Saptamana 9-15 mai 2008

de Stefan Dobroiu în 9 Mai 2008
Saptamana 9-15 mai 2008

E cam greu saptamana aceasta sa bagam mana in palarie si sa zicem "asta-i cel mai bun film, nu-l rata!" Motivul? Filmele sunt asa si-asa, dar niciunul nu intra la categoria "obligatoriu". Si unul intra obligatoriu la categoria "NU".

Cartea de vizita cea mai stralucitoare o are Leatherheads/Jocuri murdare, o comedie roman-tica asezonata cu fotbal american. George Clooney, Renee Zellweger si John Krasinski apar pe generic, iar actiunea se petrece la sfarsitul anilor '20. Ei sunt jucatori de fotbal, iar ea jurnalista hotarata sa descopere pete pe trecutul de erou de razboi al unuia dintre ei. Atmosfera bine recreata, multe gaguri inspirate din filmele epocii, dar chimie zero intre Clooney si Zellweger, precum si foarte multa confuzie in scenariu. Film "feel good" pe care-l uiti la doua ore de la iesirea din cinema, desi continui sa fredonezi muzica. Un lucru e clar: nu-i usor sa-l prinzi pe George Clooney cu frizura a la Clark Gable (foto)...

Pentru cronica filmului, click aici.

21/21 - Sansa vietii lui este mai putin accesorizat cu staruri, dar ramane interesant pentru ca se inspira dintr-o intamplare petrecuta in realitate: pe parcursul mai multor ani, un grup de studenti de la MIT (colegiul care a dat cateva zeci de castigatori ai premiului Nobel de-a lungul deceniilor) ia cu asalt Las Vegasul si castiga milioane numarand cartile la blackjack. Metoda ingenioasa, premisa foarte interesanta (la un moment dat angajatii cazinourilor isi dau seama de stratagema si-i iau in vizor pe studenti), multiplele ramificatii ale povestii (conflicte, amoruri si gelozii in grup) fac 21 un film cu potential, numai ca devine curand prea moralizator (fiecare isi invata lectia), prea lent (sincronizare defectuoasa intre stralucitorul Las Vegas si ternul MIT), prea exagerat (da, se inspira doar PANA LA UN PUNCT din realitate). De vazut pentru final si pentru ingeniozitatea metodei, dar atentie la riscuri: aceasta pare atat de simpla, incat parca m-as inghesui si eu la o masa de blackjack sa-mi rotunjesc salariul.

Click aici pentru cronica filmului.

Shutter/Fotografii bantuite. Inca un remake dupa un horror asiatic (de aceasta data coreean) cu fotografii populate de fantome. Ai ghicit: in rolul gadget-ului posedat nu mai este telefonul mobil (a vazut si seful One Missed Call si ne tot streseaza cu fatidicul ringtone de acolo), ci aparatul de fotografiat. Shutter este un film modest ca aspiratii, dar in acelasi timp onest: te sperie si te abureste fara sa-ti lase impresia ca te prosteste in fata. Actori cvasi-necunoscuti, efecte speciale (normal ca o fantoma prinde viata si incepe sa... comunice) deloc iesite din comun, dar eficiente, un twist final destul de previzibil si atata tot. Cunoscatorii vor identifica scene din The Ring si alte horror-uri care au facut valva la timpul lor, iar fanii originalului se vor "bucura": americanii i-au copiat cadru cu cadru pe coreeni.

L'avocat de la terreur/Avocatul terorii este un documentar premiat cu Cesar anul acesta, iar subiectul chiar merita: avocatul Jacques Verges, aparator al teroristilor, mercenarilor si asasinilor (Carlos Sacalul, nazistul Klaus Barbie si Slobodan Milosevic printre multi, multi altii, pe care Verges ii denumeste, fara exceptie, "prietenii" sai). Bogata sursa de informatii cu privire la istoria recenta a omenirii, Avocatul terorii incearca, aparent, sa raspunda la intrebarea: ce l-a facut pe Verges sa reprezinte in fata instantei persoane precum cele enumerate mai sus, vinovate pentru crime atroce? Regizorul Barbet Schroeder priveste prin ochii lui Verges la 50 de ani de terorism, iar documentariul sau este obligatoriu de vazut atat pentru amoralul Verges ("nu aveti niciun drept sa ma judecati"), cat si pentru nenumaratele declaratii "jenante" ale reprezentantilor puterii, victimele strategiilor aiuritoare ale avocatului.

Daca vrei sa discuti subiectul din Avocatul terorii, intra pe forumul Cinemagia. Click aici.

Ca tot ziceam la inceput de un "NU" obligatoriu, ultima premiera a saptamanii este Poveste de cartier. Film romanesc, un West Side Story adaptat la realitatile dintr-un cartier bucurestean (vorba mini-sinopsisului trimis de producatori), Poveste de cartier nu ne-a bucurat cu o vizionare de presa. Nici nu ne trebuie, trailerul filmului imprestie un puternic iz de manea, iar Sorinel Copilul de Aur in rolul protagonistului dezvaluie ceea ce trailerul incearca sa ascunda, maturand mizeria sub covor: acest West Side Story romanesc nu e decat o incercare a MediaPro de a smulge un ban din buzunarele publicului amator (si mult prea numeros) de manele.

Daca vrei sa participi la sondajul nostru "De ce as vedea Poveste de Cartier?", click aici.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 18 aprilie 2010 10:25
foarte bun filmul 21

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells