Saptamana 13-19 Aprilie

de Alin Moise în 13 Apr 2007
Saptamana 13-19 Aprilie

Festivalul International de Film B-EST isi va desfasura a patra editie incepand cu ziua de 14 Aprilie si va dura o saptamana. Suna banal formula ‘filme pe paine’, dar chiar ca e greu de gasit alt termen cand la cinematografele Eforie si Scala timp de sapte zile se pot vedea titluri precum: Burnt by the Sun (Nikita Mihalkov), Bobby (Emilio Estevez), Coeurs (Alain Resnais), Elementarteilchen (Oskar Roehler) precum si ultimele productii semnate Pen-Ek Ratanaruang, Kim-Ki Duk, Michel Gondry, Hou Hsiao-Hsien. Si multe altele. Detalii ori aici pe site, ori la www.b-estfilmfest.com.

Daca n-ati vazut Training Day (scris de David Ayer, al carui ultim Harsh Times e si el de vizionat) pana acum, nu stiti ce ati pierdut si probabil nici nu stiti despre Antoine Fuqua, regizorul lui Shooter, ultimul vehicul pentru Marc Whalberg. Desi e de presupus ca, urmare al succesului lui The Departed si al nominalizarii la Oscarul pentru rol secundar, Whalberg nu si-ar mai fi dat acceptul asa usor pentru o poveste de actiune cu standardul ex-puscas marin intors pentru o ultima misiune, e clar ca filmul o sa-si traga o mare parte din incasari de pe urma popularitatii de care se bucura fostul Marky Mark. Am zis puscas marin intors la treaba, asa ca probabil mirositi ca treaba se va ingrosa, ca Bob Lee Swagger, eroul nostru, se va trezi in mijlocul unei conspiratii cat casa, si ca din erou va deveni urmarit pentru o presupusa tentativa la viata presedintelui Statelor Unite.

Cu Robert De Niro facandu-si o intoarcere triumfala cu Good Shepherd, e timpul sa vedem ce mai face si adversarul sau de temut in zecile de poll-uri neinspirate de genul ‘cel mai bun actor din toate timpurile’. Al Pacino asadar, revine si el, dupa Two for the Money, tot cu un thriller, in 88 Minutes, despre Jack Gramm, prof universitar si psihiatru judiciar pentru FBI care, in ajunul executiei criminalului in serie Jon Forster (la al carei condamnari a pus si el umarul), primeste un telefon in care e anuntat ca mai are de trait, v-ati prins, 88 minute. Cu ceasul batand ca in High Noon, Gramm va trebui sa elimine posibilii suspecti si sa rezolve cazul. De remarcat si actorii din rolurile secundare: Alicia Witt (Vanilla Sky, Upside of Anger), Leelee Sobieski (Joy Ride, Eyes Wide Shut), Deborah Kara Unger (Crash), Benjamin McKenzie (The O.C.).

Dupa excelentele Shallow Grave, drama/thriller cu twist la final, si 28 Days Later…, SF incrucisat cu Horror, tras pe digital, intr-o Anglie bantuita de un virus misterios; dupa ce a pus piatra de hotar, ecranizand romanul lui Welsh, Trainspotting; dupa ce i-a condus excelent pe Di Caprio si Ledoyen in subapreciatul The Beach si, in fine, dupa ce a lasat-o mai moale cu un Millions interesant pe hartie, tratat insa mediocru, Danny Boyle vine cu Sunshine. Cu o distributie din care fac parte Rose Byrne (Wicker Park, Dead Girl), Chris Evans (Fantastic Four), Cillian Murphy (Batman Begins, Breakfast on Pluto), Michelle Yeoh (Crouching Tiger, Hidden Dragon), Sunhine ne spune despre anul 2057, cand Soarele e pe cale de a stinge pentru totdeauna (daca va suna a Core plasat in lumea Bizarro nu va invinovateste nimeni). Asa ca Icarus II, nava spatiala cu un echipaj format din opt astronauti, trebuie sa arunce cu o nucleara a carei energie va aprinde Soarele muribund. Dar, evident, lucrurile nu pot ramane asa simple, si vor aparea probleme.

Cat despre a patra premiera, e vorba de Mon colonel, filmul lui Laurent Herbiet dupa o poveste de Costa-Gavras, cu Olivier Gourmet si Cecile de France. In 1995 in Paris, Colonelul in rezerva Raoul Duplan este gasit la el acasa, cu un glonte in cap. O scrisoare anonima este trimisa investigatorilor: “Colonelul a murit la Saint-Arnaud”. Deci murder mistery? Sigur, dar vorbim de Costa-Gavras, asa ca stiti ca nu e chiar totul asa simplu precum pare, si ca filmul va ridica destule intrebari actuale, cu politica colonialista la centru.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 17 aprilie 2010 01:44
foarte fierbinte filmul :-)))

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells