Revenirea lui Cristian Mungiu: proiectul său ia cea mai mare finanţare de la CNC

de Gloria Sauciuc în 17 Nov 2011
Revenirea lui Cristian Mungiu: proiectul său ia cea mai mare finanţare de la CNC

Revenirea în peisajul cinematografic românesc a lui Cristian Mungiu, câştigătorul Palme d'Or-ului pentru lungmetraj în 2007, se face odată cu proiectul "Provizoriu" (titlu de lucru), cu care a obţinut miercuri cea mai mare finanţare la concursul de proiecte cinematografice organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Scenariul "Provizoriu" a obţinut şi cel mai mare punctaj la capitolul "calitate", iar suma pe care o va primi casa producătoare, Mobra Film, este de 1.188.000 lei.

Cristian Mungiu, al cărui cel mai recent proiect anterior - Amintiri din Epoca de Aur 1&2 - se lansa în urmă cu doi ani, este urmat în clasament de Corneliu Porumboiu (Un interval de 9 minute: 1.115.000 lei), Cristi Puiu (La conac: 910.000 lei), Florin Şerban (Îmi curgi prin vine: 845.000 lei), Horaţiu Mălăele (Cavalerul albastru: 902.000 lei) şi Tudor Giurgiu (Cristian: 760.000 lei).

La secţiunea documentar pe primul loc s-a clasat scenariul lui Andrei Ujică, Beatles, care a obţinut aproximativ 90% din bugetul alocat secţiunii, adică 808.616 lei.

Florin Şerban (Eu când vreau să fluier, fluier) primeşte cea mai mare finanţare la secţiunea scurtmetraj cu Omul care nu a spus nimic, câştigători fiind şi Constantin Popescu, Radu Jude şi Corneliu Gheorghiţă.

Alexei Gubenco s-a situat primul la secţiunea film de animaţie, cu Arabesque.

Cel mai bun proiect european de ficţiune lungmetraj la Concursul de Dezvoltare de Proiecte al Programului MEDIA al Uniunii Europene 2011, Nu mă atinge-mă, de Adina Pintilie, s-a situat sub linia câştigătorilor, primind numai 21.65 puncte pentru calitate din partea juriului alcătuit din Constantin Chelba (cineast), Irina Margareta Nistor (critic), Florin Mihăilescu (director de imagine, profesor universitar), Copel Moscu (regizor, profesor universitar) şi Mihai Orăşanu (producător, profesor universitar).

CNC a avut ca buget 10 milioane de lei pentru această sesiune a concursului, din care 59% s-au dus către secţiunea lungmetraj.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
victori pe 17 noiembrie 2011 18:40
Ok finantarea este finantare, dar sa vedem rezultatul ce succes la public, critica, festivaluri, va avea!
Adica sa vedem ce film iese!

anca_11 pe 17 noiembrie 2011 19:55
Good Luck Cristian Mungiu!
La cat mai multe premii ! .... si de ce nu? o nominalizare la Oscar pt film strain!
Asa s-ar mai auzi de bine despre Romania.

spartacus pe 18 noiembrie 2011 10:03
Tot astept eu de ani buni sa vad un scenariu de film care sa atraga in salile de cinema oamenii ca inainte, un scenariu cu ceva actiune, comerciale, care sa placa, si nicidecum prostiile pe care le tot vad. Cica sunt "filme de autor". Niste prostii. Atata vreme cat cei care decid sunt cei care sunt, nici nu sunt sperante. Parerea mea.
Gebeleizis pe 18 noiembrie 2011 12:09
@spartacus, intr-adevar este numai parerea ta. Cinematografia romaneasca in ultimii ani este pe val , si este unul dintre exponentii de vaza a imaginii Romaniei in exterior.
alex_il_fenomeno pe 18 noiembrie 2011 14:31
se anunta un an prolific pentru cinematografia noastra !
dansatorul_polimorf pe 18 noiembrie 2011 18:15
Cati bani au dat astia inapoi, pe aceleasi filme? Finantarile CNC sunt parca cu titlu de imprumut.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells