Regizorul ucrainean Oleg Sentsov a fost eliberat

de Gloria Sauciuc în 9 Sep 2019
Sentsov a fost un opozant vocal al fostului guvern ucrainean pro-rus, opunându-se anexării de către Rusia a Crimeei

Regizorul ucrainean Oleg Sentsov, a cărui arestare şi captivitate în Rusia a devenit un fel de strigăt de luptă pentru industria media dar şi pentru organizaţiile de apărare a drepturilor omului din lumea întreagă, a fost trimis înapoi în Ucraina în cadrul unui schimb de prizonieri în decursul zilei de sâmbătă, conform BBC.

Sentsov este unul dintre cei 35 de ucrainieni care au fost transferaţi de la Moscova la Kiev în primul schimb de prizonieri dintre Rusia şi Ucraina derulat din 2017 încoace, anunţă BBC.

Sentsov a fost un opozant vocal al fostului guvern ucrainean pro-rus, opunându-se anexării de către Rusia a Crimeei. În mai 2014, a fost arestat la locuinţa sa din Crimeea de către autorităţile ruse, încarcerat pentru un an la Moscova, apoi condamnat de către un tribunal militar pentru terorism - acuzaţii care sunt considerate a fi fabricate. Sentsov a fost unul dintre membrii proeminenţi ai mişcării Euromaidanului, cea care a răsturnat guvernul corupt pro-rus al lui Viktor Ianukovici în februarie 2014. Sentsov a fost arestat de către poliţia secretă rusă în mai 2014 la Simferopol, după ce acesta ducea alimente soldaţilor ucrainieni asediaţi de către trupele ruseşti, şi după ce organizase convoaie pentru a protesta contra preluării de către ruşi a Crimeei. Sentsov a fost bătut, sufocat cu o pungă de plastic, dezbrăcat şi ameninţat pentru a i se smulge o mărturisire, scria Variety. 

Regizorul Sergei Loznitsa, membru al Academiei Europene de Film, a rezumat discursul lui Sentsov de la audiere astfel: niciodată nu a aderat la un grup extremist şi nici nu a planificat vreun atac în Crimeea sau în altă regiune. A respins acuzaţiile şi a declarat că a fost torturat. De asemenea, a relatat că a fost în pericol să fie aruncat pe fereastră. Sentsov se consideră cetăţean ucrainean (şi nu rus), completând că „nu este un sclav şi nu pot fi transferat de la un stăpân la altul odată cu pământul”. Şi-a exprimat dorinţa să se întoarcă în Ucraina.

Între timp, la CEDO a fost înregistrată o plângere cu privire la arestarea, detenţia şi relele tratamente la adresa lui Sentsov, cerându-se o măsură provizorie de acces la dosarul său.

În urma procesului, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.

Situaţia sa critică a declanşat proteste şi manifestaţii ale grupurilor pentru apărarea drepturilor omului precum Amnesty International, dar şi reacţii personale ale figurilor din lumea media. Anul trecut, un moment de reculegere a fost ţinut la Berlin în omagiu pentru Sentsov la European Film Festival.

Exploreaza subiecte similare:

Oleg Sentsov

Alte știri din cinema

Cum arată mașina lui James Bond din No Time to Die

Pelicula se va lansa la noi pe se va lansa la noi pe 10 aprilie 2020

Sylvester Stallone a confirmat încă un film cu Rocky Balboa

Starul va reveni pe marele ecran din 20 septembrie în Rambo: Last Blood

The Lighthouse, în exclusivitate în România la Dracula Film Festival

Cea de-a șaptea ediție a festivalului dedicat filmelor fantasy și de groază va avea loc între 16 și 20 octombrie 2019 la Brașov

Drama medicală The Good Doctor, cu Freddie Highmore, din 3 octombrie, la AXN

Actorul a fost nominalizat în 2018 la Globurile de Aur, categoria „Cel mai bun actor într-o dramă TV”.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells