Premieră TV: diseară începe serialul Better Call Saul! Interviu cu protagonistul

de Cinemagia în 26 Feb 2015
„Este un bun orator şi un băiat isteţ. Creierul lui merge repede, uneori prea repede” (Bob Odenkirk despre personajul său, avocatul Saul)

Serialul Better Call Saul se va difuza în România începând din seara aceasta - joi, 26 februarie - și va putea fi urmărit pe micul ecran în fiecare zi de joi, de la ora 23, pe canalul AMC (oferit abonaţilor UPC, Focusat, Akta, Orange).Better Call Saul este un prequel al multi-premiatului serial Breaking Bad. Acţiunea are loc cu şase ani înainte ca Saul Goodman (Bob Odenkirk) să-l întâlnească pe Walter White. Când îl cunoaştem, omul care va deveni Saul este cunoscut sub numele de Jimmy McGill, un avocat mediocru aflat în căutarea destinului şi care se chinuie să pună lucrurile cap la cap. Iată un interviu cu actorul principal, despre personaj și despre acest serial.

Cum te simţi că te-ai întors la Albuquerque?

Bob Odenkirk: În unele oraşe, durează ceva timp până îţi dai seama ce îţi place şi ce locuri îndrăgeşti.  Sunt o mulţime de activităţi în aer liber în Albuquerque.Munţii Sandia pentru drumeţii, ori râul Rio Grande.  Ador să mă plimb cu bicicleta, iar aici sunt 400de mile de piste de biciclişti.  Au transformat toate ravenele şi te poţi plimba ore în şir.  Şi asta şi fac – mă plimb toată ziua.Este super.Şi cerul este foarte frumos. În fiecare zi.Nu-ţi vine a crede. În fiecare zi ieşi din casă şi zici – La naiba! – pentru că nu-ţi vine să crezi. Faci mereu poze pe care să le trimiţi familiei.

„Serialul Better Call Saul este la fel de serios ca Breaking Bad în inspiraţie şi intenţie.

Este o analiză serioasă a lui Saul Goodman, ce fel de om era şi ce fel de om poate deveni.

Dar e de asemenea, foarte distractiv, şi asta e un lucru pe care nu l-am observat când filmam. Scenele serioase au fost atât de provocatoare, şi distractive şi noi – că asta a fost impresia cu care am rămas când am plecat.

Mă gândeam: Wow! Tocmai am făcut cel mai dramatic show din istorie? Iar apoi am urmărit primul episod şi uitasem complet de aceste trucuri pe care Saul le face pentru a încerca să-şi rezolve problemele.

Sunt atât de multe şi zâmbeşti când Saul vorbeşte despre ele şi face planuri – şi ştii că vor merge prost!” (Bob Odenkirk protagonistul serialului Better Call Saul)

Ai acceptat rolul imediat sau a trebuit să te gândeşti o perioadă?

BO: Ca să fiu sincer, cea mai grea parte a fost cu familia mea. Copiii mei sunt adolescenţi, iar soţia mea are o afacere,  aşa că am ştiut că nu mă vor putea însoţi. Vince a insistat ca serialul să se filmeze în Albuquerque. Aşadar aceasta a fost partea cea mai dificilă – plecarea de lângă familie. Iniţial chiar am refuzat oferta. Apoi fiul meu mi-a spus că voi dezamăgi o mulţime de oameni. Şi am spus „Voi dezamăgi o mulţime de străini”. Iar el a zis „Mulţi dintre ei sunt prietenii mei”.

Nu i-am cerut niciodată lui Vince să scrie acest rol. În trecut, obişnuiam să glumim pe seama unui spinoff, iar eu spuneam „Dacă-l vei scrie, o să-l joc. Dar nu i-am cerut asta niciodată. Am vrut să o fac doar pentru că Vince Gilligan şi Peter Gould au avut o dorinţă arzătoare pentru a explora acest personaj. Îndată ce au început să scrie pentru Saul, amândoi au devenit curioşi să afle cine este sau cum reuşeşti să devii un astfel de om – practic, cum te porţi când nu-l joci pe Saul Goodman. Pentru că este un show. Nu acesta este numele lui. Hainele pe care Saul le poartă, biroul lui care arată ca un platou de filmare – totul este creat cu foarte multă conştiinciozitate. Aces t om joacă un caracter. Aşadar, cine este el cu adevărat? Este priceput la ceea ce face. Este un bun orator şi un băiat isteţ. Creierul lui merge repede, uneori prea repede. Poate să-şi facă planuri ce uneori nu sunt atât de greu de înţeles precum ar trebui să fie.

Ne poţi da câteva exemple?

BO: La finalul Breaking Bad, planurile şi comploturile lui Saul nu au mers aşa cum a vrut. O parte, din cauza faptului că Walter White era aşa dement şi egoist.  Era greu să observi asta din prima clipă în care l-ai întâlnit pe Walter White. Părea un personaj altruist căruia îi păsa doar de familia sa. Însă, la final aflăm că Walt a făcut-o numai pentru el.

Chestia despre Vince Gilligan este că el are o curiozitate în legătură cu oamenii şi transformările. Şi în Better Call Saul, Vince se întreabă: Cine devine Saul Goodman? Peter Gould a avut această întrebare motivaţională: Ce rezolvă o persoană prin a deveni Saul Goodman? Şi cine e omul care ar alege asta? În mod cert, lucrăm pe drumuri dubioase ale legii, aşadar cine este persoana care îşi doreşte asta? Şi cred că au creat un personaj cu care se poate identifica uşor oricine. Ştiam că o să-l stratifice. Ştiam că nu va fi ostentativ şi nenatural şi neinteresant – sub nicio formă Peter şi Vince n-ar fi scris aşa ceva. Nu mi-am făcut prea multe griji.

Este cineva din lumea legii care te-a ajutat să dai formă personajului? 

BO: N-am prea avut probleme cu  legea. Un avocat trebuie să aibă isteţime, o anume alunecare care îi e utilă atunci când urmează legea. Dacă te apropii în vreun fel de asta în activităţile tale zilnice, o poţi mirosi imediat. Înţelegi despre ce e vorba. Spui: Înţeleg! Este totul despre mânuirea şi manipularea cuvintelor. Asta este legea – e o negociere. Ceea ce credem că sunt norme dure şi rapide ale comportamentului uman, sunt de fapt foarte maleabile şi uşor de manipulat.

Vei contribui cu ceva ca scenarist?

BO: Cu nimic. Sunt un actor mai bun atunci când mi se prezintă un personaj – să fiu acea persoană şi să o descopăr. Scenariştii noştri trec printr-o mulţime de probleme şi nu vreau să ştiu cum inventează lucrurile pe care le fac. Oamenii aceia trec prin multe greutăţi, ca scenarişti. Dacă Better Call Saul este despre ceva, este vorba despre transformare. Din nou. Iar pentru Vince, nu e un lucru uşor. El nu transformă sau schimbă un personaj pentru a se distra sau pentru că ar ajuta povestea. El mereu întreabă: Cine e omul acesta? De ce fac ei ceea ce fac? Şi atunci ce îmi spune mie asta despre ceea ce se întâmplă de fapt? Oamenii adevăraţi nu se schimbă uşor.

 Încă mai vrei să scrii şi să joci după asta?

BO: Nu mă voi opri să fac ceea ce fac. Când am timp liber, lucrez. Pur şi simplu aşa sunt. Este un fel de etică a muncii din centru-vest. Dar acest show este cu siguranţă apogeul. Nu poţi să primeşti un rol mai bogat decât acesta. Povesteam cuiva că dacă Robert De Niro vede asta, va urla la agentul său. Atât de bine e scris. N-am făcut nimic să merit asta. Am câştigat la loto. O mulţime de oameni din showbiz se pun mereu să ajungă la următorul nivel. Nu există un nivel mai înalt. Nu e nimic mai bun decât Saul Goodman. Nu ai parte de scenariu mai bine scris, ori un om mai atent explorat.  De aici, totul e la vale…

Ce îţi spun fanii când te abordează?

Spun lucruri frumoase. Dar mereu trebuie să întreb de unde mă ştiu, pentru că am făcut multe lucruri diferite, o mulţime din ele având audienţe hardcore.Chiar dacă e vorba despre Mr Snow sau Fargo – cel mai des e despre Breaking Bad. De obicei, îmi văd liniştit de treabă – şi e o glumă – dar mă gândesc: Apreciezi munca mea ca ce? Spălând vasele?Făcând cumpărături?Parcând maşina? Care din cele trei lucruri pe care le fac cel mai des în viaţă îţi plac?

Cum poţi păstra o mina serioasă în situaţii din acestea ieşite din comun?

BO: Râdem mult. Nu ne putem abţine de la râs şi zâmbit.În special la Breaking Bad. Bryan Cranston este un tip haios. MEreu face glume. Suntem încântaţi că putem să facem chestiile astea nebuneşti. Mai era o scenă în Breaking Bad cu Jesse (Aaron Paul), când avea o armă…Aproape că am ieşit din scenă din cauză că era prea bun. Am vrut să aplaud. Aceasta a fost singura provocare. Cum să nu priveşti aceste reprezentaţii uimitoare?

Există planuri pentru o figurină Saul Goodman?

BO: Există o figurină tipul bobble head – arată grozav. Presupun că pentru a face o figurină, ar trebui să i se mişte gura. Rapid. Ar putea avea o mică telecomandă cu care gura să i se mişte: repede, mai repede şi cel mai repede!

 A fost ciudat să te întorci în Albuquerque fără distribuţia din Breaking Bad?

BO: Sunt cel mai bun, atunci când sunt în moment, aşadar nu mă gândesc la ce nu este aici. Nu mă gândesc deloc la ansamblu. Treaba mea este imediată. Părea firesc să fiu în Albuquerque, filmând acest lucru minunat. Şi erau oameni din Breaking Bad. Mike era aici. Jonathan Banks. A fost suficient. Şi din sectorul creativ aveam echipa, şi mulţi din echipaj. Pot spune că a fost confortabil. Iar din perspectiva de actor, era o vacanţă de la celelalte îndatoriri.  Şi faci o treabă mai bună când poţi închide toate celelalte lucruri.Te gândeşti doar la acest show şi această poveste şi acest moment. Asta e treaba ta.

Michael McKean joacă rolul fratelui tău…

BO: Este uimitor! Michael a apărut ca invitat în Mr Show, care a fost show-ul meu de comedie sketch pe HBO, şi am urmărit munca sa de când eram copil. A fost o plăcere să petrec timp cu el. Am vorbit mult despre comedie. Cred că Michael este foarte recunoscător că are un rol atât de serios şi dramatic, şi că îl poate înţelege. Şi e minunat – e o interpretare uimitoare. Aveam o legătură grozavă pe platou.

Serialul e la fel de sumbru/întunecat precum Breaking Bad?

BO: Este la fel de serios ca Breaking Bad în inspiraţie şi intenţie. Este o analiză serioasă a lui Saul Goodman, ce fel de om era şi ce fel de om poate deveni. Dar e de asemenea, foarte distractiv, şi asta e un lucru pe care nu l-am observat când filmam. Scenele serioase au fost atât de provocatoare, şi distractive şi noi – că asta a fost impresia cu care am rămas când am plecat. Mă gândeam: Wow! Tocmai am făcut cel mai dramatic show din istorie? Iar apoi am urmărit primul episod şi uitasem complet de aceste trucuri pe care Saul/Jimmy le face pentru a încerca să-şi rezolve problemele. Sunt atât de multe şi zâmbeşti când Saul vorbeşte despre ele şi face planuri – şi ştii că vor merge prost! Uitasem de acel aspect. Tot ce îmi aminteam erau aceste vârfuri de emoţii ce dictează în acest personaj. Uitasem de distracţie. Iar acesta este unul din motivele pentru care Vince şi Peter au creat acest show. Este amuzant să-l priveşti pe tipul ăsta săpând gropi cu gura. Zâmbeşti, pur şi simplu. Şi acesta este un element grozav în televiziunie.  Îmi amintesc că m-am simţit la fel la Fargo. Aceasta este televiziunea de calitate. 

Exploreaza subiecte similare:

Better Call Saul, Bob Odenkirk, Vince Gilligan, Peter Gould, Breaking Bad

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 26 februarie 2015 22:02
Ma bucur ca se va difuza.Dar ora este tarzie si este la concurenta cu emisiunea lui Dragos Patraru...
XShadowX pe 27 februarie 2015 09:33
„Serialul Better Call Saul este la fel de serios ca Breaking Bad în inspiraţie şi intenţie. "

Mi-a placut aceasta caracterizare a lui Bob Odenkirk ;)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells