sezon al lui The Lottery. În serialul filmat unii actori din trailer au fost înlocuiţi.

Exploreaza subiecte similare:

The Lottery, Marley Shelton, Yul Vazquez, Martin Donovan, Athena Karkanis, Children of Men, The Leftovers, Michael Graziadei

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells