Primele reacții la filmul 10 Cloverfield Lane

de Gloria Sauciuc în 17 Mar 2016
În regia debutantului Dan Trachtenberg după un scenariu de Josh Campbell, Matthew Stuecken și Damien Chazelle, 10 Cloverfield Lane intră în cinematografele noastre pe 8 aprilie

10 Cloverfield Lane urmează să intre în cinematografele noastre pe 8 aprilie, dar până atunci avem sinopsisul și trailerul oficial, plus primele cronici la acest SF, lansat deja pe 10 martie în Europa și 11 martie în SUA. Sinopsisul oficial ne informează că o tânără se trezește în urma unui accident grav, doar pentru a descoperi că e sechestrată într-o pivniță, alături de un om excentric, unul care pretinde că i-a salvat viața și că lumea de afară a devenit nelocuibilă în urma unei catastrofe apocaliptice. Nesigură de adevăr, femeia hotărăște că trebuie să evadeze cu orice preț.

Publicația Screenrant avertizează de la început: „Chiar dacă mulți cinefili presupun că 10 Cloverfield Lane este un sequel al filmului-kaiju Cloverfield al regizorului Matt Reeves (Dawn of the Planet of the Apes), 10 Cloverfield Lane a fost dezvoltat, de la început, ca un proiect semnat John Campell și Matt Stuecken. Numit inițial The Cellar, filmul a fost redenumit Cloverfield atunci când Paramount Pictures și J.J. Abrams au achiziționat scenariul. Tranziția la marele ecran nu a compromis caracterul de film independent, însă oricum orice legătură cu Cloverfield e minimă. În schimb, filmul este o experiență inteligentă, captivantă, și plăcută de privit”.

New Yorker dă mai multe detalii despre începutul filmului: „Conducând cu viteză după ce a părăsit New Orleans-ul și pe logodnicul său, Michelle (Mary Elizabeth Winstead), o tânără care aspiră să facă design, are un accident și își pierde cunoștința. Se trezește cu un genunchi imobilizat și cu un ac în venă, legată de o țeavă într-un subsol izolat de exterior. Aici, Howard (John Goodman), un fost specialist din Marină, o ține sechestrată pretinzând că a salvat-o dintr-un atac catastrofal, care omorât tot restul lumii și, pentru a-i dovedi intențiile bune, îi arată restul adăpostului. Este oare Howard un agresor care o induce în eroare cu bună știință pe eroină, sau un paranoic ale cărui temeri au devenit realitate. Cât despre Emmet (John Gallagher, Jr.), tânărul care locuiește cu ei acolo, este complice, victimă, sau doar un alt supraviețuitor?”

Concluzia cronicarului New Yorker este că „acest horror-thriller plin de suspans implică mijloace fruste, și totuși regizorul, Dan Trachtenberg, sufocă acțiunea cu o imagine elaborată și cu o coloană sonoră foarte insistentă. Însă, pe măsură ce misterul se dezvăluie, observăm frânturi dintr-o imaginație elucubrantă.

Film.list.co.uk remarcă „un început captivant, care aproape lasă fără cuvinte, ce o surprinde pe Michelle (Mary Elizabeth Winstead) lăsând totul în urmă - casă, iubit, inel de logodnă. Însă curând, după un accident pe șosea, se trezește într-un buncăr subteran unde Howard (John Goodman) o informează că a supraviețuit de fapt unui atac chimic, și că singurii alți supraviețuitori sunt el și acolitul său, Emmett (John Gallagher Jr.). Totuși, Howard este doar excentric sau nebun? Este un salvator sau un agresor? Răspunsul la aceste întrebări dificile se va întinde pe 103 minute extrem de tensionate. Cei care caută un horror vor găsi unul de factură psihologică. Și, oricum, cui îi pasă de fanteziile cu extratereștri și cu apocalipsa ale unui nebun, dacă nu ne gândim și la personaje? Așa cum spune unul dintre personaje: 'Oamenii sunt ființe ciudate'...”

Huffington Post notează: „Trachtenberg și echipa căutau subiectul traumelor psihologice, și nu au dat greș. De ce Abrams a ales o echipă relativ necunoscută pentru a regiza sequel-ul hit-ului din 2008, Cloverfield? Răspunsul stă în scurtmetrajul lui Trachtenberg, Portal:No Escape, care a câștigat 17 milioane de vizionări online, și să nu uităm scurtmetrajul 'More than You Can Chew', un film de suspans cu vampiri. Acest nativ din Philadelphia, transplantat la Los Angeles, știe cum să construiască suspans și să livreze publicului ceea ce vrea să vadă!”...

Exploreaza subiecte similare:

10 Cloverfield Lane, J.J. Abrams, Mary Elizabeth Winstead

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
bogyvaly pe 21 martie 2016 11:50
Un film interesant

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells