Pride and Prejudice and Zombies, divertisment pur

de Gloria Sauciuc în 16 Feb 2016
Mândrie, prejudecată și zombi intră în cinematografe în regim de avanpremieră - miercuri, 17 februarie

Poate nu întâmplător zilele accestea circulă pe rețelele de socializare un link ce duce la un generator de subiecte de film. E practic o schemă statică din care trebuie să alegi cuvinte - atribute, substantive comune sau proprii (cel/cea care va face acțiunea), verbe și alte părți de propoziție. Ce rezultă  e o combinație amuzantă, dacă nu absurdă. După ce am văzut aseară comedia romantică horror Pride and Prejudice and Zombies cred că aș putea să văd și un film care să pornească de la premisa „Geeky Jennifer Lawrence time travels with a bear on Mars”...

Pride and Prejudice and Zombies este ecranizarea bestseller-ului cu acelaşi nume al lui Seth Grahame-Smith, o comedie în care povestea binecunoscută din Pride and Prejudice este combinată cu elemente contemporane... şi o mulţime de zombi. PPZ poate fi privit ca un film de epocă în care apar zombi, dar și ca un film cu zombi ai cărui eroi sunt aristocrați britanici de secol XIX. Oricare ar fi perspectiva, se reușește ca din amândouă să se facă un întreg, în pofida faptului că premisa ni se părea absurdă. În mod cert, Pride and Prejudice and Zombies este o sursă sigură de divertisment.

Cele cinci surori Bennet nu mai cos goblen, ci lustruiesc arme și se antrenează în arte marțiale. Dacă pentru frivola lor mamă în continuare singura grijă e măritișul, pentru venerabilul domn Bennet  (Charles Dance) preocuparea lui este supraviețuirea/rămânerea în viață a fetelor, cum pericolul unui atac zombi este iminent.

Ce nu a reușit filmul este să descopere posibile valențe horror ale noului fundal - perioada lui Jane Austen este apropiată de cea a romanului gotic, care este apropiat de acest subgen...

Pe de altă parte, scorțosul domn Darcy (Sam Riley) din romanul lui Jane Austen este acum un „identificator” de zombi și un luptător fără seamăn contra morților vii.

Povestea respectă  intriga din romanul Mândrie și prejudecată, dar cadrul nou - cel horror - în care e plasată generează noi direcții de evoluție a întâmplărilor. Scenele palpitante abundă, dar ele se desfășoară pe un fond de comic și absurd care însoțește tot filmul, fond provocat credem și de faptul că prea se iau în serios toate personajele din film. O combinație atât de neașteptată  precum cea dintre  „Mândrie și prejudecată”  și „zombi” merita mai multă satiră. Rezultatul e, totuși, ceva mai puțin derizoriu decât cel din Abraham Lincoln: Vampire Hunter ce ridiculizează o premisă istorică serioasă.

O combinație atât de neașteptată  precum cea dintre  „Mândrie și prejudecată”  și „zombi” merita mai multă satiră...

Pe de altă parte, o poveste ca asta putea amesteca subgenul zombi cu horror-ul gotic, pentru care erau toate premisele necesare: fundalul Angliei de secol XIX, cu castele și ruine bântuite, plus o intrigă romantică și femei frumoase. Dacă genul zombi așa cum l-a adus Resident Evil s-a cam perimat și îi trebuia ceva nou, Pride and Prejudice and Zombies găsește formula salvatoare în filmul de epocă.  Ce nu a reușit filmul este să descopere posibile valențe horror ale noului fundal - perioada lui Jane Austen este apropiată de cea a romanului gotic, care este apropiat de acest subgen.

Mândrie, prejudecată și zombi este un amestec în care aceleiași povești i s-a găsit un fundal nou, mai entertaining pentru publicul de mall. Dacă privești din unghiul filmelor cu zombi, numai cadrul este ieșit din comun, acțiunea respectă aceeași rețetă: o mână de eroi în luptă cu morții vii, eroine puternice care luptă cot la cot cu bărbații (de la Resident Evil încoace rețeta este verificată), un final fericit (sau nu), distrugerea în masă a morților deveniți zombi.

Per total, Mândrie, prejudecată și zombi merită o vizită la cinema - chiar dacă nu va face istorie, e o porție sănătoasă de divertisment.  Atenție, ratingul „Nerecomandat sub 15 ani” este cât se poate de corect.

 

Exploreaza subiecte similare:

Pride and Prejudice and Zombies, Charles Dance, Sam Riley

Alte știri din cinema

Encanto aduce buna dispoziție pe marile ecrane și vorbește despre puterea interioară a fiecăruia dintre noi

Realismul magic, o inspirație pentru filmul nostru, este ancorat în emoții și evenimente reale, spune regizorul Byron Howard

Black Snake Moan: Samuel L. Jackson, Christina Ricci și Justin Timberlake într-un joc pervers al destinelor

Thriller-ul muzical Black Snake Moan (2006) poate fi văzut vineri, 26 noiembrie, de la 00:30, pe postul TV1000

E Black Friday și la filmele de pe platforma Happy Cinema

De Black Friday, ai 30% reducere la orice film de pe www.play.happycinema.ro

Bonusuri de milioane pentru actorii din This Is Us

Interpreţii membrilor familiei Pearson forţează studiourile să le crească onorariile

Părerea ta

Spune-ţi părerea
bogyvaly pe 17 februarie 2016 13:25
Filmul destul de slabut...
iuliana_vlad pe 18 februarie 2016 10:18
Dacă vă place stilul gotic/fantasy, vă invit să explorați magazinul tematic de cadouri, decorațiuni și accesorii fantasy/ gotice. Toate produsele sunt inspirate de creaturile supranaturale - dragoni, demoni, zâne, elfi, vampiri, vârcolaci și altele.
iuliana_vlad pe 18 februarie 2016 10:19
www.fandecor.ro www.gothicfairy.ro
rodica_puscasu pe 7 martie 2016 15:43
Pare foarte interesant filmul. Sper sa il avem si in SV cat de curand.
xerses pe 12 martie 2016 23:16
Este interesant de urmarit asa ceva...
Phantom_sub pe 16 martie 2016 13:16
Foarte plictisitor si e pg13...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells