România: campionii încasărilor în 2018

de Ştefan Dobroiu în 31 Dec 2018
Anomalii şi confirmări în topul celor mai populare filme ale anului

Cinemagia ţi-a prezentat aici filmele cu cele mai mari încasări în lume în 2018, iar acum trecem în revistă titlurile care i-au făcut pe români să dea năvală în cinematografe. Cele două topuri sunt suficient de diferite pentru a invita la o discuţie despre particularităţile consumului de cinema la noi în ţară.

Dacă Avengers: Infinity War domină topul global, în România mega-producţia Disney este pe locul doi, după Venom. Diferenţa este mică, dar în topul încasărilor fiecare leu contează: Venom este unicul film din 2018 care a depăşit pragul de zece milioane de lei încasări, cu un total de 10,029 milioane, în timp ce Infinity War s-a oprit la 9,983 de milioane. În topul global, Venom ocupă abia locul cinci, cu un total de 855 de milioane de dolari.

Ca şi în topul american şi în cel global, filmele cu supereroi domină clasamentul. În România cele trei poziţii fruntaşe sunt ocupate de Venom, Infinty War şi Aquaman (7,749 milioane de lei), al treilea titlu reuşind să ajungă pe podium după doar două săptămâni de prezenţă în cinematografe. Nu ar fi exclus ca producţia Warner Bros. să rămână în topul preferinţelor publicului, mai ales că în ianuarie nu vom vedea prea mulţi contracandidaţi cu potenţial.

În ciuda reticenţei noastre provocate de abordarea mult prea convenţională (cronica Cinemagia, aici), filmul biografic Bohemian Rhapsody, despre ascensiunea legendarei trupe britanice Queen, s-a bucurat de un neaşteptat succes atât în România (locul patru, cu 7,633 milioane de lei), cât şi global (locul 9).

Cu Black Panther pe locul cinci în România (7,584 milioane), suntem gata pentru una din marile surprize ale topului: pe locul şase tronează un film aflat abia pe locul 22 în topul global. Este vorba de mult-hulitul Fifty Shades Freed/Cincizeci de umbre descătuşate, cu un total de 7,299 milioane de lei. Pe locul şapte se află Deadpool 2, cu puţin peste şapte milioane de lei încasări.

Ultima parte a topului ne arată că românii sunt foarte interesaţi de filme în care este vorba, oricât de exagerat şi străveziu, de ţara noastră. Hotel Transylvania 3: A Monster Vacation/Hotel Transilvania 3: Monştrii în Vacanţă se află pe locul 8, cu 7,032 milioane de lei încasări, iar The Nun/Călugăriţa: Misterul de la mănăstire pe locul 9, cu 6,078 milioane. Aceste două filme se află în topul internaţional pe locurile 16, respectiv 23.

În sfârşit, locul zece este ocupat de Mission: Impossible - Fallout/Misiune: Imposibilă. Declinul, cu 5,377 milioane de lei încasări.

Iată mai jos câteva titluri unde există diferenţe notabile între topurile românesc şi internaţional. Mai întâi Jurassic World: Fallen Kingdom, cu o popularitate uriaşă în lume (locul trei, cu 1,3 miliarde de dolari încasări), dar abia pe locul 11 în România. În acelaşi timp Incredibles 2 se află pe locul patru global, cu 1,24 miliarde de dolari, iar în România pe locul 24, cu puţin sub trei milioane de lei încasări. De asemenea Ant-Man and the Wasp (locul zece global, locul 25 în România).

Care este filmul tău preferat din 2018?

Exploreaza subiecte similare:

Venom, Avengers: Infinity War, Aquaman, Bohemian Rhapsody, Black Panther, Fifty Shades Freed, Deadpool 2, The Nun, Hotel Transylvania 3: A Monster Vacation, Mission: Impossible - Fallout, Jurassic World: Fallen Kingdom, Ant-Man and the Wasp, Incredibles 2

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
marius7x pe 1 ianuarie 2019 01:28
>> Care este filmul tău preferat din 2018?
A star is born.

mihnea_aspru95 pe 1 ianuarie 2019 02:00
Avengers Infinity War, al doilea favorit - FIRST MAN
eedy pe 1 ianuarie 2019 15:12
Three billboards outside Ebbing,Missouri
superdepeche pe 2 ianuarie 2019 12:05
greu dar nu imposibil
locul 1:Three billboards outside Ebbing,Missouri

mihnea_aspru95 pe 2 ianuarie 2019 13:49
^ ^ Film mișto, ce-a fost (trebuia să ia Oscar-ul în locul lui Shape of Water). Dar hai să nu-l băgăm, deoarece Three Billboards îl socotim film al anului 2017.
irisui pe 3 ianuarie 2019 11:59
A star is born...
danny987 pe 3 ianuarie 2019 13:19
in ordine aleatorie;infinity war,star is born si spiderverse.geniale;fiecare in stilul sau.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells