Scoala lui Andrzej Wajda vine la Bucuresti

de Stefan Dobroiu în 30 Nov 2007
Scoala lui Andrzej Wajda vine la Bucuresti

Nu ca sa ne predea, ci ca sa ne arate scurtmetrajele realizate de studentii de acolo. Una dintre cele mai cunoscute scoli de cinema din Europa trimite la Bucuresti, prin intermediul Institutului Polonez, o serie de scurtmetraje de fictiune si documentare, care vor fi proiectate intre 2 si 6 decembrie la Cinema Union (str. Ion Campineanu nr. 21). O ora si jumatate de scurtmetraje pe zi, timp de cinci zile, ne vor arata care sunt tendintele artistice din Scoala de Maiestrie Regizorala a lui Andrzej Wajda. Si avem ce vedea, pentru ca scurtmetrajele prezentate in acest scurt festival polonez sunt, se pare, cele mai bune realizate in ultimii cinci ani de studentii apreciatului regizor. Ele vor fi prezentate pe 2 decembrie, la ora 18.00, de criticul de film Mihai Fulger. Toate filmele sunt subtitrate in limba engleza. Iata mai jos lista completa, pe zile, a titlurilor care vor putea fi vizionate incepand de duminica la Cinema Union. Biletul costa 5 RON si poate fi achizitionat la casa de bilete a Cinema Union. Studentii la UNATC intra gratuit.

Mai multe informatii despre filme veti gasi la pagina dedicata lor pe Cinemagia, unicul partener de media online al festivalului.

Ziua 1 (2 dececembrie, ora 18.00)

"TRATAMENT"/The Cure 58', 2004, regia Maciej Cuske; documentar
Ciechocinek, o localitate de tratament din regiunea Kujawy, in care an de an vin mii de oameni. Intr-un timp scurt vor sa-si vindece afectiunile si sa-si recapete buna dispozitie. Dans, concerte, plimbari, soare de vara, intr-un cuvant o atmosfera mai mult decat atragatoare. Eroii filmului s-au intalnit intr-unul dintre sanatorii. Trei saptamani de concediu petrecute impreuna nu inseamna mult, dar poate le va surade fericirea.

"TELEFONO"/Telefono 3', 2004 regia Marcin Wrona; film artistic
Patty Diphusa, star de filme erotice, soseste la Varsovia. La Gara Centrala ar trebui s-o astepte barbatul viselor ei. Insa atunci cand acesta nu apare, pierduta in orasul strain, Patty il suna pe Almodovar...

"CALEA INTERIOARA"/The Inner Road 30', 2006, regia Dorota Lamparska; film artistic
Un tanar de treizeci de ani se trezeste, ca in fiecare zi, in locuinta sa dintr-un oras mare. Isi bea cafeaua, se imbraca, se pregateste de plecare. Asculta radioul, unde accidentele, tragediile, victimele, scandalurile politice se amesteca cu reclamele insistente. Rafa³ pleaca la serviciu ca de obicei, dar... in usa scarii blocului se opreste, ca in fata unei granite nevazute. Vecinii, prietena, colegii si, in final, medicii incearca sa-l convinga sa iasa...

Ziua 2 (3 dec., ora 19.00)

"LINISTEA I"/The Silence 19', 2003, regia Marcin Bortkiewicz, Maciej Cuske, Rafal Glinski, Bartek Konopka, Tomasz Wolski, Edyta Wroblewska; documentar
Serie de filme scurte documentare, realizate in timpul primei editii a cursului de film documentar, interpretand in diferite moduri "linistea".

"CAPATUL STRAZII"/The end of the street, 27', 2005, regia Anna Stepczak-Patyk; documentar
Straduta din Silezia Inferioara. Aici toti se cunosc. Vecinii stiu ca Norbert isi va scoate dintele inainte sa-l doara. Ritmul zilnic ale acestei microsocietati, formate in majoritate din familii mineresti, este impus de munca in schimburi, iar acum si de asteptarea somerilor. Traditiile inradacinate in mentalitatea oamenilor nu sufera schimbari bruste. Construirea soselei Principale, care taie in doua orasul, preschimba strada Piekarska intr-o drum expres. In martie a fost daramata ultima casa. Identitatea locului in care se derula candva o viata obisnuita-neobisnuita, va ramane doar in amintirea locuitorilor noului cartier.

"RENDEZ-VOUS"/ Rendez-Vous, 9', 2006, regia Marcin Krawczyk; documentar
Eroii din "Rendez-vous" sunt un cuplu pentru care o iesire impreuna la restaurant reprezinta un eveniment... O clipa trecatoare - "ar vrea sa dureze si sa tot dureze"...

"TREI LA DISPOZITIE"/Three for the Taking, 37', 2006, regia Bartek Konopka; film artistic
Inga, in varsta de 16 ani, isi imparte timpul intre antrenamentele de fotbal si prietenul, care o sustine cu devotament. Viata ei fara griji este intrerupta de vestea bolii mortale a mamei. De pe-o zi pe alta, Inga ramane singura cu cei doi frati mai mici. Trebuie sa fuga de asistenta sociala, care vrea sa-i trimita la o casa de copii. Inga rataceste cu fratii de la prieten la matusa. Vrand-nevrand, devine mama lor. Pentru devotamentul ei va primi o rasplata neobisnuita...

Ziua 3 (4 dec., ora 19.00)

"CUM E SA FII MAMA MEA"/ What it's like to be my mother, 30', 2007, regia Norah McGettigan; film artistic
De la accidentul suferit in urma cu trei ani, Monika e condamnata la scaunul cu rotile. Fiica ei, Julia, face un film despre ea, parte dintr-un proiect de scoala. Filmul Juliei le permite mamei si fiicei sa vorbeasca despre lucruri pe care in mod normal nu le-ar aduce in discutie.

"DULAPUL DE BUCATARIE"/The Cupboard, 27', 2007, regia Jacob Dammas; documentar
Dupa ce ajunge la Wroc³aw, Jacob Dammas (un danez a carui mama e poloneza) viziteaza locul unde a locuit mama sa impreuna cu tatal, inainte de emigrarea fortata de la sfarsitul anilor '60, din cauza originii evreiesti. Discuta cu fostii vecini, este indrumat la alte adrese, totul pentru a gasi o amintire veche de familie - dulapul de bucatarie din titlu.

"GADZIO"/Gadjo 16', 2007, regia Kryspin Pluta; documentar Muzica este pricina intalnirii dintre un baiat rrom si un batran silezian. Textele revoltate ale tanarului hip-hoper contrasteaza cu melodiile idilice ale batranului. Confruntarea a doua lumi complet diferite duce la nasterea unei legaturi neasteptate.

"CAND VII?" 28', 2004, regia Edyta Wroblewska, documentar
Ania si Krzys au 30 de ani. Sunt energici si moderni, isi regasesc cu usurinta locul in viata profesionala. Aloca mult timp serviciului. Sunt impreuna de cinci ani, dar usor diferit lucrurile comune. Vor reusi sa ramana impreuna? Asa arata oare viata intr-o relatie moderna?

Ziua 4 (5 dec., ora 19.00)

"PE CER AI PE PAMANT"/On the sky, on earth 52'; 2007, regia Maciej Cuske; documentar
In micuta localitate Wylatowo soseste un grup de pasionati ai fenomenlor supranaturale. Ca in fiecare an, asteapta aparitia unor semne neobisnuite in lan. Unul dintre cercetatori aproape ca este rapit de un UFO. Nu se da insa batut, trebuie sa obtina cu orice pret o dovada a existentei extraterestrilor.

"DUPA GARD"/Behind the Fence 12', 2005, regia Marcin Sauter; documentar
"Unul dintre motivele realizarii filmului este incercarea de a ma intoarce in vremea copilariei, a vacantei, a verilor toride. Imi amintesc cum o multime de detalii demne de atentie, lucruri care meritau descoperite, povesti care trebuiau elucidate, probleme la care trebuia sa ma gandesc, faceau ca ziua sa mi se para fara sfarsit. Imi amintesc si ce importanti erau in acele aventuri fantastice parintii, a caror prezenta rabdatoare incepea si sfarsea fiecare dintre acele zile coplesitoare."

"ARIA DIVA"/Aria Diva 30', 2007, regia Agnieszka Smoczynska; film artistic
Basia (30 de ani) are grija de casa si, impreuna cu sotul iubitor, ii educa pe cei doi fii. I se pare ca viata ii este aranjata si ca nu-i lipseste nimic pentru a fi fericita. Asta pana cand intr-o locuinta de la un etaj superior se muta Diva de opera, care incepe sa o seduca pe Basia cu vocea sa.

Ziua 5 (6 dec., ora 19.00)

"LINISTEA II"/ The Silence II 18', 2005, regia Jean-Baptiste Delannoy, Marcin Janos Krawczyk, Magdalena Kowalczyk, Thierry Paladino, Anna Skorupa, Marcin Sauter; documentar
Serie de filme scurte documentare, realizate in timpul celei de-a II-a editii a cursului de film documentar la scoala de Maiestrie Regizorala a lui Andrzej Wajda, interpretand in diferite moduri "linistea".

"CALATORIA"/The Journey 30', 2006, regia Dariusz Glazer; film artistic
Eroina filmului este o fata de peste douazeci de ani, Iwona; locuieste impreuna cu sotul si cele doua fetite intr-un apartament de doua camere din capitala. Este casiera la un supermarket alimentar. Sotul ei, Janusz, este somer - castiga ajuntand oamenii sa se mute. Situatia permanentei nesigurante financiare nu are o influenta prea buna asupra familiei - apar certuri care cu timpul devin din ce in ce mai puternice. Intr-o zi, pe Iwona o suna un fost prieten, Wojtek, care ii propune sa vina la el, la Londra si sa inceapa o viata noua. In decursul urmatoarelor saptamani, Iwona e tentata din ce in ce mai mult sa ia totul de la inceput, departe de realitatea nesatisfacatoare.

"PE MALUL RAULUI"/By the River 12', 2006, regia Magda Kowalczyk; documentar
Zorii zilei. Siluete de muncitori. Sunet de crengi taiate, ritmul masurat al muncii. Treptat se distinge Varsovia, de partea cealalata a raului. Muncitorii indreapta malul Vistulei. Imaginile poetice, montajul si efectele sonore trimit la documentarele clasice poloneze.

"LA GRADINA"/At the Datcha 20', 2006, regia Thierry Paladino; documentar
Aflati in sanul naturii, eroii filmului fac orice in afara de a se odihni. Excesul de dinamism ii face sa fie gata pentru orice: sa monteze un jgheab, sa repare un aspirator stricat, sa necajeasca un caine cu melodiile din telefonul mobil, sa se ocupe de mecanismul de inchidere al portbagajului Fiatului. In principiu, tot timpul strica si repara ceva (fara succes). In acelasi timp, vedem oameni cu adevarat fericiti, care se iubesc si sunt multumiti. In ciuda saraciei, a surzeniei. Vacanta la gradina este ultima mare provocare pentru civilizatia noastra.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells