RoboCop îşi face datoria onorabil

de Gloria Sauciuc în 11 Feb 2014
După rolul poliţistului bântuit de către demoni din The Killing, Joel Kinnaman intră în armura unuia dintre cei mai grozavi poliţişti ai tuturor timpurilor, RoboCop

RoboCop se întoarce. Din nou, poliţistul-model căzut la datorie capătă corpul automatizat al unui cyborg, şi o face cu concursul - deloc dezinteresat - al Omnicorp Corporation (fosta Omni Consumer din 1987). Într-un viitor apropiat - lumea este globalizată, Statele Unite duc, ca de obicei, războaie în ţări sărace din Orient, iar toate fabricile par să se fi mutat, cu mic cu mare, în China. Roboţii par să fie la un pas de a înlocui oamenii în sarcinile cele mai critice, printre ele, paza şi protecţia.

În momentul în care se aud paşii grei-metalici ai lui Robocop pe pardoseli, ne-am putea aştepta ca filmul - şi aici vorbim de toate sunetele şi chiar senzaţiile viscerale - să fie din percepţia super-poliţistului cyborg.

Totuşi, regizorul (brazilianul José Padilha, Tropa de Elite 1 şi 2) nu a mers chiar atât de departe: scenele privite prin viziera digitală sunt relativ puţine, practic nu reuşim să ne apropiem de acest hibrid, ni se refuză una dintre cele mai interesante experienţe pe care le-am fi putut avea ca spectatori...

Însă, cum opinia publică nu poate avea încredere într-un robot-poliţist (are maşina conştiinţă?), inventivul şi diabolicul CEO al Omnicorp, Raymond Sellars (Michael Keaton), găseşte o soluţie minune - o minte de poliţist într-un corp de robot. Totul pentru a stopa crima din Detroit (care este şi în realitate unul din oraşele americane cu cele mai crescute rate ale criminalităţii). Şi atunci când Alex Murphy, unul dintr poliţiştii-model aI oraşului, este rănit aproape fatal într-o explozie, Sellars are materialul perfect pentru creaţia sa - Robocop.

Iar noul Robocop e la înălţime: pe motocicleta sa à la Batman urmăreşte delincvenţi, capturându-i pe unii şi eliminându-i pe alţii.Ce-i drept, şi tehnologia informaţiei a evoluat din 1987 - aşa că Robocop are la dispoziţie o întreagă bază de date cu delincvenţi, toate de la camerele de supraveghere. Şi, totuşi, Alex Murphy încă trăieşte în armura lui Robocop, iar soţia lui, Clara (Abbie Cornish) încă îi atrage privirile (nouă, Abbie Cornish ni s-a părut fără sare şi piper).

În momentul în care se aud paşii grei-metalici ai lui Robocop pe pardoseli, ne-am putea aştepta ca filmul - şi aici vorbim de toate sunetele şi chiar senzaţiile viscerale - să fie din percepţia super-poliţistului cyborg. Totuşi, regizorul (brazilianul José Padilha, Tropa de Elite 1 şi 2) nu a mers chiar atât de departe: scenele privite prin viziera digitală sunt relativ puţine, practic nu reuşim să ne apropiem de acest hibrid, ni se refuză una dintre cele mai interesante experienţe pe care le-am fi putut avea ca spectatori.

Iar cele trei porunci („serve the public trust/protect the innocent/uphold the law), omniprezente în ochii digitali ai lui Robocop din primele filme, par să fi dispărut. Dacă Robocop este reconstituit într-un mod destul de autentic - scena cu corpul eviscerat şi menţinut în viaţă prin sisteme high-tech e destul de tulburătoare, scenele de luptă nu reuşesc să se ridice peste mediocritate, cum este secvenţa în care Robocop confruntă de unul singur o mică armată de traficanţi de droguri, toţi înarmaţi până în dinţi, pe care o învinge fără dificultate în numai câteva secunde. Într-adevăr, confruntarea din punctul culminant va fi mult mai târziu - şi cu un adversar de nebănuit.

Joel Kinnaman era pentru noi - înainte de RoboCop - poliţistul bântuit de către demoni din serialul The Killing, un fost dependent de droguri, lipsit de vlagă, cu semnele nopţilor nedormite întipărite pe faţă. A fost surprinzător să-l vedem în postura lui RoboCop. Pe de o parte, ne-am bucurat, pentru că Joel Kinnaman este un actor talentat. Apoi, ne-am dat seamă că postura lui impozantă (are 1,90) îi serveşte în rolul lui Robocop. În interpretare a fost cât se poate de corect, dar fără nimic surprinzător ori memorabil.

Credem că seria RoboCop merită un reboot, iar acest film poate fi un start relativ onorabil.

Exploreaza subiecte similare:

RoboCop, The Killing, Joel Kinnaman

Alte știri din cinema

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 11 februarie 2014 12:13
De ce are costumul negru si nu cum era in primele filme?? (au copiat costumul din Dark Knight) De ce e filmul PG-13? cand primul Robocop a devenit celebru tocmai prin violenta orasului. De-asta era nevoie de roboti, pt ca politia nu se mai descurca. Cred ca "moartea" din primul film am vazut-o intr-un top al celor mai violente morti din cinematografie. Daca au scos directivele, iarasi mi se pare o alegere neinspirata. Oricum, eu nu am fost neaparat fan al primelor filme, asa ca nu cred ca o sa ma deranjeze schimbarile.... dar eu sunt in minoritate :)
OptimusPrime pe 11 februarie 2014 13:22
Daca-l repoduceau identic pe cel vechi: "nu au imaginatie", daca au adus schimbari: "alegere neinspirata". De curiozitate, ai vazut filmul?
legiune pe 19 februarie 2014 01:04
De ce este PG-13, asta este situatia, deloc convetionala.
spiritul pe 11 februarie 2014 12:38
Nu cred ca ma impac cu gandul sa-l vad pe RoboCop pe motocicleta. :))
Parca nu mai este el ca in trecut. Deja este prea mult ca ia schimbat costumul in unul negru.

fendal pe 11 februarie 2014 13:42
poate daca faceau filmul alb negru, pe un cal erai mai multumit, asai?
wildinthecountry pe 11 februarie 2014 14:41
din pacate e departe de originalul din 87...:(
dragosalexandru123 pe 11 februarie 2014 19:12
de acord 100% cu tine:(... mare pierdere de vreme acest film
Eustake pe 11 februarie 2014 16:04
Filmul din 1987 a fost foarte bun, dur si fara menajmente. s-a incadrat perfect in peisajul timpului. Probabil acest film nu are cum sa fie la nivelul aceluia, dar ii voi da o sansa meritata. Sunt destul de sigur ca regizorul acesta a avut propriile sale idei pentru film, dar si studioul si-a impus propriile dorinte (mai alex la nivel de rating)
cristi23 pe 11 februarie 2014 17:59
bravo lor.......
xerses pe 12 februarie 2014 10:30
Am urmarit tot ceea ce tine de Robocop; cu siguranta voi merge si la acest nou film si ma voi pronunta ulterior.
zeno.marin pe 20 februarie 2014 15:23
Q: Cum se leaga Robocop la sireturi, ca doar are fiare in burta si nu se poate apleca.
A: Bocancii lui Robocop nu au sireturi! *zgomot de rasete si aplauze*

"Într-un viitor apropiat - lumea este globalizată, Statele Unite duc, ca de obicei, războaie în ţări sărace din Orient, iar toate fabricile par să se fi mutat, cu mic cu mare, în China."

Boring. Asta se intampla de cateva decenii incoace.

Hai sa incercam alftel: "Într-un viitor apropiat - lumea este regionalizata, Romania duce, ca de obicei, războaie în ţări sărace precum SUA, Elvetia si Suedia, iar toate fabricile par să se fi mutat, cu mic cu mare, în Afganistan." Eh?... Nu suna mai interesant?...

alex_il_fenomeno pe 22 februarie 2014 15:38
Sper sa fie o productie excelenta, asa cum ar trebuie sa se prezinte o productie cu Robocop.
ana_maria_visinescu pe 14 martie 2014 11:11
Astept cu nerabdare sa vizionez acest film.Mi se pare interesant.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells