Prima cronică: Black Panther, spectaculos şi relevant

de Ştefan Dobroiu în 13 Feb 2018
Este prima producţie Marvel cu şanse la categoria Cel mai bun film a Oscarurilor?

Da, filmele Marvel şi în general filmele cu supereroi rareori sunt mai mult decât o ocazie să vezi, timp de două ore şi ceva, cum mai cheltuie Hollywood-ul zeci de milioane de dolari pe efecte speciale. Adesea miza este doar să-ţi ia ochii (şi, desigur, banii), dar nu şi să te implice cumva. Fără să ocolească toate capcanele genului, Black Panther se ridică deasupra blockbusterelor tipice şi transmite şi un profund şi relevant mesaj politic. Iată mai jos de ce ţi-ar putea plăcea premiera de vineri.

Am făcut cunoştinţă cu T'Challa (Chadwick Boseman) în Căpitanul America: Război Civil, unde-l vedeam pe erou plângând moartea tatălui său, T'Chaka, regele misterioasei Wakanda. Acţiunea din Black Panther reia povestea curând apoi, când T'Challa trebuie să preia tronul ţării africane, iar scenariul scris de regizorul Ryan Coogler şi Joe Robert Cole nu întârzie să prezinte istoria acesteia, dar şi o pată din trecutul regelui decedat. Împreună aceste elemente creează fundalul perfect pentru prima provocare a domniei lui T'Challa.

Este greu de evaluat cât de mult contează în chimia filmului faptul că majoritatea distribuţiei este de culoare şi că problematica personajelor se află în strânsă legătură cu discriminarea rasială globală, în special discriminarea populaţiei afroamericane.

Unul din aspectele care frapează la Black Panther este faptul că la rangul de supererou se ridică de această dată o întreagă ţară. Wakanda, pe care opinia publică globală o consideră o săracă ţară din lumea a treia, se bucură de fapt de o tehnologie revoluţionară datorată zăcămintelor de vibranium. Aşa cum un supererou are două identităţi, cea obişnuită şi cea sub care îşi duce la îndeplinire misiunile împotriva antagoniştilor săi, Wakanda, prin liderul ei, trebuie să decidă cum îşi foloseşte atuurile şi aptitudinile. Este ceva nemaivăzut în Universul Cinematografic Marvel şi unul dintre marile puncte de atracţie ale filmului.

Am scris recent că Black Panther a fost etichetat drept "James Bond-ul MCU". Este o etichetă uşor exagerată, dar explorarea gadget-urilor de care dispune Black Panther şi câteva scene în care eroul luptă, alături de aghiotantele sale conduse de extraordinara Okoye (Danai Gurira din serialul The Walking Dead) şi fosta iubită Nakia (Lupita Nyong'o), validează comparaţia. Inima filmului stă totuşi în asumarea unei anumite poziţii politice şi protejarea tronului. Din păcate, acestei importante părţi a poveştii i se poate reproşa familiarul: am văzut de prea multe ori, în filme despre putere, obţinerea şi păstrarea ei, conflictul dintre uzurpator şi deţinătorul de drept al unei poziţii. Aici Black Panther pierde puncte importante.

Le recuperează în schimb în ce priveşte aspectul şi omagierea artelor africane. Filmul este superb în scenele care celebrează tradiţiile şi stilurile vestimentare din Africa şi spectaculos în cele care explorează tehnologiile revoluţionare ale Wakandei. Nu ne-ar mira o mulţime de nominalizări la Oscarurile tehnice de la anul şi, având în vedere mesajul şi poziţia politice ale scenariului, filmul are şansele şi la categoriile mari ale Oscarurilor, inclusiv la Cel mai bun film. Vom vedea la începutul anului viitor dacă Black Panther reuşeşte să dărâme prejudecăţile Academiei cu privire la blockbusterele cu supereroi.

La sfârşitul filmului nu te grăbi să ieşi din sala de cinema. O scenă de pe genericul de final oferă una dintre cele mai citabile replici din ultimii ani, fixând entuziasmant poziţia politică a lui Black Panther, iar o a doua, deşi la prima vedere lipsită de relevanţă, oferă indicii cu privire la identitatea unui posibil viitor inamic al regelui Wakandei.

De văzut pe un ecran cât mai mare.

Exploreaza subiecte similare:

Black Panther, Ryan Coogler, Chadwick Boseman, Lupita Nyong'o, Danai Gurira

Alte știri din cinema

Selecție Berlinală 2019: Monștri., de Marius Olteanu, în secțiunea „Forum”

Secţiunea, aflată la cea de-a 49-a ediție, este cea mai îndrăzneaţă a Berlinalei

Premierele săptămânii 18-24 ianuarie 2019

Află ce-i de văzut weekend-ul acesta la cinema!

Iată filmele din 2018 cu cel mai bun scor pe Rotten Tomatoes

Topul nu include doar blockbustere precum Black Panther…

Anne Hathaway va juca într-o nouă adaptare a romanului lui Roald Dahl, Vrăjtoarele

Va prelua rolul lui Anjelica Huston din filmul lansat în 1990

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Qube86 pe 13 februarie 2018 21:49
Inca un articol care reuseste sa imi creasca starea de hype in legatura cu acest film !
Abia astept sa-l vad !

unkn0wn pe 14 februarie 2018 19:57
Si chiar de ar fi filmul slab(nu ma pot pronunta ca nu l-am vazut), asa-zisii critici de film nu ar putea note negative unui film cu negri, ca asa e moda impusa de "leftisti".
ishmael pe 16 februarie 2018 09:22
din cate am inteles de la in prieten cinefil, mare fan blockbustere cu eroi, care l-a vazut la Londra, at fi slab. dar nu conteaza oricum ca va fi in succes: la Thor 3 si ultimul Star Wars am atipit cateva minute si tot au rupt gura portofelelor :D
Phantom_sub pe 20 februarie 2018 17:24
Mie mi-a plăcut mult de tot The Force Awakens, dar The Last Jedi voiam să se termine cât mai repede.
Phantom_sub pe 20 februarie 2018 17:11
Măi, eu sunt 99% fan Dc şi pot spune, din punctul meu de vedere, că mi-a plăcut mult de tot. Singurul film recent de la MARVEL pe care l-am văzut a fost Ant Man. Am văzut în aceeaşi zi Winchester şi mi-au plăcut amândouă.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells