PRIMA CRONICĂ: Prinţesa şi Broscoiul!

de Ştefan Dobroiu în 10 Nov 2009
PRIMA CRONICĂ: Prinţesa şi Broscoiul!

Vei putea vedea The Princess and the Frog din aprilie, dar Cinemagia îţi poate spune deja la ce să te aştepţi de la această revenire a Disney la animaţia realizată de mână. Uită de filmele Pixar (cel puţin pentru câteva ore) sau de cele mai noi animaţii 3D (pe unele le poţi uita pentru totdeauna, prea acordă multă atenţie formei şi mai deloc fondului), căci cei de la Disney se întorc în The Princess and the Frog la animaţia realizată de mână, la muzical şi genul acela de poveste cu prinţi, prinţese şi groaznice vrăji numai bune de dezlegat la momentul potrivit.

Fraţii Grimm au început tevatura cu prinţul transformat în broască, iar E.D. Baker făcea lucrurile şi mai complicate cu The Frog Princess, un roman pentru adolescenţi publicat în 2002. Cei de la Disney păstrează vestita ţocăială umano-batraciană, doar că-i inversează efectul, iar "tânăra domniţă" se trezeşte şi ea la fel de verde şi orăcăitoare ca nefericitul prinţ broscoi. Ce aduce nou această animaţie? Ei bine, Tiana (Anika Noni Rose) nu e deloc o prinţesă, ci o sărmană fată de culoare care visează să-şi deschidă un restaurant în săltăreţul New Orleans al începutului de secol trecut. Un şarmant (şi superficial) prinţ al Maldoniei (Disney a reuşit de fiecare dată să inventeze vreo ţărişoară accesorizată cu prinţul/prinţesa de rigoare) şi vraja aruncată asupra lui de un magician malefic lansează un adevărat bulgăre de zăpadă care-i poartă pe protagonişti spre un misterios loc din mlaştinile New Orleans-ului, unde matusalemica vrăjitoare Mama Odie este singura în stare să le redea Tianei şi lui Naveen înfăţişarea umană.

Interesant este faptul că cei de la Disney renunţă la prinţesele lor frumoase (şi neîndemânatice), astfel că Tiana are toate şansele să fie prima protagonistă care chiar se pricepe la ceva. Dacă am fi văzut filmul mai devreme, sigur l-am fi introdus în articolul despre mâncăruri (poţi citi despre cele mai tari delicatese de pe ecran aici), pentru că Tiana e neîntrecută la gumbo şi jambalaya, două feluri de nepierdut cu ocazia unei călătorii la New Orleans. Dar nu despre asta e vorba, ci despre faptul că The Princess and the Frog ne face să uităm de vremurile când prinţesa era salvată cu un simplu sărut: Tiana ia totul în propriile mâini şi devine, de ce nu, prima eroină capitalistă a celor de la Disney.

Reîntoarcerea la spiritul de odinioară al Disney este completată de decizia regizorilor John Musker şi Ron Clements (Mica sirenă, Aladdin, Hercules) de a face uitate animaţiile computer generated, prin urmare The Princess and the Frog aduce foarte bine cu Frumoasa şi bestia sau Mica sirenă, şi bine-i mai şade. Aventurile Tianei şi-ale lui Naveen sunt încă o dovadă că o poveste cu inimă nu are nevoie de o tehnică inovatoare pentru a rămâne pe retină. O altă dovadă foarte recentă este apreciatul Mary and Max, prezentat în deschiderea ultimei ediţii a Anim'Est. Să nu credeţi că filmul arată rău! Departe de asta: nicicând n-ai văzut peisaje mai elaborate, palete de culori mai bogate şi atenţie mai mare la detalii ca în The Princess and the Frog, astfel că decizia de a desena 2D vine mai degrabă ca o binecuvântare şi nu o pierdere.

Un pas şi mai mare spre epoca de aur a animaţiilor Disney e coloana sonoară a lui Randy Newman. Ne întoarcem la muzical şi la fericita îmbinare dintre dialog şi cântec, iar Randy Newman, compozitorul nominalizat de nu mai puţin de 15 ori la Oscar până să câştige pentru If I Didn't Have You din Monsters, Inc. Poate că niciuna dintre melodiile din The Princess and the Frog n-o să fie fredonată cu încăpăţânarea proprie unor tune-uri clasice Disney precum The Bare Necessities sau Kiss the Girl sau The Circle of Life sau Under the Sea, dar sigur o să bâţâi un pic din picior pe Friends on the Other Side, melodia maleficului doctor Facilier, o să visezi, alături de Tiana, pe acordurile din Almost There, sau o să-ţi faci o mini-autopsihanaliză rapidă pe Dig a Little Deeper alături de Mama Odie.

Pentru fanii animaţiilor Disney, recunoaşterea omagiilor aduse succeselor mai vechi va fi o adevărată vânătoare de ouă de Paşte. Într-una din scene o să-l vezi pe Kaa, şarpele din Cartea Junglei, iar una dintre melodii o să-ţi aducă aminte de The Bare Necessities. O variantă foarte amuzantă a sărutului (cu spaghete) din Doamna şi vagabondul apare şi ea, iar Louis, crocodilul trompetist care-i rătăceşte pe Tiana şi Naveen în mlaştini e leit (în ceea ce priveşte comportamentul), omonimului rege al maimuţelor din Cartea Junglei. Asemănările sunt multe, o să le poţi descoperi din 22 ianuarie, când Prinţesa şi broscoiul se lansează pe marile ecrane din România.

Poţi vedea mai jos în premieră trailerul dublat în română.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
marya pe 11 noiembrie 2009 09:41
Nantonia, nu Maldonia...nu mai citesc restu, m-am convins
StefanDo pe 11 noiembrie 2009 10:49
pai mai convinge-te o data. Tara e Maldonia, e o combinatie intre Malta si Macedonia. Habar n-am unde ai auzit de Nantonia.
sighi pe 11 noiembrie 2009 10:55
Nu inteleg m unii pot privii un articol atat de sceptici. Citeste articolul ca doar cineva sa chinuit sa il formuleze si sa il redacteze. ce interes ar aeva acea persoana sa te induca in eroare? numai ca asa e romanu..nu rateaza o ocazie sa arunce cu gunoaie in stanga si in dreapta... imi cer eu scuze in numele lui.
Betti pe 11 noiembrie 2009 10:58
Dupa poveste,e interesant!
jurjac pe 11 noiembrie 2009 12:12
este o poveste interesanta de ja astept sa o vad
motanuldanila pe 11 noiembrie 2009 14:32
Disney ramane tot Disney ,indiferent cate modificari s-ar aduce unui basm ,rezultatul
este OK si totusi vine ...CRACIUNUL sa visam ...

amy pe 11 noiembrie 2009 14:42
este o poveste sooper :) abia astept sa o vad:D chiar daca am 19 ani ce e in suflet conteaza... iar sufletul imi este inca ca la un copil care asteapta nerabdator filmul :)
deea1102 pe 11 noiembrie 2009 15:57
arata chiar foarte bine:)...tinker bell si aladin mi-au placut foarte mult...sunt sigura ca si acest film va fi un succes
reginutza21 pe 11 noiembrie 2009 16:26
Este o poveste chiar interesanta. De abia astept sa vad schimbarile ;)
OanaAlexia pe 11 noiembrie 2009 16:38
Marya, e corect Maldonia. Am cautat pe internet. Lasa carcoteala si apuca-te tu de scris articole.
2142 pe 11 noiembrie 2009 23:10
pacat ca e dublat, urasc faptul ca romanii s-au apucat de dublat desene, nu-mi place... povestea e frumoasa
2142 pe 11 noiembrie 2009 23:11
distrugi peste 50% din farmecul acelui desen
jeni sima pe 13 noiembrie 2009 18:25
vorba cuiva disney ramane vesnic in topuri si realizarea desenelor este la inaltime,si la urma urmei este o poveste... acuma fie vorba daca tot dau "batranii"in mintea copiilor atunci sunt si eu copil si ....imi place ,voua nu? noapte buna copii si sa auzi, numai de bine. jeni
me pe 27 noiembrie 2009 12:27
defapt daca o sa citesti prezentarea filmului in engleza, tara e Maldonia...o tara inventata de cei de la Disney ...uite versiunea in engleza(Tiana, an African-American and the heroine of this film, marries a prince from the fictitious country of Maldonia, thus becoming a princess of Maldonia [...]Prince Naveen has purposely been made racially ambiguous, hailing from the fictional country of Maldonia, which has no known location.)...rezolvat misterul
conceter pe 11 decembrie 2009 19:17
Sunt un mare fan a animatiilor 2d,astept cu nerabdare noua poveste.
anca pe 2 ianuarie 2010 12:39
dar cand apare filmul la cinematografe?:D :-/
nico pe 6 ianuarie 2010 18:27
e tare filmul
raluca pe 21 ianuarie 2010 17:17
Se pare ca nu pe 22 ianuarie apare..? S-a anuntat deja saptamana cinematografica si nici urma de The Princess and the Frog..:(
Abby pe 25 ianuarie 2010 17:26
Dar cand se difuzeaza si la Lotus Hollywood Complex Oradea? De cand a aparaut trailerul am vrut sa merg si inca vreau.
alexandra sandu pe 28 ianuarie 2010 14:57
Mi-ar placea sa merg dar nu am bilete si nici nu stiu cand se difuzeaza!
Luminita N pe 6 februarie 2010 16:42
Parerea mea este ca acest film de animatie este "amprenta" Disney, deoarece este un stil unic , original ,captivant, in orice circumstante usor de recunoscut. Arta adevarata , mai ales cand filmul nu este invadat de tehnica computerizata pentru ca nu are nevoie - povestea in sine este captivanta.
GEO pe 10 februarie 2010 19:23
Nu o sa citesc atat naibi vrei sa fac hepatita?
Adriana pe 15 februarie 2010 21:51
DA GEO, exact pentru asta a fost facut acest articol! Ca sa faci tu hepatita!! asa ca pune-te si citeste-l ca de nu te transformi in broasca!
indra pe 16 februarie 2010 13:01
"Printesa si broscoiul",este cel mai misto film pe care l-am vazut vreodata!
iulia pe 7 martie 2010 19:37
este foarte super
anamaria pe 12 aprilie 2010 16:19
vreau si eu filmul printesa si broscoiul il vreau tot si in romana si nu stiu cum sa fac rost de el cum pot face rost de film?
Radu1711 pe 14 aprilie 2010 13:06
eu inca nu am vazut filmul dar banuiesc ca pentru copii este foarte bun filmul
origan pe 23 aprilie 2010 17:55
supr tare film
andr5ei pe 25 aprilie 2010 09:20
da radu drept ce spui
sandra pe 24 iulie 2010 10:44
cel mai super film pe care lam vz.il recomand oricui:)
alex_il_fenomeno pe 30 iulie 2013 15:35
A fost cu adevarat deosebit, un film de urmarit de oricine, indiferent de varsta.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells