Premiile Gopo 2013: vezi cum a votat un regizor şi cum un critic de film

de Gloria Sauciuc în 25 Mar 2013
Cinemagia pune mai jos în discuţie legitimitatea Premiilor Gopo de anul acesta

Premiile Gopo se vor decerna seara aceasta la Opera Naţională din Bucureşti, iar Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatorul evenimentului, contează pe participarea a 952 de persoane la eveniment. Din păcate, acestă ediţie este umbrită de două decizii contestabile ale organizatorului, iar Cinemagia pune astăzi în discuţie legitimitatea Premiilor de anul acesta, în condiţiile în care cel mai bun film românesc al anului trecut, După dealuri, nu a fost luat în considerare, la solicitarea regizorului Cristian Mungiu. Cinemagia a întrebat un critic de film şi un regizor cum au votat anul acesta. Marian Ţuţui, critic şi istoric de film, a spus "pas" la câteva categorii, în semn de protest.

Ţuţui a declarat pentru cititorii noştri: "Din păcate, absenţa dintre nominalizări a filmului După dealuri ne reaminteşte că - oricât de bine organizate şi fastuoase - premiile Gopo nu sunt nişte premii naţionale, acordate de o instituţie cu reprezentare naţionala, ci o iniţiativă privată. La noi şi în destul de multe alte ţări chiar şi premiile acordate de instituţii cu reprezentare natională sunt suspectate de parti-pris-uri, aşa că nu pot decât să constat absenţa regretabilă a celui mai valoros film. Nu cunosc motivul. În semn de protest faţă de această situaţie nu am votat la categoriile 'Cel mai bun lungmetraj' şi 'Cel mai bun regizor de lungmetraj', şi poate nu ar fi trebuit să votez nici la alte categorii legate de lungmetraj".

Pe de altă parte, Tudor Giurgiu - fondatorul Premiilor Gopo şi Preşedintele APFR, organizatorul evenimentului - participă în cursă cu un film nominalizat la principalele categorii. Este vorba despre producţia Despre oameni şi melci. Regizorul contactat de Cinemagia a spus că "în momentul în care tu conduci o asociaţie care impune nişte filme, mă aşteptam ca tu însuţi să-ţi scoţi filmul din această competiţie... ar fi fost un semn că te păstrezi neutru.. Or tu vrei o validare naţională că eşti un regizor important. Cum ar fi ca Greenaway să fie patronul asociaţiei care conferă Premiile Bafta şi în palmares să se regăsescă un film de Greenaway?".

Anul acesta, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) a cedat cererii lui Cristian Mungiu de a nu include printre nominalizaţi filmul După dealuri, boicotându-şi, astfel, propria gală. Anul trecut, Cristi Puiu refuza să participe cu filmul Aurora în competiţie, dar juriul Gopo a păstrat filmul, care a şi ieşit câştigător. E adevărat, premiul s-a acordat in absentia. Cristian Tudor Popescu, preşedintele juriului de nominalizări de anul acesta, a scris în Gândul despre "dispreţul afişat de Mungiu pentru premiile Gopo; de fapt pentru ceilalţi cineaşti români care au lansat filme în 2012. Dl. Mungiu e un boier internaţional, nu se amestecă cu rândaşii români". Retragerea lungmetrajului După dealuri din lista de nominalizaţi a afectat şi categoria "Cea mai bună actriţă în rol principal", Cosmina Stratan şi Cristina Flutur - premiate la Cannes în mai 2012 pentru interpretare - nemaiavând acum şansa unei recunoaşteri din partea industriei româneşti de film.

Patru lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul Gopo acordat Celui mai bun film: Toată lumea din familia noastră (regia Radu Jude), Despre oameni şi melci (regia Tudor Giurgiu), Visul lui Adalbert (regia Gabriel Achim) şi Undeva la Palilula (regia Silviu Purcărete). În absenţa filmului După dealuri, regizorul contactat de Cinemagia a spus că "evident că am votat filmul lui Purcărete la toate categoriile... mi se pare singurul film serios apărut (alături de Poziţia copilului) în ultimii ani...".

Iată, mai jos, cum a votat criticul şi istoricul de film Marian Ţuţui.

"Cel mai bun film (lungmetraj) - n-am votat
Cel mai bun regizor (lungmetraj) - n-am votat
Cel mia bun actor principal într-un film de lungmetraj ficţiune:
Şerban Pavlu pentru rolul Marius din filmul 'Toată lumea din familia noastră'
Cel mai bun actor în rol secundar, lungmetraj de ficţiune:
Gabriel Spahiu pentru rolul Aurel din filmul 'Toată lumea din familia noastră'
Cea mai bună actriţă în ro secundar, lungmetraj de ficţiune:
Ozana Oancea pentru rolulLidia Spătaru din filmul Visul lui Adalbert
Cel mai bun scenariu de lungmetraj ficţiune:
Radu Jude, Corina Sabău - Toată lumea din familia noastră
Cel mai bun montaj (Lungmetraj)
Ioachim Stroe - Tatăl fantomă
Cel mai bun sunet (lungmetraj):
Eckehard Dux, Cristian TarnoveţchiI, Ansgar Frerich, Daniel Iribarean - Tatăl fantomă
Cea mai bună muzică originală (lungmetraj):
Johannes Malfatti - Tatăl fantomă
Cele mai bune decoruri (lungmetraj ficţiune):
Helmut Sturmer, Dragoş Buhagiar - Undeva la Palilula
Cel mai bun machiaj şi cea mia bună coafură (lungmetraj ficţiune):
Dana Roşeanu, Minela Popa, Ionel Popa, Doina Popa - Undeva la Palilula
Cel mai bun film debut:
O lună în Thailanda - regia: Paul Negoescu
Cel mai bun film documentar:
Turn Off the Lights (România, 2012)
Regia: Ivana Mladenovic
Producător: Cătălin Mitulescu, Daniel Mitulescu (Strada Film)
Cel mai bun scurtmetraj:
Tatăl meu e cel mai tare (România, 2012)
Regia: Radu Potcoavă:
Producător: Andrei Boncea (MediaPro Pictures)
PREMIUL „TÂNĂRĂ SPERANŢĂ"
Adrian Cristea pentru scenografia filmului Chefu’, în regia lui Adrian Sitaru".

Gala Gopo 2013 va fi transmisă în direct pe TV de Pro Cinema pe 25 martie 2013, de la ora 19:00. Unul dintre cele mai savuroase momente ale Galei, cel al sosirii invitaţilor pe covorul roşu va fi relatat, pentru al treilea an consecutiv, de Amalia Enache şi Mircea Solcanu. Gala va putea fi urmărită în direct şi online, pe www.premiilegopo.ro şi www.voyo.ro, dar şi pe cea mai mare mediafaţadă din România, Cocor Media Channel.

 

Exploreaza subiecte similare:

După dealuri, Tudor Giurgiu, cristian mungiu, Cristi Puiu, Aurora, Marian Ţuţui, Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Despre oameni şi melci, Silviu Purcărete, Undeva la Palilula, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Ozana Oancea, Ioachim Stroe, O lună în Thailanda, Toată lumea din familia noastră, Adrian Cristea, Chefu', Tatăl meu e cel mai tare, Turn Off the Lights, Helmut Stürmer, Dragos Buhagiar, Dana Roşeanu, Minela Popa, Ionel Popa, Eckehard Dux, Cristian Tarnoveţchi, Johannes Malfatti, Radu Jude, Corina Sabău, Tatăl fantomă, Visul lui Adalbert

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 25 martie 2013 15:45
Nu inteleg de ce a refuzat Mungiu nominalizarea, deja s-ar fi stiut cel mai bun film romanesc, fara doar si poate.
cosmin742000 pe 25 martie 2013 17:10
Cred ca Mungiu a refuzat pentru ca stia ca distruge compozitia , nu pot ss am incredere in ce zic indivizi de naivitatea unor copii de gradinta precum CTP , care cred ca tot ce zboar se mananca . Aurora lui Cristi Puiu mie unia mi s-a parut o porcarie sinistra , lunga si plictisitoare , cred ca Puiu si-a dat seama de asta si de aia nu a vrut sa-si includa filmul in competitie in schimb juriul , in cel mai traditional stil romanesc i-a dat premiul drept pedeapsa ca nu a vrut sa il includa ( alt motiv chiar nu vad ) . Dumnezeu sa-i mai inteleaga.:))
josico83 pe 25 martie 2013 22:45
și unde vedem și noi cum a votat regizorul fără nume?
Gloria pe 26 martie 2013 12:36
În absenţa filmului După dealuri, regizorul contactat de Cinemagia a spus că "evident că am votat filmul lui Purcărete la toate categoriile... mi se pare singurul film serios apărut (alături de Poziţia copilului) în ultimii ani...".
josico83 pe 26 martie 2013 22:38
off the record, există o motivație a lui mungiu pentru care nu și-a inclus filmul nici la gopo și nici la ucin?
sabinalin pe 26 martie 2013 12:41
Sa nu ne mai dam dupa cires: cu aceasta ocazie tov. Mungiu a demonstrat ca-i un nesimtit arogant care isi dispretuieste propriul public. Asa sa-i ajute Dumnezeu, sper ca dl. Netzer, la fel de performant pentru ca "Ursul de aur" nu-i cu nimic inferor "Palme d'Or, sa nu-i urmeze exemplul...
Mishu25 pe 26 martie 2013 15:27
Ce legatura are publicul cu o gala privata? Filmul conteaza, nu il poate nimeni obliga sa il inscrie in orice concurs. Respectul pentru public reiese in primul rand din calitatea filmului, nu din dorinta de a participa la ce concurs ii trece fiecaruia prin cap. Hai sa mai gandim si cu capul nostru, nu doar sa preluam texte emise de altii
Ovidiu239 pe 26 martie 2013 16:13
Lu' Mungiu i s-a cam urcat la cap, nu credeti?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells