Ralph rupe netu': distracţie în străfundurile internetului

de Ştefan Dobroiu în 5 Ian 2019
Inventiv, ritmat şi colorat, sequelul este atractiv pentru întreaga familie

Mulţi zic că Ralph Breaks the Internet este mai bun decât filmul original lansat în 2011. Fără a susţine deplin această părere, trebuie să spunem că sequelul oferă distracţie pentru întreaga familie şi că propune o mulţime de giumbuşlucuri inventive pentru a comenta vizual atât modul cum funcţionează internetul, cât şi atracţiile şi pericolele universului online. Ritmat şi colorat, filmul are toate şansele să-ţi menţină atenţia trează, chiar dacă noi îl considerăm cumva previzibil şi prea apropiat de multe alte filme ce analizează obstacolele pe care le poate înfrunta o relaţie de prietenie.

Citeşte aici despre toate cele patru premiere ale săptămânii.

L-am văzut în primul film pe Ralph (voce John C. Reilly) devenind, din villain-ul jocului de consolă Wreck-It Ralph, un adevărat erou. Iată că acum personajul se bucură de prietenia şi respectul colegilor de la sala de jocuri şi mai ales de prietenia Vanilinei (Sarah Silverman). Doar că jocul acesteia se strică şi numai un accesoriu de pe Ebay îi poate salva lumea, Bombonia, de la distrugere. Pentru a salva Bombonia, Ralph şi Vanilina se aventurează în colorata lume a internetului.

Dacă primul film găsea soluţii inventive pentru a folosi inspirat cât mai multe hituri clasice din istoria jocurilor video, sequelul este mult mai ancorat în prezent, explorând cum funcţionează internetul, cum îl folosesc oamenii şi resorturile psihologice ale vremelnicului succes online. Clipuri cu pisicuţe? Cumpărături online? Capcanele comentariilor pe Twitter? Străfundurile tenebroase ale dark web-ului? Viruşi şi viralizare? Iată realităţi şi concepte pe care animaţia le bifează rând pe rând, amuzant sau ironic, dar şi relevant. Dacă cei mici se vor bucura să vadă exploziile de culoare din jurul eroilor, adulţii au toate şansele să se amuze descoperind o perspectivă diferită asupra omniprezenţei internetului în vieţile noastre.

Filmul nu poate fi decât lăudat pentru modul cum creează o întreagă lume, într-un melanj de realism şi fantastic, o lume a giganţilor precum Ebay, Facebook şi Pinterest, o lume cu legi şi reguli în continuă schimbare, o lume în care este uşor să te pierzi şi greu să te regăseşti. Vizual, animaţia oferă reprezentări captivante, atrăgând atenţia la tot pasul cu noi şi noi elemente cu tâlc pentru acest univers până la urmă invizibil, aflat întotdeauna dincole de ecranul unui laptop.

Ce nu ne-a plăcut la Ralph rupe netu' este faptul că relaţia dintre Ralph şi Vanilina evoluează mult prea familiar, filmul bifând practic mai toate etapele poveştilor în care prieteniile perfecte sunt zdruncinate de alegeri şi trădări, nesincronizări şi capcane. Avem parte de acelaşi itinerariu, doar că într-un cadru foarte nou, ceea ce compensează mult din neajunsurile unui scenariu cam prea familiar în elementele sale cele mai importante.

Un alt aspect ce reuşeşte să compenseze acest aspect este melanjul de umor şi autoironie pe care Disney şi le asumă deplin. Prinţesele Disney au parte de o apariţie extrem de ataşantă, comentând asupra perspectivei complet antifeministe pentru care compania a fost criticată atât de des în ultimele decenii. În contrast, Vanilina devine o anti-prinţesă, o eroină care ştie ce vrea şi care, chiar dacă nu are nevoie să fie salvată la tot pasul, are nevoie ca cel mai bun prieten să-i fie alături. Asta transformă Ralph rupe netu' într-o animaţie în ton cu vremurile, de la care cei mici nu au decât de învăţat.

Exploreaza subiecte similare:

Ralph Breaks the Internet, John C. Reilly, Sarah Silverman

Alte știri din cinema

Glass: dansul superputerilor şi al aşteptărilor

Este noul film al lui M. Night Shyamalan o dezamăgire?

În culisele comediei Faci sau taci: 20 de episoade de making-of

Distribuţia comediei „Faci sau Taci” poate fi observată într-un cadru diferit de cel în care publicul are ocazia să îi urmărească de obicei pe Augustin Viziru, Cătălin Cazacu, Codin Maticiuc, Diana Dumitrescu, Monica Bârlădeanu etc

Filmările la Black Widow vor începe în luna februarie

Scarlett Johansson reia partitura supereroinei într-un film de sine stătător

Oscar 2019 – Netflix a primit mai multe nominalizări decât în toţi anii de până acum

Compania de streaming face istorie cu 15 nominalizări primite

Părerea ta

Spune-ţi părerea
iCashBack.ro pe 8 ianuarie 2019 09:38
Stiai ca poti primi inapoi o parte din banii de cumparaturi online? Vezi pe www.iCashBack.ro

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells