Primul Festival Anual Romanesc din Toronto

15 Ian 2008
Primul Festival Anual Romanesc din Toronto

Programat a se desfasura in primele zile ale lunii februarie 2008, pe datele de 1, 2 si 3, Primul Festival Anual al Filmului Romanesc urmareste sa satisfaca dorinta publicului din Toronto pentru cinematografia fara frontiere si exprimarea cinematografica inca neexplorata. Acest festival de film intentioneaza sa dezvaluie influentele realitatii pre-, post- dar si contemporan-comuniste, precum si influenta fimului modern si capacitatea sa de a se desprinde de un trecut care este de multe ori neinteles. ToRo va dedica programul primei seri regretatului regizor Cristian Nemescu, prezentind filmul sau California Dreamin', cistigator al premiului Un Certain Regard pentru cel mai bun film de la Cannes 2007. In prealabil, vom viziona scurt-metrajul pentru lucrarea sa de diploma Poveste la Scara C. Cele doua filme vor fi prezentate de Tereza Barta, profesor universitar la York University si regizor.

Continuind tema retrospectiva, ToRo va prezenta in cea de-a doua zi a festivalului, filmul lui Lucian Pintilie "Reconstituirea", datat 1968, un manifest politic interzis pana in 1990 pentru prezentarea lipsei libertatilor civile din perioada comunista. Filmul lui Alexandru Solomon: "Marele jaf comunist", va continua aceasta analiza a sistemului politic din epoca respectiva. Prezentarile vor fi realizate de catre Dr.Calin-Andrei Mihailescu , profesor universitar la University of Western Ontario.

Intorcindu-se la originile cinematografiei romanesti, Festivalul se va incheia cu rularea primului film artistic romanesc "Independenta Romaniei", urmat de premiera Canadiana a ultimului filmul lui Nae Caranfil "Restul e Tacere". Filmul mut Independenta Romaniei, va avea un fond musical realizat "live" de catre invitatul special al festivalului, renumitul DJ din New York, Bogman.

La toate acestea se adauga in deschidere filmele lui Ion Popescu-Gopo "Scurta istorie" (Premiul pentru cel mai bun scurt metraj de animatie, Cannes 1956) si Sapte Arte (Cel mai bun film de animatie, Festivalul de Film Tours 1958). Cea mai recenta realizare cinematografica a regizorului Nae Caranfil da cinefililor posibilitatea unei calatorii in lumea acestei arte la inceputurile sale. Realizat cu un buget record de 24 milioane euro, "Restul e Tacere" va ramine in istorie ca un film ce dezvaluie pasiunea artistica care a supravietuit in cinematografia romaneasca de la primele incercari pana in actualitate, fiind recunoscuta pe plan mondial.

Privind inainte spre viitorul cinema-ului romanesc, Festivalul urmareste prin doua programe de scurt-metraje sa promoveze lucrarile unor regizori tineri si debutanti. Printre acestea se numara filmul lui Radu Jude "Lampa cu Caciula", cistigator al premiului pentru cel mai bun scurt metraj international la Sundance Festival 2007, filmul lui Adrian Sitaru "Valuri", premiul pentru cel mai bun scurt metraj la Festivalul International de la Lucarno 2007, precum si filmul lui Bogdan Apetri "Last Day of December" selectionat la Festivalul Mondial de Film de la Montreal. Surt-metrajele mentionate mai sus vor fi prezentate pe parcursul a doua zile, pe datele de 2 si 3 februarie, 2008.

In mod caracteristic, ToRo Arts Group va gazdui o petrecere de deschidere la Studio 204, vineri, 1 Februarie, dupa prezentarea filmului California Dreamin' . Muzica "live" va fi prezentata de catre invitatul nostru din New York, DJ Bogman. Se vor face si proiectii video-artistice. Pentru informatii aditionale in legatura cu Primul Festival Anual Romanesc din Toronto  vizitati http://www.toroartsgroup.com

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells