Philip K. Dick, un clasic al SF-ului

de Mihnea Columbeanu în 14 Aug 2012

Total Recall. Memorie programată rulează din data de 10 august în cinematografele româneşti, peste 27.000 de spectatori urmărind filmul pe marele ecran până acum. Pentru ei, şi pentru toţi cei care iubesc literatura SF, iată în continuare un portret-robot al scriitorului Philip K. Dick.

Afișează:
1 din 10

În mod paradoxal, relaţia dintre proza lui Philip K. Dick şi cinematograf a fost foarte accidentată. În timpul vieţii (1928-1982), acest mare clasic al literaturii SF, cu un rol seminal în ceea ce înseamnă genul speculative-fiction al zilelor noastre, a fost ignorat aproape complet - cu excepţia povestirii "The Imposter", ecranizată în 1962 pentru serialul de televiziune "Out of this World".

Dar, la drept vorbind, tot intervalul său de viaţă a stat sub semnul derizoriului şi al ambiguităţii. Deşi în anii '50-60 a scris enorm (şi, în multe cazuri, magistral!), niciodată n-a stat bine cu banii, a avut şi o perioadă de toxicomanie (se pare, însă, mult exagerată ca importanţă de presa cancanieră), care între 1970-74 l-a îndepărtat de maşina de scris, pentru ca în 1974, revenind în atenţie cu romanul "Flow My Tears, the Policeman Said", să câştige premiul memorial John W. Campbell 1975 - la doisprezece ani după ce capodopera sa "The Man In the High Castle" fusese onorată cu Premiul Hugo pentru cel mai bun roman.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Thl pe 14 august 2012 19:04
Acum o bucata buna de vreme (inainte de 2000) a aparut in colectia Nautilus o biografie a lui PK Dick: "Eu sunt viu, voi sunteti morti" - de Emmanuel Carrère. Nu as putea sa spun cat de bine documentata a fost cartea, dar
Conform biografiei, Dick suferea de o dependenta "atroce" de LSD, si majoritatea operei sale a ramas marcata de acest fapt. (cum spune autorul articolului de mai sus: "ambiguitatea generală a realităţii şi a identităţii")
Dar intradevar, e posibil sa fie mai mult cancan...

As mai adauga doar filmul Sceamers (1995), pentru mine unul din top 3 PKD.

gmihalka pe 15 august 2012 00:46
E chiar ciudat, dar cred ca ar mai trebui sa cititi/vedeti Blade Runner, ori ATI UITAT ca unul din cele mai bune filme SF din toate timpurile? Sau faptul ca nu are batalii spatiale e grav, chiar daca a avut o distributie exceptionala? Imi pare rau, dar incep sa vad pe site oameni care vorbesc...Am mai trimis un autor de articol sa citeasca Jocul lui Ender acum cateva luni, chiar e cazul aici, despre SF sa scrie cei care...hm, sa nu fiu rau...au citit doar foarte rar? Va rog, MACAR, nu jigniti pe cei care au citit SF pana in '89, cand cartea era totul, precum si pe cei care si-au mai permis cartile SF pana prin '94, sa zicem, dupa grijile au fost cam mari si filmele au devenit pentru tineret ce era cartea inainte. Nu puteti vorbi de mari scriitori neamintind operele cele mai importante...DACA nu va obliga cineva sa scrieti articole sau comentarii, va ROG nu o mai faceti fara a va documenta suficient...
kenya pe 20 august 2012 18:34
Mai intai indrazniti si cititi cartile maestrului,daca ati inteles puteti vedea si filmele,apoi cititi si alte SF'uri (puteti incepe cu "Jocul lui Ender,si restul volumelor lui Orson Scott Card)apoi comentati.Denigrarea operei autorului prin prisma viciilor vietii sale personale nu face cinste nimanui si in fata cunoscatorilor nu are niciun efec.
alex_il_fenomeno pe 28 august 2012 11:07
felicitari pentru o asemenea activitate .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells