Revoluţia Black Panther: surprize pregătite de Marvel

de Ştefan Dobroiu în 25 Apr 2017
Află ce direcţii noi va explora ecranizarea cu supereroul de culoare

Studiourile Marvel fac ce fac şi reuşesc ca la fiecare nouă lansare în cinematografe a unui erou din benzile desenate să exploreze noi genuri şi stiluri de filmare. Black Panther, aşteptat pe marile ecrane la jumătatea lunii februarie 2018, nu face excepţie, ba chiar plusează cu mai multe aspecte în premieră. Iată mai jos cu ce te-ar putea uimi aventura primului supererou mainstream afroamerican din benzile desenate Marvel.

Black Panther a terminat filmările zilele trecute în Atlanta, iar studiourile Disney au prezentat mai multor jurnalişti de la principalele publicaţii americane fragmente din noua producţie. Cei de Vulture sunt de părere că filmul va provoca o adevărată revoluţie în Universul Cinematografic Marvel şi că aventurile lui Black Panther au mari şanse să prezinte combinaţia perfectă de familiar, pentru ca eroul să se integreze în echipa ce-l va înfrunta pe Thanos în cele două Infinity Wars, oferind în acelaşi timp elemente noi care să-i dea personalitate şi să justifice o franciză.

Regizor este Ryan Coogler, premiat la Cannes în 2013 pentru Fruitvale Station şi intrat în circuitul mainstream cu Creed, spin off al seriei Rocky. Ambele filme îl au în rolul principal pe Michael B. Jordan, pe care Coogler l-a distribuit în rolul antagonistului în Black Panther. În rolul principal feminin o vom vedea pe Lupita Nyong’o, premiată cu Oscar pentru rolul secundar din 12 Years a Slave. Cele trei nume menţionate mai sus reconfirmă o strategie cunoscută a studiourilor Marvel: să preia nume din cinema-ul relevant şi să le "corupă" pentru a creşte relevanţa producţiilor cu supereroi.

Cei de la Vulture scriu că studiourile Marvel au insistat luni de zile ca Ryan Coogler să regizeze Black Panther, iar regizorul a acceptat numai după ce a primit promisiunea studiourilor că îşi va putea folosi propria echipă, de la coscenarist, compozitor şi director de imagine la actori. Pentru toţi, schimbarea de gen a fost drastică, iar cel mai bun exemplu este Rachel Morrison, prima femeie angajată vreodată ca director de imagine pentru o superproducţie Marvel. O altă premieră este cooptarea designerului de costume Ruth E. Carter, de două ori nominalizată la Oscar (Amistad, Malcolm X) şi pentru prima dată răspunzătoare de o producţie Marvel.

Un alt detaliu foarte relevant este faptul că aproape întreaga distribuţie a filmului este formată din actori de culoare. Pe lângă Jordan şi Nyong'o, îl vom vedea pe Chadwick Boseman în rolul titular, dar şi pe Forest Whitaker, Angela Bassett, Daniel Kaluuya (acum pe ecrane în Get Out) şi Florence Kasumba (de văzut şi în Wonder Woman), printre mulţi alţi actori afroamericani. Martin Freeman şi Andy Serkis sunt doi dintre extrem de puţinii actori caucazieni din distribuţie.

În universul Marvel îl vedem pe Spider-Man plutind printre zgârie-norii din New York şi pe Tony Stark în luxoasele sale locuinţe: fundalul filmelor Marvel este predominant urban, iar asta se va schimba complet în Black Panther. Wakanda, ţara africană condusă de T'Challa/Black Panther, este o inedită combinaţie între junglă luxuriantă şi tehnologie de vârf. Am întrezărit pentru câteva secunde acest tărâm atipic în secvenţa de pe genericul de final al Captain America: Civil War şi evident că îl vom explora îndeaproape în filmul lui Coogler. Cei de la Vulture descriu un cadru care i-a impresionat în Black Panther: eroul privind un copac pe care se odihnesc numeroase pantere. O imagine cu totul nefamiliară în universul Marvel, aşa cum îl ştim până acum.

Black Panther are toate şansele să se transforme într-un nou succes de casă al studiourilor Marvel şi, dacă acest lucru se va întâmpla, ni se va dovedi o dată pentru totdeauna că filmele cu actori de culoare pot impresiona publicul larg, nemaifiind considerate "de nişă". Într-o perioadă când genul este dominat de actori caucazieni, T'Challa va avea un cuvânt greu de spus şi lumea îl va asculta.

Exploreaza subiecte similare:

Black Panther, Ryan Coogler, Chadwick Boseman, Angela Bassett, Martin Freeman, Andy Serkis, Fruitvale Station, Creed, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Forest Whitaker, Daniel Kaluuya, Captain America: Civil War, Florence Kasumba

Alte știri din cinema

Jennifer Lawrence povesteşte o experienţă umilitoare de la începutul carierei

De la comparaţii în costumul Evei cu alte tinere, la aluzii sexuale, actriţa a acceptat totul pentru a putea avansa în branşă...

Iată titlul oficial al producţiei Star Wars despre Han Solo

Pelicula regizată de Ron Howard a încheiat marţi filmările

„Dumnezeu să ne ierte”, despre doi polițiști în căutarea unui monstru, din 27 octombrie

Inspectorii Velarde și Alfaro se confruntă pe neașteptate cu o serie de crime oribile. Primesc ordinul de a rezolva cazul cât mai repede și cât mai discret, dar acțiunile lor nu sunt chiar atât de diferite de cele ale criminalului

Michael Fassbender și Alicia Vikander s-au căsătorit

Interpretul lui David din Prometheus este acum soţul Avei din Ex Machina

Părerea ta

Spune-ţi părerea
mihnea_aspru95 pe 25 aprilie 2017 15:12
E bine că se respectă acest lucru (vom avea mulți actori de culoare neagră, așa cum trebuie și este corect, deoarece avem de-a face cu "Pantera Neagră"). Nu, cum a fost făcut în noul Ghost in the Shell (cu destui americani, ci nu cu mulți japonezi, cum era și NORMAL). A 18-a producție MARVEL, cred că va fi și una dintre cele mai dure de până acum, că tot nu prea am dat de "duritate" în acest univers, MCU (însă, momentan rămân CA: Winter Soldier și Incredibilul Hulk, puține). Super-producția, să fie și una destul de profitabilă (acum că, The Predator s-a mutat în august, Black Panther va mai avea trei contracandidați slăbuți: ultimul film "Fifty Shades", idem și pentru "Mare Runner", Pacific Rim 2). Deci va câștiga un pic peste $750 milioane, cum a făcut-o și primul GotG).
DarkRazor pe 25 aprilie 2017 16:28
Winter Soldier e dur pentru tine? Eu ma gandesc numai la filme pentru copii cand aud de MCU. Toate filmele lor sunt overrated.
mihnea_aspru95 pe 25 aprilie 2017 18:39
*o scurtă rectificare fac la mine, apoi îţi răspund, Razor ("Maze Runner", "Super-producţia 'o' să fie"). Deci, dude. Uită-te bine la cele 14 filme Marvel (şi, să-mi spui care din ele se apropie cel mai bine la acest capitol. Fă o comparaţie). WS, nu este "dur" (în adevăratul sens al cuvântului), dar nene, pentru ce oferă MARVEL/Walt Disney, este). Spre exemplu, nici nu ajunge la nivelul de duritate, din superbul Dark Knight.
unkn0wn pe 25 aprilie 2017 16:20
Cine naiba s-ar uita la un film cu negri, sper sa devina un fiasco si s-o lase mai moale cu "politically corect" impus de fostul presedinte Obama. Ca sa castigi un premiu trebuie sa fii neaparat negru, popo, travestit.. asta e "politically corect" al tampitilor americani. Daca esti si negru si popo in mod sigur iei si Oscarul.
Recent intr-o scoala americana elevii au refuzat sa joace o partida de sah pentru ca albul trebuia sa mute primul si ei stiau ca asta e rasism... copiii aia sunt idoctrinati cu asemenea tampenii inca de mici.

Cretzulynne pe 25 aprilie 2017 19:02
Foarte bine! Asa cum puncteaza si Mihnea, trebuie sa se inceapa sa se respecte sursele si sa le redea asa cum trebuie. Si sa devina ceva normal si firesc. Peste cativa ani o sa ne uitam la trecut si o sa ne minunam de cat de idioti am fost si o sa radem de noi insisi. :)))
spartacus pe 26 aprilie 2017 09:54
Deci filmul va fi numai cu actori negri?!?!... Cretin concept si cretină strategie! Deja îi prevăd un eșec de proporții și asta nu pentru că aș fi cumva rudă cu Mama Omida, ci pentru că multi ”albi” se vor simți ”prost” că nu sunt și actori albi si nu vor merge la cinema tocmai din acest motiv, indiferent cât de mult ar fi așteptat acest film. Să faci un film DOAR cu actori albi sau negri este o mare cretinitate, părerea mea. Vom vedea însă ce va fi.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells
Feedback