Rambo: seria-cult extrem de violentă, ce a reușit să pledeze contra violenței

de Gloria Sauciuc în 27 Mai 2020
Rambo și-a câștigat gloria omorând în diverse moduri eroii negativi. Execuțiile nemiloase, sălbatice, capcanele au traversat întreaga serie de filme

Sylvester Stallone şi-a clădit prin forţe proprii una dintre cele mai solide şi respectabile cariere de la Hollywood şi a influenţat considerabil cultura populară modernă prin multe dintre personajele lui iconice. Rambo este un astfel de personaj. Stallone a dezvoltat traiectoria eroului cult John Rambo, creat de canadianul David Morrell, un adevărat maestru al romanelor de acţiune şi conspiraţie.

First Blood deschidea în 1982 o franciză în care Sylvester Stallone portretiza eroul american de război și pe acel „angry white man”, bărbatul alb furios american, de condiție modestă, care considera că societatea actuală i-a luat anumite drepturi, care dorește să i se restituie aceste drepturi și să recâștige dominația în viața și în țara lui. 

First Blood (Ted Kotcheff, 1982) rămâne - totodată - în istoria filmului ca unul dintre acele rare exemple în care un film foarte violent reuşeşte să pledeze cu sinceritate şi succes împotriva violenţei, folosind nu spectacularul facil, ci argumentaţia psihologică şi morală...

First Blood/Rambo I a fost considerat una dintre producțiile definitorii ale postmodernismului în cinema. Filmul aborda un subiect sensibil, acela al modului în care Statele Unite şi-a tratat, la un moment dat, veteranii de război. Au urmat Rambo II, plasat în teatrul de război din Vietnam, apoi Rambo III - plasat în războiul din Afghanistan dintre ruşii „răi” şi afganii „buni”. Rambo IV (2008) relua imaginea eroului militar, din nou în luptă cu o dictatură malefică - cea din Birmania zilelor noastre. Anul trecut se lansa Rambo: Last Blood, în care emblematicul erou Rambo ducea o ultimă luptă, lăsând în urmă producțiile cu substrat politic care l-au consacrat pentru o temă actuală, a delincvenței transfrontaliere și răpirilor. În Rambo: Ultima luptă, eroul-cult declară război unui cartel mexican ce se ocupă cu traficul de carne vie, pentru a o elibera pe adolescenta față de care are sentimente paterne. Execuțiile nemiloase, sălbatice, capcanele, tuneluri subterane în care sunt vânați băieții răi sunt în linia seriei care l-a consacrat pe Sylvester Stallone. În Last Blood execuțiile sunt la fel de sălbatice și imaginative ca în restul seriei.

Rambo trage cu pușca, eviscerează cu cuțitul, pune grenade, trage cu arcul, plasează capcane... în toate filmele seriei, niciodată repetându-se, mereu ținând spectatorul pe scaun.

John Rambo a fost mereu all in când a venit vorba de îndeplinirea unei misiuni. Fie că era vorba despre un ordin militar, fie că era vorba despre o datorie de onoare. Un joc online dedicat aventurilor lui trebuia să se remarce și Rambo o face: poți juca având până la 720 combinații plătitoare! Celebrul cuțit al lui Rambo, șarpele și mașina blindată sunt simbolurile care plătesc cel mai bine. Ai și opțiune de autospin, pentru distracție la foc automat! Rambo însuși poate apărea pe role și poate înlocui orice simbol pentru a-ți completa combinații câștigătoare! Deschide cont la Superbet.ro și trăiește noi și noi misiuni alături de unul dintre personajele de la Hollywood care au fascinat generații întregi de cinefili și de jucători!

Dacă în Vietnam (Rambo I și II), eroul lupta pentru a salva niște camarazi întemnițați, în Afghanistan pentru a-și salva unicul prieten (Rambo III), iar în Myanmar își dezlănțuia furia pentru a veni în ajutorul unor misionari și săteni captivi (Rambo IV), în Last Blood Rambo face totul pentru a o salva pe Gabriela, pentru care a devenit o figură paternă. Rămasă orfană de mamă și abandonată de tatăl ei, trebuie să o salveze de pe un teritoriu în care cartelurile, nu poliția fac legea.

O scurtă istorie a seriei Rambo

Rambo și-a câștigat gloria omorând în diverse moduri eroii negativi. În toate filmele seriei, execuțiile sunt la fel de sălbatice și imaginative. În primul film, First Blood (1982), Sylvester Stallone era un veteran din Vietnam care suferea de stres post-traumatic şi care, întors acasă, intră în conflict cu poliţia locală.

Filmul a fost urmat în 1985, respectiv în 1989, de două sequel-uri în care Rambo, redevenit militar, salva prizonieri de război americani din mâini duşmane. În 2008 a apărut Rambo, cel de-al patrulea film din serie. În 2019, la peste 10 ani de la ultimul episod, am avut parte de o (ultimă) aventură a personajului.

Chiar dacă seria Rambo nu este pe-atât de veche pe cât e seria Rocky, ea rămâne cel de-al doilea mare vehicul pentru Stallone ca star de cinema. Ambele sunt serii de filme în care Stallone nu doar a jucat, dar la crearea cărora a contribuit. Stallone a participat la scrierea scenariului fiecărui film.

Acest articol este susținut de Superbet, liderul național din domeniul Betting & Gaming. În oferta Superbet găsești și jocuri de cazinou inspirate din filme și seriale de succes. Distrează-te de acasă jucând de pe orice dispozitiv și trăind noi aventuri alături de personajele preferate din filmul Rambo. Poți juca acest slot video în cazinoul online, direct pe site-ul Superbet sau din aplicaţia Superbet Games. Deschide cont aici #SuperDistractia #ContinuaOnline

jinglebells