Pupila dublă a prințesei egiptene din Mumia e documentată medical

de Gloria Sauciuc în 4 Apr 2017
The Mummy se lansează în cinematografele noastre pe 9 iunie 2017

În weekend se lansa un nou trailer The Mummy, în care o străveche prințesă a Egiptului, pe nume Ahmanet (Sofia Boutella), e gata să îl posedeze pe Tyler Colt (Tom Cruise) de îndată ce este eliberată accidental dintr-un sarcofag. Ce va rămâne, însă, în memoria cinefililor, ca o imagine-emblemă a acestei producții, este pupila dublă a prințesei.

Ochii înfricoșători ai acestei ființe antice nu sunt un artificiu întâmplător al departamentului de efecte speciale. Condiția este documentată medical sub numele de „pupula duplex”. De-a lungul timpului și la mai multe popoare, se credea că o persoană cu o pupilă dublă e o persoană capabilă să aducă boală și suferință celor pe care îi privește, acel „deochi” de care se vorbește în popor. Se crede chiar că pupile duble înconjurate fiecare de câte un iris ar fi avut ministrul chinez Li Ch’ung, portretizat cu acești ochi speciali.

O afecţiune asemănătoare în literatura medicală se numeşte „policoria”, în care - în cadrul aceluiași iris - se dezvoltă două pupile; totul nu reprezintă altceva decât o mutaţie în interiorul irisului. Afecţiunea este atât de rară, încât în lume se cunosc doar câteva cazuri.

Între 1899 și 1920 literatura medicală a indicat trei cazuri de policorie, dar numai unul a fost fotografiat și studiat. În 2007, o echipă de oameni de știință publica în Acta Ophthalmologica un studiu în care documenta cazul unu bărbat de 55 de ani cu multiple pupile, mai degrabă eliptice decât circulare. Echipa a determinat că mușchii care înconjurau fiecare pupilă s-au dezvoltat separat unii de alții. Cauza acestui fenomen nu a putut fi depistată, însă.

Exploreaza subiecte similare:

The Mummy, Tom Cruise, Sofia Boutella

Alte știri din cinema

Filmul biografic Rodin: sculptorul, ca un faun bătrân, seducător şi uşor excentric

Personajul este decupat cu o aureolă luminoasă pe un contur întunecat - însă mai frecvent evoluează între tonuri de bej

Jason Momoa explică de ce unele scene cu Aquaman din Justice League au fost eliminate

„S-ar fi putut face două filme", a spus actorul, referindu-se la materialul filmat

Reparându-i pe cei vii: tonul unui documentar, imagini de o frumuseţe tăcută

Filmul cu Anne Dorval, Emmanuelle Seigner, Tahar Rahim rulează pe marile noastre ecrane

Murder on the Orient Express va avea o continuare

20th Century Fox a început deja lucrul la Death in the Nile, o nouă aventură poliţistă inspirată din opera Agathei Christie

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells