Saptamana 14-21 decembrie

de Stefan Dobroiu în 14 Dec 2007
Saptamana 14-21 decembrie

Premiera saptamanii este fara indoiala Busola de Aur, film asteptat si ras-asteptat, sincronizat si cu lansarea traducerii in romana a celebrului roman al lui Philip Pullman. Cu efecte speciale de exceptie, luminosul si intensul univers al autorului este adus pe marele ecran de Chris Weitz, care compenseaza lipsa de experienta in fantasy cu entuziasm, viziune si un elan acaparator. Pentru 113 minute, Lyra Belacqua (Dakota Blue Richards), tupeista adolescenta careia vrajitoarele i-au prezis un destin iesit din comun, dura doamna Coulter (Nicole Kidman), lordul Asriel (Daniel Craig) si sumbrul Magisterium isi confrunta vointele in aceasta poveste despre o lume paralela, in care sufletul oamenilor salasluieste afara din crop, intrupat intr-un daimon, un animal care-si insoteste incontinuu stapanul. Magisterium-ul, autoritate religioasa absoluta, inchizitoriala, opusa spiritului luminat al profesorilor din colegiul Jordan, la care studiaza obraznica Lyra, crede ca separarea daimonului de stapanul sau este un semn de evolutie, prin urmare face experiente pe copii saraci intr-un centru de experimente situat in tinuturile inghetate ale Nordului.

Cand prietenul ei cel mai bun e rapit, Lyra face tot posibilul sa-l salveze, ajutata fiind de busola de aur, un misterios instrument care poate da raspunsul la orice intrebare, daca este utilizat cum se cuvine. Insotita de creaturi fabuloase, Lyra strabate mirifica lume a lui Pullman, spre incantarea spectatorilor de toate varstele. Si nu bagati in seama jurnalistii uimiti de incasarile minuscule pe care le-a avut filmul in primul weekend de lansare in Statele Unite: daca primul Cronicile din Narnia a depasit Busola de Aur la incasari, asta nu ne spune nimic despre calitatea filmelor, ci despre gusturile simpliste ale americanilor. De vazut cu intreaga familie.

Daca vrei sa citesti un interviu cu Nicole Kidman, click aici.

Tot film pentru copii, dar de vazut doar de copii, Alvin si veveritele readuce pe ecran un trio celebru de cincizeci de ani. Alvin, Theodore si Simon sunt trei veverite cu falci (chipmunks, adica) voioase nevoie mare, in stare sa cante si sa danseze. In timp ce canta un „If you had a bad day” (hohote de ras), bradul in care-si au vizuina este taiat si dus sa impodobeasca holul unei cladiri de birouri. Cum ajung veveritele din brad in casa unui compozitor, Dave (Jason Lee), cum ii relanseaza acestuia cariera si-l ajuta sa se reimpace cu fosta prietena va fi foarte interesant pentru prichindei, dar adultii vor da de cateva ori peste cap in timpul filmului, foarte previzibil. In orice caz, atat cei mici, cat si cei mari vor fredona celebrul hit al veveritelor, Christmas Don't Be Late, care este foarte posibil sa apara ca ringtone pe toate telefoanele mobile din Romania. De vazut pentru entuziasm, pentru cele trei veveritze realizate extraordinar de bine si pentru Lee, care te convinge in fiecare scena ca se cearta, lupta, contrazice cu Alvin, Simon si Theodore, desi, bineinteles, acestea au fost adaugate la postproductie.

Daca la Busola de Aur si Alvin si veveritele copiii sunt regi, la Turma lucrurile se schimba. Thriller foarte rece, dar si foarte intens, filmul reprezinta revenirea lui Richard Gere pe marile ecrane, acum alaturi de Claire Danes. Cei doi sunt asistenti sociali, Erroll si Allison, iar sarcinile lor sunt mai speciale: ei trebuie sa se asigure ca fosti condamnati pentru infractiuni sexuale nu-si mai repeta faptele. Cand o fata este rapita, eroii nostri sunt aproape siguri ca un membru al turmei lor de perversi sexual este vinovat de sechestrarea tinerei si fac tot posibilul s-o salveze pe aceasta cat timp mai este in viata. Cu iz de Tacerea Mieilor si Se7en, filmul este un thriller curat, bine condus, cu socurile si momentele tensionate programate perfect astfel incat sa te tina in priza pana la sfarsit. Interzis minorilor, prin urmare ofera o varianta excelenta de petrecere a catorva ore intr-un mall: copiii cu Alvin si Lyra, parintii cu Erroll si Allison.

Pentru cronica filmului Turma, click aici.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
sony pe 28 ianuarie 2010 15:26
ys hai o ia eu si o alvin am jucado an film ersa atat de frumoas ca am mancat paeanjan e atat de fryumos SI CA AM JUCZAT AN EL PUP AKVIN SI ROGER DEPP
sylvian pe 12 februarie 2010 14:35
baieti este forte tare pozele astea
valy pe 29 martie 2010 23:50
vreu sal vad filmul si nu reusesc ce trebuie sa fac ma poate ajuta cineva
Radu1711 pe 16 aprilie 2010 19:03
mi-a placut foarte mult filmul

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells