Advertisement Advertisement

S-a lansat eseul cinematografic „Cufărul lui Eminescu”

de Cinemagia în 8 Feb 2019
Actorii Ion Caramitru și Cristian Moțiu îi poartă pe spectatori prin lumea fascinantă a tinereții eminesciene unde poetul însoțit de cufărul său cu manuscrise călătorește spreViena, Berlin sau București

Filmului documentar artistic Cufărul (regia Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis) s-a lansat duminică, 27 ianuarie, la Palatul Cesianu-Racoviță, în cadrul unui eveniment de celebrare a Zilei Culturii Naționale, dedicat caietelor lui Mihai Eminescu.  Evenimentul organizat de Rock House Events a mai inclus, pe lângă premiera filmului documentar artistic, un spectacol de muzică și poezie, plus o sesiune de dezbateri tematice, se vede într-un comunicat remis Cinemagia.

Au participat academicianul Alexandru Surdu, actorii Dorel Vișan și Cristian Moțiu, eminescologul Nicolae Georgescu, criticul literar Mircea Coloșenco, actorul Mitică Popescu și interpreta de jazz Luiza Zan, acompaniată de pianistul Albert Tajti. Evenimentul s-a bucurat de susținerea Cramelor Alira.

Descifrarea și editarea manuscriselor lui Eminescu reprezintă un moment de glorie al culturii românești. S-au scris mai multe articole despre acest subiect si – cu toate acestea – publicul larg nu cunoaște importanța pentru culturaromânească a cercetării și facsimilării celor 44 de caiete ale poetului, aflate la Biblioteca Academiei Române.

Filmul Cufărul este un documentar artistic care își propune să răspundă la întrebarea Ce sunt caietele lui Eminescu? Actorii Ion Caramitru și Cristian Moțiu îi poartă pe spectatori prin lumea fascinantă a tinereții eminesciene unde poetul însoțit de cufărul său cu manuscrise călătorește spre Viena, Berlin sau București. Filmul poartă semnatura regizorilor Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis care s-au bucurat de privilegiul de a filma cufărul original pe care Mihai Eminescu l-a primit de la tatăl său, Gheorge Eminovici. Filmul a fost realizat cu sprijinul științific al academicianului Alexandru Surdu, care a studiat - preț de mai mulți ani, împreună cu filosoful Constantin Noica - caietele lui Eminescu.

„Caietele lui Mihai Eminescu reprezintă laboratorul de creație a celei mai elevate conștiințe de cultură pe care a dat-o acest popor șimerită o atenție deosebită în preocupările culturale actuale. Ideea acestui eseu cinematografic a survenit după răsfoirea manuscriselor facsmilate ale lui Mihai Eminescu la sala de lectură a Bibliotecii AcademieiRomâne. Imaginile paginilor de manuscris mi-au adus aminte de un film văzut recent încadrul Festivalului de Film de la Cannes. Este vorba despre filmul ”Livre d'images” al cineastului Jean Luc Godart. Modalitatea in care regizorul a încercat să surprindă o lume întreagă în imagini care aparent nu au o legatură explicită mi s-a parut fascinant și am considerat că s-ar putea face un film despre caietele lui Eminescu în care să prezentăm publicului această carte a imaginilor și gândurilor eminesciene, spune Bianca Beatrice Michi, scenarista filmului.

Dupa proiecția filmului documentar, spectatorii s-au bucurat de o serie de alocuțiuni tematice susținute de academicianul Alexandru Surdu, Președintele Secției de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie a Academiei Române, urmate de intervențiile prof. Nicolae Georgescu, renumit eminescolog și de cele ale lui Mircea Coloșenco, critic literar și bibliograf. În cadrul unui recital inedit, actorul Dorel Vișan a dezvăluit publicului relația mai presus de cuvinte a sa cu opera eminesciană, fiecare spectacol transformându-se aproape într-o liturghie dedicată poetului etern, se mai vede în comunicat.

La finalul serii, artista Luiza Zan - acompaniată de pianistul Albert Tajti - au adus pe scenă, pe lângă alte bijuterii muzicale, două ilustrații jazz ale poemelor eminesciene Lacul si Floare albastră, piese în primă audiție, dedicate exclusiv acestui moment. Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă care reconstituie eleganța Bucureștiului de la sfârșitul secolului XIX, unde invitații au avut ocazia să deguste aromele rafinate ale vinurilor Cramei Alira. Evenimentul face parte din proiectul cultural „Cuvânt, rostire, manuscript – despre Eminescu și Constantin Noica la ceas de sărbătoare”, proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Exploreaza subiecte similare:

Cristian Radu Nema, Ion Caramitru, Cristian Motiu

Alte știri din cinema

Coconut, micul dragon - Aventuri în junglă, din 22 februarie pe marile ecrane

Se poate viziona în 2D, dublat în limba română, iar în unele orașe și în limba maghiară

Premierele săptămânii 15-21 februarie 2019

Află ce-i de văzut weekend-ul acesta la cinema!

Jason Momoa este ultimul dintre actorii celebri incluşi în distribuţia noului film Dune

Actorul din Aquaman şi Game of Thrones va fi unul dintre mentorii lui Paul Atreides

James Cameron spune că nu ar putea regiza niciodată un film precum Aquaman

Cineastul este de părere că producția lui James Wan este distractivă, dar nerealistă

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells