Seara filmelor de autor, duminică la TV: Wes Anderson și Pedro Almodóvar

de Cinemagia în 17 Mai 2020
Moonrise Kingdom (Paramount Channel, 20:00), Durere și glorie (HBO, 20:00), Hotel Grand Budapest (ProCinema, 20:30), diseară
Filme ale lui Wes Anderson și Pedro Almodóvar se difuzează diseară pe micul ecran, spre bucuria cinefililor iubitori de filme de autor.
 
Creator al unui stil cinematografic unic, cineastul Wes Anderson creează în filmele sale universuri proprii marcate de un realism magic, în care lumea evoluează după alte reguli. Fiecare film al lui Wes este o întreagă lume. Timpul însuși pare că stă în loc, oprindu-se în anumite momente care definesc o anumită perioadă idealizată. Filmele sale transmit o nostalgie profundă, tratând într-o cheie satirică anumite elemente grave. Moonrise Kingdom, difuzat de Paramount Channel, de la ora 20:00, nu este un film de ocolit şi nici unul care trebuie tratat cu uşurinţă: este o răsfaţ intelectual, o imagine tandră a dragostei împărtăşite şi puterii sale eliberatoare, înălţătoare. În The Grand Budapest Hotel (ProCinema, 20:30), pe de alta parte, Wes Anderson a creat o comedie cu deghizări, urmăriri și evadări, dar care păstrează o notă de amărăciune, care este amprenta sa. „Filmele sale au întotdeauna o notă idiosincratică care păstrează teme și emoții puternice. Este o combinație neobișnuită pe care nu o poate repeta nimeni altcineva pentru că vine din interiorul lui Wes, din simțul său personal al umorului și modul în care percepe lumea”, declara actorul din rolul principal, Ralph Fiennes.
 
Pe de altă parte, sunt multe lucruri care leagă Pain and Glory - programat de HBO duminică seara de la ora 20 - de filmele anterioare ale lui Almodóvar, inclusiv plăcerea de a descoperi coincidenţe nebuneşti, sau paleta de culori stridente care a plăcut publicului încă din filmul Mujeres al borde de un ataque de nervios din 1988, în care a jucat de asemenea Banderas şi care a avut imaginea semnată de Jose Luis Alcaine. Însă caracteristica unică a filmului Pain and Glory este maturitatea unui artist conştient de faptul că are mai multe zile la timpul trecut decât la timpul viitor.
 

Iata o prezentare detaliată a filmelor

Aventurile lui Gustave H (Ralph Fiennes), un legendar administrator al unui hotel celebru din Europa în timpul celor două războaie, şi ale lui Zero Moustafa, hamalul care devine cel mai bun prieten al său. Povestea are ca subiect furtul şi recuperarea unei picturi renascentiste nepreţuite, bătălia pentru o avere de familie enormă şi înfiriparea unei poveşti de dragoste– toate în contextul unui continent care suferă schimbări bruşte şi dramatice. Povestea lui Wes Anderson se desfășoară într-un oraș de relaxare fictiv din țara muntoasă imaginară Zubrowka, pentru care nu numai că s-a creat o estetică vizuală completă, ci și atmosfera istoriei secolului XX în Europa de Est, pe care fasciștii au încercat să o ocupe în anii ’30, iar comuniștii după aceea – dar și o componentă mai distantă din belle epoque.
 
Autobiografic prin natura sa dar nu şi prin detalii, filmul Pain & Glory, al regizorului spaniol în vârstă de 70 de ani Pedro Almodóvar, este opera unui om care îşi face retrospectiva vieţii, cu un amestec percutant de regret, amintire şi de uşurare. Rezultatul este unul dintre cele mai bune filme din îndelungata lui carieră. Cu tot aerul sumbru, Pain and Glory are parte şi de umorul ludic al lui Almodóvar, şi de fascinaţia acestuia pentru absurd. Dacă vă plac filmele lui anterioare, printre care Hable con ella (câştigător de Oscar) şi Todo sobre mi madre, Pain & Glory vă va oferi câteva din elementele autobiografice. Antonio Banderas, într-un rol subtil şi puternic, joacă rolul lui Salvador Mallo, un regizor madrilean aflat într-un declin creativ. Chinuit şi de afecţiunile corporale, mari şi mici - o operaţie pe coloană l-a făcut să fie în permanenţă tensionat - şi adus de medicamente în pragul imobilizării, lui Mallo nu îi mai vine să iasă din casă, unde trăieşte într-o singurătate lipsită de bucurii, darămite să mai facă un film.
 
Totuşi, o cinematecă locală vine să îl omagieze pentru filmul pentru care este binecunoscut, Sabor, iar organizatorii îl doresc acolo. Intrigat, Mallo doreşte să vorbească cu actorul din rolul principal, Alberto (Asier Etxeandia), un bărbat de care, cândva, s-a rupt şi cu care nu a mai vorbit de peste trei decenii. Aşa cum era de aşteptat, Alberto este la început ezitant, însă, încet-încet, răceala dintre cei doi dispare. Întâlnirea dă naştere unui flux de memorii în mintea lui Mallo, pe măsură ce filmul pivotează între flashback-urile dintre copilăria trăită în sărăcie, cu Penélope Cruz în rolul mamei sale, Jacinta, şi cu Asier Flores în rolul micului Mallo - şi prezentul, în care Mallo se împacă cu deciziile care i-au influenţat viaţa.
 
Plasat pe o insulă pe coasta Statelor Unite, în vara lui 1965, Moonrise Kingdom e povestea a doi adolescenţi de 12 ani care se îndrăgostesc, îşi fac o promisiune şi apoi fug împreună în natura sălbatică. Spectatorul se va simţi invitat pe un imens loc de joacă, pentru că regizorul Wes Anderson te trage de mâneca într-o tabără de cercetaşi, şi te prinde într-o întreagă ţesătură de personaje pitoreşti, ce au crize de rebeliune (infantilă), şi poveşti de dragoste ingenuă, pe fondul unei scenografii în culori primare, retro, cu elemente mai mult sau mai puţin bizare. Amestecul de joc şi maturizare, plus emoţiile ingenue ale protagoniştilor, te vor face să iubeşti filmul.
Filmat într-un stil retro, îmbibat cu multă ironie și însoțit de o coloană sonoră deosebită, ”Moonrise Kingdom” transmite emoție și căldură, scoțându-ne pentru o clipă din prezentul plin de griji pentru a ne readuce în suflet bucuria unei copilării trecute”, scrie un cinefil la pagina filmului de pe Cinemagia.

Exploreaza subiecte similare:

Wes Anderson, Pedro Almodóvar, Moonrise Kingdom, The Grand Budapest Hotel, Dolor y gloria , Ralph Fiennes, Antonio Banderas, Penélope Cruz

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells