Saptamana 4-10 aprilie

de Stefan Dobroiu în 4 Apr 2008
Saptamana 4-10 aprilie

Recomandarea Cinemagia de saptamana aceasta este Orfelinatul. Promovat ca un horror si produs de Guillermo del Toro (El espinazo del diablo, Hellboy), El Orfanato este intr-adevar un horror (sangele lipseste, iar psihologia e la ea acasa), dar si mai mult de-atat, pentru ca debutantul Juan Antonio Bayona foloseste resursele genului cu subtilitate, ambalandu-si filmul in cateva interesante bifurcari inselatoare. Orfelinatul nu-i cea mai buna solutie pentru amatorii de sperieturi grosiere (Saw IV e inca in cinematografe), dar amatorii de atmosfera, interpretari la marele fix si surprize inteligente o sa-l aprecieze in mod deosebit. Despre ce este vorba? Laura (Belen Rueda, foto) se muta cu sotul si fiul adoptiv, Simon, in orfelinatul in care a crescut. Cand pustiul ii tot povesteste despre prietenii sai imaginari, femeia nu se sperie, crezand ca e doar o... faza. Dar Simon dispare si atunci cea mai potrivita intrebare care se poate pune e asta: cat de imaginari sunt prietenii respectivi? Si cat de prieteni? Si unde e Simon? Si cine-i pustiul cu sacul in cap? Si ce-i cu…? Din fericire regizorul raspunde la toate.

Vantage Point/Fiecare vede altceva. Presedintele american este prezent la un summit (hm, inspirata sincronizare) in Salamanca, unde este impuscat. Film de actiune hiper-ritmat, Vantage Point prezinta evenimentele prin ochii a opt personaje (agenti secreti, teroristi, reporteri, turisti s.a.m.d.) in stilul Rashomon, adica reluand aceeasi scena si corobarand noua informatie accesibila personajului. Tras de par si de un neverosimil aproape deranjant, Vantage Point sta bine la capitolul spectacol, impuscaturi, explozii si actori (Dennis Quaid, Matthew Fox, Sigourney Weaver, Forest Whittaker, Eduardo Noriega etc.), prin urmare sigur este cel mai accesibil si popular film al saptamanii. Daca preferi action cu teroristi pur-sange, poate ar fi mai bine sa imprumuti The Kingdom, de-abia lansat pe DVD. Dar trebuie sa recunoastem: urmaririle de masini din Vantage Point sunt mult mai tari. Pentru cronica filmului click aici.

Nim’s Island/Insula de vis. Greu de incadrat, greu de suportat. Si cand citesti ca Jodie Foster s-a luptat pentru acest rol (producatorii nu voiau sa i-l dea, stiau ei ce stiau), incepi sa te intrebi ce s-a intamplat cu celebrul IQ al actritei. Foster este Alexandra Rover, o scriitoare agorafobica nevoita sa-si depaseasca oroarea de a iesi din casa cand este chemata in ajutorul unei pustoaice, Nim (Abigail Breslin), ramase singura pe o insula din Pacificul de Sud. Melanj de realitate si fictiune (animalele vorbesc, protagonistul romanelor lui Rover prinde viata) lipsit de stralucire, Insula din vis nu e salvat nici de actori: Breslin este exaltata, Foster supraliciteaza fara rost (ca Diane Keaton in ultimii zece ani), iar Gerard Butler uita ca nu mai joaca in 300 si-si rage replicile de parca ar spune numai "This is Spaaartaa!". Copiii cu pasiune pentru cinema ar trebui sa astepte weekend-ul viitor: Horton este muuuult mai cool.

Mad Money/Bani gratis: ca tot vorbiram de Diane Keaton, acum o putem vedea si in actiune. Impreuna cu Katie Holmes si Queen Latifah, Keaton, angajata la Trezoreria americana (adica locul unde incepe si se termina "viata" verzisorilor), are ideea sa fure banii pusi deoparte pentru casare. Cum o face si cat de bine-i merge apoi, vedem in Bani gratis, dar tare ne indoim ca filmul o sa ne stearga din memorie orori precum Baiatu' mamei sau Asa vreau eu!.

In orice caz, in loc de filme week-endul acesta e mai probabil sa ne uitam indelung la pozele facute de Angelina Jolie la 16 ani. Pentru o mostra, click aici.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 18 aprilie 2010 01:31
Vantage Point un film tare de tot

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells