Programul "Poliţia politică": filme interzise până şi proiecţionistului

de Cinemagia în 18 Apr 2012
Programul "Poliţia politică": filme interzise până şi proiecţionistului

Prima ediţie a Cinepolitica - Festivalul Internaţional al Filmului Politic, unicul eveniment de gen din România, va fi precedată de o avanpremieră de patru zile în perioada 11-14 iunie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MŢR) din Bucureşti.

Programat pentru data de 13 iunie, programul "Poliţia politică" va începe de la ora 19:00 în Studioul Horia Bernea, unde se vor difuza o serie de scurte filme oficiale de instructaj destinate la origine recruţilor din serviciile secrete ceheşti.

Aflate la limita tragicomediei şi marcate de un umor cutremurător de absurd, filmele „made in Czechoslovakia” vor fi urmate de o altă producţie din aceeaşi categorie, 100% a vecinilor maghiari: Viaţa unui agent (Gabor Zsigmond Papp, 2004), ce reuneşte materiale de arhivă filmate de către agenţii Ministerului Maghiar de Interne între 1958 şi 1988 şi proiectate unor generaţii întregi de agenţi ai poliţiei secrete şcoliţi, astfel, în cele mai noi eficiente metode şi tehnici de protejare a regimului socialist: percheziţii secrete, monitorizarea inamicilor statului, instalarea de echipamente de supraveghere audio şi organizarea unor reţele de informatori. Un film pe care nici proiecţionistul nu avea voie să-l vadă, Viaţa unui agent oferă o lecţie memorabilă despre mecanismele puterii totalitare ce a supravieţuit vreme de decenii, în ciuda paranoiei şi a războiului dus împotriva propriilor săi cetăţeni.

"Poliţia politică" este cel de-al doilea dintre programele speciale, după "In memoriam Václav Havel" şi se concentrează aşadar pe una dintre cele mai de temut instituţii ale societăţii moderne, aparat de represiune al regimurilor totalitare instituit cu unicul scop de a menţine puterea în mâinile grupului care a acaparat-o, printr-o teroare permanentă.

Odată cu lăsarea întunericului, de la ora 21:30, la MŢR va avea loc proiecţia în aer liber a lungmetrajului laureat cu Oscar pentru Cel mai bun film străin, Vieţile altora (Dar Leben der Anderen, 2006). Splendidă dovadă semificţională a eficienţei mecanismelor de control exercitate de Poliţia secretă în anii comunismului, memorabilul debut în regie al germanului Florian Henckel von Donnersmarck spune povestea unui ofiţer de securitate est-german, care este însărcinat cu spionarea unui dramaturg bănuit de planuri subversive la adresa regimului comunist şi care sfârşeşte prin a fi cucerit de fascinanta lume ce i se descoperă prin intermediul unor banale microfoane ce împânzesc casa scriitorului.

Evenimentul "Poliţia politică" este organizat în parteneriat cu Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare şi Goethe-Institut. Prima ediţie Cinepolitica – Festivalul Internaţional al Filmului Politic va avea loc în Bucureşti, în perioada 15-21 iunie, la Cinema Studio. Festivalul este organizat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), al Universităţii Naţionale de Arte (UNArte), Universităţii Bucureşti, Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi York University Toronto, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 11 mai 2012 13:47
chiar ca este ceva unic ! de urmarit cu curiozitate .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells