Portret: Tobey Maguire

de Ştefan Dobroiu în 26 Iun 2011
Portret: Tobey Maguire

Cu fizicul său adolescentin, iată că Tobey Maguire a ajuns (fără ca noi să ne dăm seama) la maturitate. Actorul din trilogia Spider-Man împlineşte pe 27 iunie 36 de ani, prin urmare încercăm să-i trecem în revistă cariera. Nu numai că a apărut în a şaptea cea mai de succes franciză a tuturor timpurilor, trilogia Spider-Man (poţi vedea AICI top ten-ul seriilor cu cele mai mari încasări), dar s-a implicat şi în producţie. La mulţi ani!

Tobey nu s-a grăbit să apară în lungmetraje, deşi visa la actorie încă de mic, când mutările extrem de dese ale familiei lui îi micşorau şansele să urmeze o carieră într-un domeniu care necesită un studiu îndelungat. În 1979 apare în The Wizard, un film despre un puşti cu mici probleme de comunicare obsedat să partice într-o competiţie de jocuri video. Tobey nu are nicio replică, dar este unul dintre cei trei finalişti ai competiţiei. Rolul său dă tonul viitoarei cariere: toată viaţa, actorul a interpretat personaje mult mai tinere decât vârsta sa biologică, astfel încât la 25 de ani încă interpreta adolescenţi.

După o serie de reclame în care împărţea ecranul cu Chuck Norris, Roseanne Barr sau Tracey Ullman, puştiul prinde
un serial TV, dar acesta se anulează rapid. Urmează o lungă serie de probe pentru roluri de tineri, probe cu un singur rezultat şi anume o strânsă prietenie cu Leonardo DiCaprio, principalul concurent al lui Maguire pentru rolurile de adolescenţi. Cei doi fac un pact: să se ajute reciproc să pună mâna pe roluri. Principalul beneficiar a fost Maguire, iar exemplele sunt destule. După ce pierde în faţa lui DiCaprio un rol în serialul Parenthood, Tobey este recomandat pentru un rol recurent. În 1993 DiCaprio joacă în This Boy's Life/Viaţa lui Toby şi-l recomandă pe prietenul său pentru un rol secundar în aceastră dramă despre relaţia unui băiat cu violentul său tată vitreg interpretat de Robert De Niro.

La mijlocul anilor '90 Tobey Maguire îşi construieşte încet-încet un nume şi lucrează constant, dar problemele apar din altă direcţie: intrat într-un mediu al tinerilor actori pe val de la Hollywood, viaţa lui este de fapt o lungă petrecere, iar în 1995 sărbătoritul de mâine decide să se înscrie la tratament în cadrul asociaţiei Alcoolicilor anonimi. De atunci nu a mai pus gura pe băutură...

Curând, Tobey Maguire decide să schimbe direcţia carierei şi se axează pe roluri unde Leondardo DiCaprio să nu mai fie un concurent atât de uşor de preferat. Începe o serie de roluri de adolescenţi cu probleme de maturizare, de la The Ice Storm al lui Ang Lee (unde împarte ecranul cu Kevin Kline, Sigourney Weaver, Christina Ricci şi Katie Holmes),
la mai cunoscutele Pleasantville, The Cider House Rules/Legea Pământului şi Wonder Boys, succese şi de casă, şi de critică. Un rol important în filmul-cult al lui Terry Gilliam Fear and Loathing in Las Vegas/Spaimă şi scârbă în Las Vegas, dar şi o apariţie în dificilul Ride with the Devil îl confirmă pe Tobey drept un actor cât se poate de versatil.

Dar celebritatea internaţională vine de-abia în 2002, când apare primul Spider-Man. La 27 de ani, Tobey este ales să-l interpreteze pe blajinul Peter Parker, tânărul care capătă puteri supraumane după ce este muşcat de un păianjen radioactiv. Cu 821 de milioane de dolari încasate în 2002, Spider-Man devine al treilea cel mai de succes film al anului. Totodată este primul film din istoria Hollywood-ului care câştigă mai mult de 100 de milioane de dolari în weekendul lansării. Continuările Spider-Man 2 şi Spider-Man 3 au succese asemănătoare, transformându-l pe Maguire într-unul din cei mai populari actori tineri ai lumii, de unde şi şocul resimţit de publicul mondial când Sony anunţă că intenţionează să relanseze seria cu alţi actori şi altăR echipă.

Deşi ultimul deceniu din cariera lui a fost dominat de cele trei filme cu Spidey, Tobey Maguire are succes în lăudatul Seabiscuit, povestea unui cal de curse şi a improbabilului său succes, iar rolul din Brothers îi aduce prima nominalizare din carieră.

Ce urmează? Tobey Maguire a lăsat-o mai moale cu actoria, dar nu se dă dus de la Hollywood: actorul a devenit din ce în ce mai interesat de producţie în ultima vreme şi în acest moment are nu mai puţin de 12 proiecte în dezvoltare. În ceea ce priveşte apariţiile pe marele ecran, este ataşat să interpreteze rolul lui Nick Carraway în noul Marele Gatsby, în regia lui Baz Luhrmann. Să fie o coincidenţă faptul că rolul titular este interpretat de vechiul său prieten Leonardo DiCaprio?

Spune-ne rolul tău preferat din cariera lui Tobey Maguire!

Părerea ta

Spune-ţi părerea
NmpN pe 26 iunie 2011 14:01
Un actor foarte bun ! LA MULTI ANI !!!!
legolas05 pe 26 iunie 2011 14:31
imi place cum joaca,este un actor foarte bun,LA MULTI ANI!
kakapiciu pe 26 iunie 2011 14:45
Rolul meu preferat din rariera lui Tobey Maguire este clar Peter Parker.
Manusa pe 26 iunie 2011 15:13
Un actor excelent de care imi place cum joaca mai ales in Spiderman
Alle pe 26 iunie 2011 17:44
cel mai tare actor :X rolul de spiderman il prinde foarte bine
Crist11 pe 26 iunie 2011 18:16
La multi ani :X:X:X:X:X !!!!!
Iar faza cu schimbarea actorilor si echipei mi se pare o prostie, o MARE prostie.

ren22 pe 26 iunie 2011 19:18
Peter Parker si rolul sau din Brothers mi-au placut cel mai mult.Oricum e un actor bun,LA MULTI ANI!
WikdMovies pe 26 iunie 2011 20:08
Tobey Maguire - Peter Parker
b3gdan pe 26 iunie 2011 20:10
la multi ani ;)
Sorin87 pe 26 iunie 2011 22:08
La Multi Ani si din partea mea
Gebeleizis pe 26 iunie 2011 22:08
Mi-a placut cum a jucat in Brothers.
Da-Luck pe 26 iunie 2011 22:30
un actor care a dus spider la un nivel incredibil la multi ani
Dragnuta pe 26 iunie 2011 23:36
Happy B-Day Tobey! bun actor :)
John pe 27 iunie 2011 00:24
Spiderman 4 trebuia sa fie jucat tot de el nu de Grafield
alex_il_fenomeno pe 27 iunie 2011 17:53
Spiderman l-a facut cunoscut la nivel international !
xerses pe 27 iunie 2011 18:54
I-am apreciat eforturile incunante de succese.La multi ani!!
alexxinho pe 30 iunie 2011 09:58
spiderman 3 rulzz:X:X

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells