Festivalul de la Cannes

Şapte destine schimbate la Cannes

13 Mai 2009
Şapte destine schimbate la Cannes

Astăzi începe cea de-a 62 ediţie a Festivalului de Film de la Cannes! În fiecare an, evenimentul aduce în atenţia întregii lumi regizori şi actori noi. De-a lungul vremii, Cannes a însemnat punctul de plecare al unor cariere fulminante.

Total Film a realizat o listă cu şapte nume mari ale cinematografiei mondiale pentru care Festivalul de la Cannes a însemnat începutul unei cariere de legendă.

Brigitte Bardot



Înainte: Dorea să fie balerină, a apărut pe coperta revistei Elle şi era o actriţă debutantă.

La Cannes: Bardot a făcut senzaţie după ce s-a lăsat fotografiată în bikini pe plaja din faţa locului unde avea loc festivalul în 1953. Alături de ea s-au aflat mai multe staruri de la Hollywood, printre care şi Errol Flynn şi Kirk Douglas.

După: A jucat în filmul de artă foarte controversat al lui Roger Vadim, And God Created Woman, şi a devenit un sex-simbol pentru o generaţie de regizori dornici să depăşească limitele cinematografiei clasice.

Steven Soderbergh

Înainte: Îşi dorea să ajungă regizor, lucra la proiecte mici şi era monteur la Hollywood şi în oraşul său natal, Baton Rouge.

La Cannes: Soderbergh a venit în 1989 la festival cu filmul său de debut, Sex, lies and videotape, fără să se aştepte la vreun premiu. La final, a câştigat premiul cel mare, Palme D’Or, care a garantat succesul filmului şi a readus în atenţia întregii lumi filmele independente americane.

După: A devenit unul dintre cei mai inteligenţi şi mai prolifici regizori americani din zilele noastre, realizând thrillere cu stil (Out of Sight, The Limey), filme artistice (Traffic, Che) şi chiar blockbustere (Ocean Eleven).

Quentin Tarantino

Înainte: Cineastul controversat realizase, în 1992, Reservoir Dogs.
 
La Cannes: Tarantino a adus la festival cel de-al doilea film al său, Pulp Fiction, în 1994. La fel ca şi Soderbergh, a luat premiul cel mare, spre consternarea cineaştilor francezi şi furiei unei domnişoare de origine franceză din public, care, beată fiind, a început să huiduie filmul.

După:
A devenit autorul mai multor filme cult. Amintim doar Four Rooms, Kill Bill, Death Proof sau Planet Terror


Baz Luhrmann



Înainte: Roluri mici în filme şi director al unei companii de teatru din Sydney.

La Cannes: Primul său lungmetraj, Strictly Ballroom, bazat pe una din producţiile sale teatrale, a avut premiera la Cannes în 1992. Regizorul a primit Prix de la Jeunnese pentru un proiect excepţional al unui regizor tânăr.

După: Luhrmann merge mai departe şi reinventează genul de film musical, cu adaptarea după Shakespeare a piesei Romeo şi Julieta şi reveria fabuloasă Moulin Rouge.

Lars von Trier



Înainte. Producător amator de filme, student fiul unei comunităţi de nudişti.

La Cannes: Debutul său, The Element Of Crime, a fost prezentat în cadrul competiţiei din 1984. Nu a câştigat premiul cel mare, însă a luat un premiu tehnic.

După: Von Trier a devenit unul dintre cei mai controversaţi şi experimentaţi creatori de film din lume, fiind un pioner al mişcării anti-Dogmei Hollywoodiene. Printre succesele sale se numără: Europa, Breaking the Waves, Dancer in the Dark şi Dogville.

Jamie Bell

Înainte: Un tânăr din Stockton on Tees care vrea să devină actor.

La Cannes:
Hit-ul Britanic, euforicul film Billy Elliot, cu Bell în rolul principal, a fost prezentat în cadrul festivalului din 2000, în afara competiţiei. Fără un distribuitor important înainte de Cannes, filmul s-a bucurat de un mare succes şi câteva studiouri s-au bătut pentru drepturile de difuzare.

După: Bell a devenit una dintre tinerele speranţe de la Hollywood. A jucat în: King Kong, Hallam Foe, Defiance şi Tin Tin.

Anna Paquin



Înainte: O şcolăriţă din Noua Zeelandă. A jucat rolul unui sconcs într-o piesă de teatru de la şcoală.

La Cannes: Paquin a însoţit-o pe sora sa la audiţia acesteia pentru rolul Florei din drama de epocă a lui Jane Campion, The Piano, şi a câştigat ea rolul. Filmul a reuşit să câştige Palme D’or-ul la ceremonia din 1993 – primul câştigat de o femeie, lucru care a stârnit o frenezie în presă.

După:
Paquin a devenit a doua cea mai tânără actriţă care a luat un premiu Oscar. Ea a luat prestigiosul premiu pentru cel mai bun rol secundar. Acum o putem admira în X-Men, în rolul Rogue.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alexcretu75 pe 20 iulie 2010 16:08
Toti sunt superi,ce sa mai
valeria-si-mai-cum pe 25 aprilie 2011 18:35
Habar n-aveam ca Soderbergh s-a lansat la Cannes...
Gebeleizis pe 25 mai 2011 05:29
Ceea ce demonstreaza inca o data insemnatatea Festivalului de la Cannes.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells