Publicația New York Post numește gala Globurilor de Aur 2018 un „exercițiu de ipocrizie”

de Gloria Sauciuc în 10 Ian 2018
De la neinvitarea lui Rose McGowan, care a inițiat mișcarea #metoo, la nepomenirea numelui Harvey Weinstein și momentul Kirk Douglas

„Se poate spune că premiul pentru cea mai desăvârșită ipocrizie merge către … lumea Hollywood-ului”, își începe pledoaria jurnalista Maureen Callahan de la New York Post, într-un articol în care își expune motivele pentru care afirmă că Premiile Golden Globes de după scandalul Weinstein sunt un exemplu de ipocrizie hollywoodiană.

Premiile Globurile de Aur de anul acesta se doreau o sărbătorire plină de îndrăzneală a lumii Hollywood-ului post-Weinstein, o ceremonie care să însemne mai mult decât un premiu. Publicului american i se propunea o reflecție, o revizuire a unei industrii conduse de bărbați care a căutat să legitimize violul, abuzul și hărțuirea femeilor timp de decenii întregi”, a scris jurnalista. Ca și pentru alte manifestări ale Hollywoodului, publicitatea inițială a campaniei împotriva abuzului și violurilor a fost substanțială. Dar „niciun actor sau actriță, fie de pe covorul roșu fie de pe scenă, nu a pomenit direct numele lui Harvey Weinstein, un veritabil monstru – pe care toți zic că vor să-l `spintece`, dar pe care, în realitate, par mai doritori să îl `îmbuneze`”, a continuat jurnalista.

Prezentatorul Seth Meyers, în monologul de deschidere, a fost singura persoană care a dovedit îndrăzneală: „Harvey Weinstein nu poate fi cu noi astă seară pentru că, ei bine, am auzit zvonuri cum că ar fi cam nebun și dificil”, a spus Meyers. „Dar, nu vă îngrijorați, va reveni în 20 de ani atunci când va fi prima persoană huiduită la secțiunea In Memoriam”, a continuat prezentatorul. „Și cum au răspuns acești `curajoși' reprezentanți ai Hollywood-ului?”, s-a întrebat retoric jurnalista. „Au huiduit”.

Același lucru s-a întâmplat cu o glumă despre Kevin Spacey, care ironiza accentul din sudul Statelor Unite. Gluma despre Woody Allen nu a picat nici ea bine celor de la ceremonie, comentează New York Post. „Se pare că toți violatorii se bucură de simpatia Hollywood-ului”, concluzionează jurnalista.

Meryl Streep a apărut pe covorul roșu al Globurilor alături de Ai-Jen Poo, puțin-cunoscuta directoare a National Domestic Worker's Alliance, asta după ce a negat, verbal, că ar avea cunoștință de comportamentul de prădător al lui  Weinstein, pe care l-a numit „zeu” la Globurile de Aur din 2012, preferând în schimb să spună platitudini: „Cred că oamenii conștientizează acum dezechilibrul de putere care a condus la abuzuri… și vrem să reparăm acest lucru”... Era loc de mai mult curaj, comentează Maureen Callahan.

În schimb, nimeni nu a suflat un cuvânt despre Rose McGowan, actrița care a declanșat întreaga mișcare și care a relatat că a fost violată de către Harvey Weinstein. Nici Rose McGowan, nici Asia Argento nu au fost invitate la ceremonia Globurilor de Aur...

Alături, împreună pe covorul roșu, s-au aflat - însă - Ashley Judd și Salma Hayek, care au declarat ambele în public despre abuzul la care le-a supus Weinstein. În New York Times, Hayek a relatat că - la un moment dat - Weinstein a amenințat-o cu moartea. Aceste femei sunt eroine, însă, aparent, niciuna dintre colegele lor nu le-a sunat, nu le-a mulțumit și nu le-a recunoscut nominal și pe scenă curajul.

În cea mai nepotrivită osana a serii, actorul Kirk Douglas, la venerabila vârstă de 101 ani, a fost onorat cu ovațiile întregii săli și cu un premiu special. Pe rețelele de socializare, spectatorii au amintit că Kirk Douglas a violat-o pe Natalie Wood pe când aceasta avea abia 16 ani, scrie NYPost. „Dacă asemenea informații sunt disponibile publicului larg, cum ar putea oare o sală plină de oameni din domeniu să nu știe acest lucru”, se întreabă retoric jurnalista Maureen Callahan.

Spre sfârșitul serii, actrița Allison Janney – care a câștigat pentru rolul mamei Tonyei Harding din I, Tonya – i-a mulțumit personajului real Harding, invitată în public, pentru „publicarea poveștii ei – una despre adevăr și despre perceperea adevărului în mass-media”. Din păcate, Harding chiar este o figură controversată. Harding a fost considerată autoarea unui atac asupra unei alte femei, concurenta olimpică Nancy Kerrigan, și - cu toate că filmul o exonerează - fapta lui Harding nu e mai puțin condamnabilă. Kerrigan a declarat mai târziu că FBI ar fi informat-o că Harding a fost autoarea și i-ar fi arătat înregistrarile care arată intenția criminală a acesteia.

Exploreaza subiecte similare:

Seth Meyers, Rose McGowan, Meryl Streep, Ashley Judd, Salma Hayek, Asia Argento, Kirk Douglas, I Tonya, Allison Janney

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
VerbalKint94 pe 10 ianuarie 2018 20:38
Hollywood-ul este un gunoi. Din pacate o sa avem nevoie de mult timp pana sa ne dam seama ca faima nu inseamna si bun gust.
loonycushion pe 10 ianuarie 2018 21:55
Mai bine ne-am preocupa de gunoaiele din jurul nostru, ca e plin.
VIBERS pe 11 ianuarie 2018 13:18
Bine zis!!!!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells