Saptamana 16-22 Martie

de Alin-Adrian Moise în 16 Mar 2007
Saptamana 16-22 Martie

Din 1929 de cand s-au decernat primele premii Oscar, nimeni nu isi poate aminti un caz ca al filmului The Queen din anul acesta, cand Helen Mirren a fost cel mai sigur pariu in noaptea ceremoniei. Sigur, ramanea o vaga speranta ca, pentru Little Children, Kate Winslet sa agite putin apele, eventual Penelope Cruz pentru Volver, dar cam atat. Nimeni cu capul pe umeri nu punea la indoiala triumful lui Mirren. Iar incepand cu saptamana aceasta pelicula intra si pe ecranele noastre permitandu-ne sa dam cu parerea/comparam. Asadar The Queen, filmul lui Stephen Frears despre regina Elizabeta a IIa, nu biografic, ci mai mult privire asupra evenimentelor de dupa moartea printesei Diana, cand premierul Tony Blair (Martin Sheen) trebuie sa gaseasca un mod de reinnoda legaturile reginei, retrasa intre zidurile Castelului Balmoral, cu poporul britanic. Despre Mirren stiti, despre Frears ar trebui (High Fidelity, Dirty Pretty Things, Mrs Henderson Presents), asa ca vizionare placuta.

Desi zicea ca tot incearca sa-si ia o vacanta de cand a terminat Mystic River, Clint Eastwood nu da semne ca o sa opreasca prea curand (la anul apare cu alt film). Despre cele doua productii back-to-back ale sale cu batalia de la Iwo Jima la centru, din cel de al doilea razboi mondial, am mai discutat, iar saptamana aceasta, apare Flags of Our Fathers. Cronologic primul, Flags-ul fusese gandit ca piesa de sine statatoare, adaptare (produsa de Spielberg) de catre Paul Haggis a romanului lui James Bradley si Ron Powers, despre soldatii americani care au ridicat steagul Statelor Unite pe insula Iwo Jima si celebra poza cu ei care a facut inconjurul lumii. Abia in plin proces de documentare, Eastwood urma sa afle despre generalul Kuribayashi si vitejiile acestuia, pentru a comite apoi un al doilea film, din cealalta perspectiva, a japonezilor.

Tot de la un roman (al lui Sumerset Maugham) a plecat si The Painted Veil, filmul lui John Curran (We Don’t Live Here Anymore, indie american premiat pe la Sundance in 2004), poveste a unui cuplu englez (Edward Norton si Naomi Watts), el doctor, ea aratoasa, proaspat casatoriti, care pleaca in Shanghai. Dupa ce ea calca stramb in obligatia de fidelitate (cu personajul lui Liev Schreiber), din razbunare, sotul accepta o slujba intr-un sat indepartat din China, unde o epidemie de holera bantuie in voie libera. Si unde relatia dintre ei se va reface treptat treptat, cu peisajele frumoase de pe fundal si muzica lui Alexander Desplat contribuind la atmosfera.

In incheiere, doua filme strict pentru, hm, amatorii genurilor. Din seria ‘Movie’, partea a 6-a, daca am numarat bine (pana acum patru Scary-uri si un Date) : Epic Movie, parodie a filmelor de proportii ca Narnia, The Da Vinci Code, Superman, X-Men sau Nacho Libre, tot in regia lui Aaron Seltzer (cel cu Date), ajutat de data aceasta si de Jason Friedberg. Nu ca ar conta prea mult.

Iar daca va era dor de Serban Marinescu, regizorul Celui mai iubit dintre pamanteni (1993) sau al Magnatului (2004), acesta revine cu Ticalosii, despre clasa politica din Romania si cum urmareste aceasta prin intermediul Serviciilor Secrete membrii, finantatorii sai, dar si opozitia. Tema grea asadar, intr-un gen, sa-i zicem curajos, crima/drama, cu distributia standard de film romanesc: Stefan Iordache, Horatiu Malaele, Mircea Diaconu si altii.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 17 aprilie 2010 11:37
Epic Movie a fost o comedie buna

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells