Șapte filme românești până la finalul anului

de Cinemagia în 11 Oct 2016
Exuberanta comedie a lui Nae Caranfil, 6,9 pe Scara Richter, e programată chiar la începutul anului viitor, pe 20 ianuarie 2017

Toamna aceasta este bogată în film românesc iar varietatea de genuri pe care cineaștii români o propun spectatorilor e remarcabilă. Trecem astăzi în revistă producțiile autohtone pe care le putem urmări în cinematografe. Sunt filme bune care merită toată atenția noastră.

Două lozuri, din 7 octombrie la cinema, comedie
O comedie cu trei tăntălăi, plasată într-un oraș de provincie. Situațiile absurde, naivitatea personajelor și jocul protagoniștilor vă vor face să râdeți în hohote. Dinel Petre (Dorian Boguță), Vasile Grămadă - zis Sile (Dragoș Bucur) și Pompiliu Borș (Alexandru Papadopol) sunt trei tovarăși care locuiesc într-un oraș de provincie. Dinel e mecanic la un service auto, Pompiliu e funcționar la primăria din localitate, iar Sile e „liber profesionist”. Aflat într-un moment dificil din punct de vedere financiar, Dinel caută soluții să strângă urgent o sumă de bani. Sile îl convinge cu greu să joace la Loto 6/49.

Câini, deja în cinematografe, thriller
Povestea este a lui Roman (Dragoș Bucur), un tânăr de la oraș, care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său, Alecu, care a murit cu câteva luni în urmă. Roman face demersurile pentru vânzarea moșiei. Dar asta contravine planurilor contrabandistului Samir (Vlad Ivanov), care vrea să ducă mai departe „moștenirea” lui Alecu. Dacă nu s-ar vorbi în limba română, am putea ușor plasa Câini în orașelele pierdute în preeria americană sau în deșertul australian, în acel „no man's land”. Polițistul locului, Hogaș (Gheorghe Visu), apare în peisaj. E un polițist de țară, fără resurse bănești de la comandament („Poliția nu dă bani decât de benzină”), cu metode rurale, aproape doborât de boală. Deși este om al locului, acest ținut nu mai este pentru el, aici e un soi de „No Country for Old Men”. Regizorul și scenaristul Bogdan Mirică recurge la imagini șocante, scene tari, umor negru, dialoguri vii, iar personajele sunt memorabile. Cu Vlad Ivanov, regizorul Bogdan Mirică reușește să continue tipologia actorului de erou negativ. Replica definitorie pentru personajul lui Ivanov ar putea fi „Mi-e frică de Dumnezeu, dar și lui îi e frică de mine”.

Toni Erdmann, 21 octombrie, dramedie
Este film turnat integral în România, cu mai mulți actori români în distribuție și o producătoare executivă româncă atașată (Ada Solomon). Regizoarea germană Maren Ade este preocupată de relația dintre un tată (Peter Simonischek) și o fiică (Sandra Huller) aflată la vârsta adultă. Cei doi s-au înstrăinat, iar încercarea tatălui de a găsi o cale de comunicare cu fiica lui, Ines (Sandra Hüller), e firul roșu al poveștii. După ce îi moare cățelul, Winfried (Peter Simonischek) decide să părăsească Germania pentru a-i face o vizită (inopinată), la București, fiicei - o expată în poziție de conducere. Tatăl și fiică înstrăinați devin - așadar - doi străini într-un oraș departe de casă și de tot ce le era familiar. Poate că aici, departe de casă, pe un „teren neutru” e locul ideal pentru a-și reface relația.

Sieranevada, în unele cinematografe, dramă
Propunerea României la Premiile Oscar pentru cel mai bun film străin anul acesta este lungmetrajul „Sieranevada” în regia lui Cristi Puiu. Sinopsisul oficial stipulează următoarele. „La trei zile după atacul terorist asupra redacției săptămânalului parizian Charlie Hebdo, și la 40 de zile după moartea tatălui său, Lary, un doctor de vreo 40 de ani, e pe cale să-și petreacă duminica în familie, la o reuniune pentru comemorarea tatălui său. Dar lucrurile nu merg conform așteptărilor. Forțat să-și confrunte fricile și trecutul, să-și regândească locul în familie, Lary se vede constrâns să spună propria versiune a adevărului”.

Afacerea Est, 28 octombrie, comedie
Din 28 octombrie Afacerea Est, lungmetrajul semnat de Igor Cobileanski, va intra în cinematografele din toată țara. Regizorul moldovean se întoarce la comedie cu un film despre cât de absurdă și sarcastică poate fi viața și cum să treci cu optimism peste provocările ei.
Afacerea Est spune povestea unei prietenii dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Pușcașu), un intelectual de provincie, și Petro (Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei. Cei doi se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica (Anne Marie Chertic), în timp ce Petro își dorește o macara pe care s-o închirieze. Ei decid să devină parteneri de afaceri și încep să lucreze la un plan: să vândă un vagon de potcoave.

Inimi cicatrizate, 18 noiembrie, ecranizare
Inimi cicatrizate este o adaptare liberă a textelor literare autobiografice ale scriitorului român Max Blecher și în special a romanului omonim, realizată de regizorul Radu Jude. În centrul atenţiei este Emanuel (Lucian Teodor Rus, actor aflat la debut în lungmetraj), un tânăr evreu din Roman care vine la sanatoriul medicului Ceafalan (Şerban Pavlu) pentru a confirma un crunt diagnostic: tânărul suferă de tuberculoză osoasă, necruţătoare boală care i-a măcinat deja cinci vertebre condamnându-l ori la paralizie, ori la un tratament ce seamănă mai degrabă cu tortura. Apariţia frumoasei Solange (Ivana Mladenovic), o fostă pacientă vindecată după ani de suferinţă, îl face pe Emanuel să viseze la viitor. Cronica filmului, aici.

#Selfie69, comedie sexy
În 2014, #Selfie devenea cel mai popular film românesc al anului, cu peste 100.000 de spectatori. Continuarea, în care Roxi (Olimpia Melinte), Yasmine (Crina Semciuc) şi Ana (Flavia Hojda) fac întrecere la măritiş, plusează aventurile din primul film cu interlopi, urmăriri de maşini, dar şi o neîncetată vânare a dragostei.

6,9 pe scara Richter, 20 ianuarie 2017

„În centrul atenţiei este Tony (Laurenţiu Bănescu), un actor de teatru care, cu doar zile înainte de premiera unui muzical în care deţine rolul principal, află că blocul unde tocmai a cumpărat un apartament e însemnat cu bulină roşie. Problemele cu soţia, Kitty (Maria Obretin), apariţia ca din senin a unui bărbat mai vârstnic (Teodor Corban) care îi spune că este tatăl lui şi coşmarurile despre un cutremur devastator ce va face Bucureştiul una cu pământul, iată terenul fertil pe care Caranfil îşi dezvoltă ataşantul personaj principal, un exemplu al românului de treabă, fără mare talent, fără mari ambiţii, dar mai ales refractar să pună piciorul în prag şi să spună clar ce vrea”, scria Cinemagia de la TIFF, festivalul în care s-a lansat exuberanta comedie.

 

Exploreaza subiecte similare:

69 pe scara Richter, Inimi cicatrizate, Câini, #Selfie 69, Două lozuri, Toni Erdmann , Afacerea Est, Sieranevada

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells