În Red One, Black Adam îl întâlnește pe Captain America, iar cei doi trebuie să lucreze împreună pentru a-l recupera pe titular și, implicit, pentru a salva Crăciunul.
Regizorul filmelor Jumanji, Jake Kasdan, colaborează din nou cu Dwayne Johnson, de data aceasta pentru un film de acțiune de Crăciun. The Rock se află în rolul lui Callum Drift (Cal) agentul de pază al îndrăgitului Moș Crăciun, care vrea să demisioneze fiindcă lăcomia oamenilor a atins apogeul și spiritul sărbătorilor de iarnă pare să dispară de tot. Pe Nick – nume de cod Red One – îl interpretează cu auto-ironie și compasiune maestrul J.K. Simmons (Whiplash, Juno). Iar Chris Evans este Jack O'Malley, cel mai bun vânător de comori și singurul care poate descoperi noua locație a lui Red One, după ce a fost răpit tot cu ajutorul lui inconștient.
Scenele dinamice se îmbină armonios cu muzica compusă de Henry Jackman, care a fost și nominalizat la Hollywood Music In Media Awards (HMMA) pentru cel mai bun soundtrack al unui film SF / Fantasy. Imaginea lui Dan Mindel și costumele realizate de Michael Crow și Laura Jean Shannon ajută la conturarea universului în care orașul lui Moș Crăciun de la Polul Nord există, la fel și departamentul însărcinat cu protecția și controlarea creaturilor mitologice de pe Pământ, condus de Zoe – jucată cu determinare și hotărâre de Lucy Liu (Kill Bill: Vol 1, Charlie’s Angels).
În tot acest tablou de personaje atipice îl regăsim și pe Krampus, jumătatea „rea” a lui Moș Crăciun și fostul partener al Grylei. Interpretat cu un brutalism elegant de Kristofer Hivju (Game of Thrones, Force Majeure), acesta reprezintă un personaj complex, deși apare destul de puțin pe ecran. Adept și el în trecut al îndreptării prin pedeapsă, Krampus a renunțat la idee și se mulțumește acum să stea închis în castelul lui și să joace un joc de dat palme numit după el. Asta până când Cal și Jack își fac apariția, acuzându-l pe nedrept că ar fi implicat în complotul care amenință să strice Crăciunul.
Am fost surprinsă plăcut să o găsesc în distribuția de excepție pe Kiernan Shipka (cu același joc actoricesc ca în Chilling Adventures of Sabrina), în rolul antagonistei Gryla, care vrea să pedepsească toți copiii și adulții de pe lista obraznicilor prin izolarea lor de lume într-un glob de sticlă, multiplicat la infinit folosind energia magică a lui Nick. Vrăjitoarea este bine intenționată: ea crede că așa va rezolva problema de moralitate a lumii, iar oamenii vor începe să fie mai cuminți și blânzi. Însă așa cum oamenii nu mai sunt buni acum, chiar dacă s-a încercat inocularea fricii de Iad, soluția ei nu ar funcționa niciodată. Frica nu este o motivație practică fiindcă nu schimbă o persoană la interior, doar o determină să se prefacă în exterior. Numai iubirea poate să transforme radical, așa cum se întâmplă și în Red One.