Retrospectiva TIFF la București: 20 filme din programul festivalului la cinema Elvire Popesco

12 Iun 2019
Comedia pariziană Doubles Vies, filmul controversat Queen of Hearts și animația-revelație la Locarno Ruben Brandt, Collector, în program

O selecție de peste 20 de filme din programul celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula între 11 și 16 iunie la Cinema Elvire Popesco din București. Astfel, cinefilii care nu au ajuns la Cluj în perioada 31 mai – 9 iunie, au șansa de a vedea pe marele ecran o parte din cele mai apreicate filme din programul festivalului.

Printre filmele confirmate în cadrul Retrospectivei TIFF la București se numără comedia pariziană Doubles vies (Veneția, Toronto), în regia lui Olivier Assayas, cu Guillaume Canet și Juliette Binoche (Oscar în 1997 pentru rolul din Pacientul englez), în care un editor de success se vede nevoit să se adapteze la era digitală, în care cărțile nu mai există fizic, ideea de cuplu este foarte flexibilă, iar viața pare dictată de rețelele sociale.

Pentru iubitorii filmelor de animație, Ruben Brandt, colecţionar (Ruben Brandt, Collector, r. Milorad Krstic) va fi o adevărată revelație. Personajul central, un celebru psihoterapeut, ajunge să fure 13 tablouri din cele mai mari muzee şi colecţii private pentru a nu mai suferi de coşmaruri. Nici măcar sistemul de supraveghere de la Luvru nu-l poate opri. Prezentat la TIFF în cadrul secțiunii Ziua Maghiară, filmul a făcut senzație încă de la premiera sa mondială de la Locarno.

„Uneori, lucrurile care se-ntâmplă sunt identice cu lucrurile care nu ar trebui să se întâmple niciodată’’, îi spune Anne fiului său vitreg, un adolescent pe care tocmai l-a sedus, aruncându-se compulsiv într-o aventură capabilă să-i distrugă viața. Aflată la cea de-a doua colaborare cu regizoarea May el-Toukhy, actrița daneză Trine Dyrholm interpretează acum rolul unei avocate de succes, cu o viață de familie aparent fericită în Dama de cupă (Queen of Hearts). Distins cu Premiul Publicului la Sundance, acest film controversat va fi distribuit în România de Transilvania Film. Până la lansarea în cinema, cinefilii care l-au ratat la Cluj, au șansa de a-l vedea în cadrul Retrospectivei de la București.

Din secțiunea Umbre ajunge la București și Rochia bântuită (In Fabric), un film de groază stilizat, care te va face să îți amintești de el de fiecare dată când vei găsi reduceri în magazinele de haine. Prezentat la Toronto IFF și San Sebastian IFF, cel mai nou film al regizorului Peter Strickland (Katalin Varga), este reflecția cinematografică ad litteram a expresiei „o rochie pentru care să mori”. Deopotrivă o odă adusă puterii de transformare pe care o are moda, cât și o ironie sângeroasă la adresa consumismului, filmul va prilejui spectatorilor români reîntâlnirea cu actrița de origine clujeană Fatma Mohamed, o prezență constantă în filmele lui Strickland.

Nu va lipsi din programul Restrospectivei TIFF la București nici Parking, cel mai nou film semnat de Tudor Giurgiu, care a avut premiera mondială în cadrul Galei de deschidere TIFF, din 31 mai, unde a fost primit cu o ploaie de aplauze. Cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului spune povestea lui Adrian, un poet din Sângeorz-Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Ajuns în Cordoba, se angajează paznic de noapte într-un parc auto iar existența lui pendulează între imposibila poveste de dragoste cu o cântăreață spaniolă și dorul de casă, de familie. Scenariul filmului care se lansează din 14 iunie în cinematografele din întreaga țară a fost inspirat de bestseller-ul „Apropierea” scris de Marin Mălaicu-Hondrari.

Biletele pot fi achiziționate de pe https://eventbook.ro/hall/cinema-elvire-popesco.
Susținut de: Institutul Francez din România
Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Observator Cultural, Agerpres, All about Romanian Cinema.

 

Exploreaza subiecte similare:

festival:tiff 2019, Queen of Hearts, Ruben Brandt Collector, Doubles vies, Parking, Tudor Giurgiu, In Fabric

Alte știri din cinema

Michael Fassbender va fi capul de afiș al unei aventuri plasate în lumea spionajului

Pelicula va avea la bază seria romanelor SAS ale lui Gérard de Villiers; extrem de populare, s-au vândut în peste 120 milioane de copii în toată lumea

Au început filmările la prequel-ul Game of Thrones. Naomi Watts face parte din distribuție

Secrete terifiante din istoria veche a Westerosului vor fi dezvăluite în această nouă serie

Men in Black: International era să rămână fără regizor în timpul filmărilor

Unele surse apropiate producției pun cifrele modeste obținute la box office-ul american pe divergențele din timpul producției

Guillermo del Toro îl vrea pe Bradley Cooper în noul său film, Nightmare Alley

Rolul central din adaptarea romanului despre lumea întunecată a divertismentului îi era rezervat lui Leonardo DiCaprio

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells