Serial: Game Change, un joc de Emmy

de Gloria Sauciuc în 28 Sep 2012
Serial: Game Change, un joc de Emmy

Game Change, produs de HBO în 2012, a fost numită cea mai bună mini-serie a anului la Emmy Primetime 2012 şi premiată - de asemenea - pentru scenariu, regie, casting şi protagonistă (actriţa Julianne Moore). Filmul are în centru momentul selecţionării guvernatorului în funcţie al Alaskăi, Sarah Palin (Julianne Moore), drept colegă de campanie a senatorului John McCain (Ed Harris) în campania pentru preşedinţie a Partidului Republican din Statele Unite.

Regia este semnată de Jay Roach (regizorul şi producătorul comediei Campania, cu Will Ferrell, Zach Galifianakis), iar scenariul de către Danny Strong (va adapta The Lost Symbol, romanul omonim al lui Dan Brown, cu Tom Hanks protagonist).

Filmul înfăţişează un interviu din 2010 cu şeful de campanie Steve Schmidt (Woody Harrelson) şi se foloseşte de flashback-uri pentru a-i portretiza pe McCain şi pe Sarah Palin în ceea ce avea să fie, în cele din urmă, un eşec politic: acţiunea se desfăşoară între cele două secvenţe ale interviului, pornind de la o întrebare a lui Anderson Cooper de la emisiunea "60 Minutes", cu privire la alegerea lui Sarah Palin pentru campania prezidenţială: a fost aleasă pentru că ar fi cea mai bună alegere pentru vicepreşedinte sau pentru că ar putea câştiga alegerile? Şeful de campanie este, poate, figura cea mai eroică a filmului. Pentru că, în fond, eroismul înseamnă curaj. Şi filmul e despre lipsa curajului la oameni ca John McCain care au mizat nu pe promisiuni, ci pe frica publicului american de a avea un preşedinte de culoare...

Cu toată aprecierea criticilor, nici Palin nici McCain nu au dorit să vadă mini-seria Game Change. În schimb, l-au etichetat ca fiind fals şi lipsit de veridicitate.

În timpul campaniei din 2008, alegerea de către Partidul Republican a lui Palin ca şi candidat vine odată ce primul vizat pentru funcţie, senatorul Joe Lieberman, este respins de către consilierii republicani - în frunte cu Schmidt - datorită nepopularităţii sale în faţa unui contracandidat carismatic, viitorul preşedinte Barack Obama. Aşadar, republicanii vor o "schimbare de strategie" - un înlocuitor care să trezească interesul alegătorilor, mai ales a femeilor şi al celor cu vederi conservatoare. Dintre femeile politician se remarcă guvernatoarea Alaskăi de pe atunci, Sarah Palin, care este aleasă în timp record, fără ca alegerea să fie dată publicităţii: aşa că atunci când sunt anunţaţi candidaţii, surpriza este totală, iar rezultatul în sondaje este comparativ sau chiar mai bun cu cel al lui Obama.

Filmul a primit numeroase premii: Critics' Choice, Golden Nymph şi cinci premii Emmy Primetime. Moore, în rolul titular, a jucat excelent o figură politică adeseori demonizată şi prezentată drept o femeie fără scrupule: Palin din film este o victimă a politicii americane - prezenţa ei trezeşte empatie, credinţa ei convinge chiar şi pe un ateu, convingerile ei conservatoare clatină convingerile celor cu vederi de centru. E subliniată nesiguranţa ei şi ajutorul lui McCain, care i-a schimbat viaţa în bine.

Însă, în scurt timp de la alegere, în film devine evident că noua candidată este ignorantă: chiar dacă e bună la memorat replici, îi lipseşte o cultură de bază şi trebuie să i se precizeze că America a luptat contra Germaniei în două războaie mondiale: comicul reiese din seriozitatea cu care Palin îşi notează acest lucru. În schimb, susţine campania de denigrare a suporterilor Partidului Democrat - pe care McCain o refuză considerând-o imorală, şi pe măsură ce are succes tratează de sus pe toată lumea, inclusiv pe propriul staff.

În cele din urmă, în ajunul alegerilor, propriul partid o vede ca o persoană carismatică, însă lipsită de competenţă: peste doar o zi republicanii vor pierde alegerile, şi vor fi obligaţi să o împiedice pe Palin să participe la declaraţia pierzătorului din cursa electorală (rezervată doar candidatului la preşedinţie, nu şi colegului de campanie).

Ed Harris îl joacă pe McCain ca pe o victimă a politicii, captiv al propriului său staff şi al propriei maşinării electorale. Pe măsură ce McCain pierde teren, începe să aibă nevoie de un posibil înlocuitor - şi asta îi deschide drumul lui Palin către succes.

Cheia filmului este, în mare parte, şi reuşita machiajului şi recuzitei în surprinderea imaginii lui Palin, sunt de părere cei de la The Hollywood Reporter: părul lui Moore, de culoare deschisă, a fost vopsit pentru a recrea tonurile mai închise ale lui Palin. Apoi, machiajul a trebuit să acopere pistruile naturale ale lui Moore. În cele din urmă, ochelarii au copiat stilul ochelarilor subţiri din metal ai lui Palin.

Julianne Moore este la al doilea premiu Emmy, după un Daytime Emmy cu As The World Turns în 1988. Într-un interviu recent pentru acelaşi THR, Moore declara că "Studiourile nu mai produc filme artistice; acum este curentul filmelor cu supereroi. Materialul pentru filmele de televiziune este acum mult mai ofertant pentru actori", întrebată fiind dacă se va orienta de acum înainte spre filmele de televiziune. Moore, care la 51 de ani a parcurs drumul de la telenovele la ecranizări ale lui Shakespeare şi filme precum Boogie Nights şi The Kids Are All Right, va mai apărea în Carrie, ca mamă a protagonistei (jucate de Chloë Grace Moretz), What Maisie Knew, cu Alexander Skarsgard şi cu Steve Coogan, o ecranizare a romanului lui Henry James, pregătit pentru Festivalul de la Toronto, Addiction, cu Joseph Gordon-Levitt, Seventh Son - un fantasy, în care joacă o vrăjitoare, iar Jeff Bridges un vânător de vrăjitoare.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
zeno.marin pe 29 septembrie 2012 20:11
Actori minunati, premii cu duiumul (probabil unele chiar meritate), machiaj remarcabil, recomandari convingatoare... Dar ce te faci cu subiectul? "Istoria de Hollywood" sau politica "for dummies" - pardon - "pentru mase", toate la un loc transpuse in filme artistice imi produc din pacate repulsie. Oare numai mie?...
zeno.marin pe 29 septembrie 2012 20:16
Well, poate ca merita incercat totusi. Sa nu ma grabesc... Oricum daca era un film despre baseball clar nu ma uitam. Asta ma face sa suspectez (speculez) ca intre politica si baseball exista o legatura...
alex_il_fenomeno pe 13 octombrie 2012 22:25
sa vedem despre ce e vorba :)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells