« Înapoi la pagina festivalului

Româncele din echipa Festivalului de Film de la Cannes

de Gloria Sauciuc in 21 Mai 2010
Româncele din echipa Festivalului de Film de la Cannes

Anual, aproximativ 17.000 de locuri de muncă sezoniere sunt deschise în Cannes şi împrejurimi, în luna mai. Iar dacă echipa Festivalului de Film de la Cannes reuneşte în mod curent 12 persoane, din luna ianuarie a fiecărui an se îmbogăţeşte treptat, astfel încât până la începutul lui mai se ajunge la un efectiv de 800 de persoane, angajate cu diferite tipuri de contract. Acesta este tot personalul Festivalului, de la cei care fac verificarea corporală, antitero, la cei care întâmpină oamenii la intrare, care dau bilete şi invitaţii, până la cei cu funcţii mai importante. Dacă un coach la sala de presă sau o hostessă primeşte câte 80 de euro pe zi, sau mai puţin, plus bonuri de masă în valoare de 8 euro, un specialist în comunicare este plătit de festival cu între 1200 şi 1400 de euro pe lună.

Dintre cei 800 de oameni care alcătuiesc personalul Festivalului, trei sunt de origine română.

Pe Nausica Baciu (Magnain-Thill) am întâlnit-o la Biroul de Protocol al Festivalului de Film de la Cannes. Ea face parte din echipa de 15 persoane "strategice" în festival, după cum spune Baciu, care se ocupă de oficialităţi. Ea, alături de cei 14 colegi, sunt subordonaţii direcţi ai lui Gilles Jacob, tratând cu peste 400 de persoane din ministerele internaţionale, cu directorii de televiziuni prezenţi la festival şi stabilind ordinea apariţiei personalităţilor pe covorul roşu, dar şi poziţia invitaţilor în sala Grand Théâtre Lumière. "Amplasamentul în sala de cinema e o chestie strategică, ţine de rolul social al fiecărui invitat", explică Nausica, absolventă a EFAP (l'École Française des Attachés de Presse). EFAP este şcoala care se ocupă din 1990 de comunicarea pentru Festival, anual fiind selecţionaţi un număr de studenţi/absolvenţi ai şcolii pentru a lucra în cadrul festivalului.
Nausica Baciu (de şapte ani rezidentă la Paris, Magnain-Thill după căsătorie) a avut de făcut două luni de pregătire la Paris înainte de Cannes, când au avut loc "tratarea listingurilor", prezentarea imaginilor cu persoanele ce urma să fie invitate. Apoi a urmat contactarea personalităţilor.

Cristina Bărbulescu (foto stânga sus) lucrează în Departamentul de Comunicare al Festivalului de Film de la Cannes. A făcut un master în Management cultural, în Franţa, şi are experienţă festivalieră în România. Diploma franceză a cântărit greu în selectarea ei, e de părere Cristina. În luna februarie, după ce aplicase cu un CV, a primit un telefon din partea organizatorilor, şi a fost chemată la Paris pentru un interviu. Aici era sediul permanent al echipei Festivalului. A fost intervievată de directoarea de comunicare a festivalului, Marie-Pierre Hauville. La câteva zile a fost anunţată că a fost acceptată pentru pregătirea ediţiei din acest an, ca asistentă în departamentul de comunicare. Aici se nasc toate publicaţiile festivalului, catalogul, programul fiecărei ediţii, orarul proiecţiilor, tot ce înseamnă sistemul de semnalizare din Palatul Festivalului şi din jur, pentru a indica sălile de proiecţie, serviciile - de presă, cafeneaua pentru jurnalişti Wi-fi, departamentul business pentru partea de Marche a festivalului, semnalizarea către Village International, afişul şi tot ce ţine de declinarea lui, pe publicaţii şi pe toate produsele - inclusiv geanta cu materialele pe care o primeşte fiecare participant la festival. Tot conceptul - imagine  şi text.
Întrebată despre regăsirea actriţei Juliette Binoche pe afiş, dar şi ca protagonistă într-un film din competiţie, Cristina Bărbulescu recunoaşte că subiectul a fost intens dezbătut, dar crearea afişului s-a făcut cu multe luni faţă de momentul selecţiei.
Cristina Bărbulescu colaborează şi cu Departamentul de Presă, în conceperea comunicatelor, conţinutul primindu-l de la Departamentul Film, dar se ocupă şi de organizarea de evenimente interne, cocktailuri, cine, în colaborare cu serviciul Protocol. Cristina lucrează în Franţa din luna martie, apoi, cu trei săptămâni înainte de Festival, s-a mutat de la Paris la Cannes . Se va întoarce la Paris pentru un bilanţ asupra festivalului, unde va mai lucra până pe 15 iunie.

Criss (Cristina) Muntean
a fost, de asemenea, selecţionată în echipa Festivalului, ca asistent acreditări la Marché du Film. Ea este de origine română, dar a crescut în Italia, şi acum locuieşte în Franţa. Ea a intrat în contact cu distribuitori, producători, cumpărători veniţi la Cannes timp de zece zile pentru întâlniri profesionale, negocieri, semnări de parteneriate şi coproducţii.
Ea a fost una dintre persoanele care a înmânat badge-urile de Market şi producătorilor/distribuitorilor din România prezenţi la festival - Ada Solomon (producător, Hi Film Production), Antoine Bagnaninchi/Eric Giovannini (Independenţa Film), Oana Giurgiu (Libra Film), Anca Truta, Cristian Anastasiu, Alexandra Puiu (Media Pro Distribution), Laurenţiu Brătan (Coordonator proiect Romanian Film Promotion), Alexandru Teodorescu (Director executiv Saga Film), Daniel Mitulescu (producător, Srada Film) etc.

La sala wi-fi cafe destinată presei am întâlnit-o pe Doina Milinceanu (fotografia de mai jos), studentă în anul III la Drept, de 5 ani mutată din Republica Moldova la Nisa, cu familia. A depus un CV împreună cu prietena ei, şi au fost chemate la interviu. Li s-au testat cunoştinţele despre Festival, iar Milinceanu a fost întrebată şi despre apariţiile în filme. Milinceanu a jucat ca şi figurantă în Arnaqueur, cu Vanessa Paradis şi Five Killers, cu Ashton Kutcher. La Festival este coach pentru jurnaliştii care frecventează sala de presă. Are 20 de ani.La filmările pentru Arnaqueur a turnat în Monaco, în hotelul Monte Carlo Bay Resort, unde l-a întâlnit pe Gigi Becali, aflat cu familia în vacanţă... Se întâmpla în august 2009.

 

 

 

cu sprijinul

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Dragomara pe 22 mai 2010 01:13
"unde l-a întâlnit pe Gigi Becali" probabil cel mai important eveniment din viaţa ei de până acum, nu?!! Mă bucur că ni l-ai împărtăşit. :-))))
Radu1711 pe 22 mai 2010 10:24
frumose ale noastre
Kalrka pe 22 mai 2010 13:11
Nu ii mai inteleg pe astia de la www.cinemagia.ro
victor pe 31 mai 2010 13:09
Doina Melinceanu
e frumoasa foc.si doar la virsta de 20 de ani a reushit sa lucreze la festival,si figuranta
Eshti Bravo frumushiko

johny pe 31 mai 2010 13:16
She is smoking hot that girl,what is her name Doina Melinceanu,where can i meet you?
marry me............

Doina Milinceanu pe 31 mai 2010 23:30
Va multumesc pentriu comentarii.

Pentru Dragomara: pe Gigi l-am intilnit la Monaco.

Va multumsc pe toti, si va doresc numai bine si succese la toti. :)

victor pe 4 iunie 2010 19:02
doina,salut.As vrea sa ne facem cunoshtinta,eu invat de ingener.Am 25 de ani
ai messenger?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells