Periferic, lansat simultan în cinematografe şi online

de Cinemagia în 25 Mar 2011
Periferic, lansat simultan în cinematografe şi online

Unul dintre cele mai aşteptate filme româneşti din 2011, Periferic, în regia lui Bogdan George Apetri, marchează o premieră în industria românească de cinema: va fi lansat, simultan, în cinematografe şi pe Internet. Pe 1 aprilie 2011, Periferic va inaugura proiectul WEBKINO.RO, care va permite vizionarea filmelor româneşti în sistem pay-per-view, prin video-streaming, la o calitate HD excelentă.

În prima etapă, Periferic va putea fi vizionat pe WEBKINO.RO cu prioritate în localităţile care nu dispun de săli de cinema, urmând ca de la 1 mai să poată fi urmărit din orice colţ al ţării. WEBKINO.RO este, dincolo de un experiment inedit, un proiect cultural, fiind prima alternativă legală de vizionare în timp real a filmelor româneşti pe Internet, o dată cu lansarea lor în cinematografe, cu prioritate în zonele în care nu există săli de cinema.

Periferic este prima dintr-o serie de producţii româneşti ale anului 2011 care vor fi lansate şi pe platforma online susţinută de Voodoo Films, după o idee Q2M.

...un proiect care va deschide pentru cinematografia românească un nou canal de distribuţie demn de luat în considerare...

„Ideea acestui experiment care, sper eu, va evolua într-un proiect amplu, e cât se poate de simplă şi a pornit de la un paradox pe care l-am constatat discutând cu mai mulţi regizori şi producători: publicul de film românesc, tot mai numeros, nu are acces la premiere şi nu poate viziona filmul în timp real dintr-un motiv banal, şi anume acela că foarte multe oraşe din România nu dispun de săli de cinema. În plus, acest public este unul educat şi, credem noi, deloc încântat de ideea vizionării ilegale. Mă bucur că am găsit deschiderea necesară punerii în practică a ideii şi sper că Webkino va fi un proiect care va deschide pentru cinematografia românească un nou canal de distribuţie demn de luat în considerare”, spune Dragoş Stanca, fondatorul Q2M.

Periferic în cinematografe

Filmul va rula în avanpremieră, pe 31 martie,  la Movieplex Plaza România din Bucureşti.

În prima săptămână din aprilie, filmul va putea fi vizionat la Bucureşti (Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, Movieplex, Studio, The Light Cinema, Noul Cinematograf al Regizorului Român, ), Cluj (Cinema City), Iaşi (Cinema Victoria) şi Arad (Cinema City).

 

Sinopsis

În cele 24 de ore cât primeşte învoire pentru a merge la înmormântarea mamei sale, Matilda plănuieşte să-şi ia fiul şi să fugă împreună din ţară. Înainte de ajunge însă la copilul pe care l-a lăsat în urmă, ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros, cu familia care a respins-o şi cu fostul ei iubit. Lupta pentru o viaţă mai bună îi aminteşte că libertatea poate atârna de o simplă alegere. Scenariul peliculei Periferic, a cărei protagonistă este actriţa Ana Ularu, este scris de Tudor Voican şi Bogdan George Apetri. Distribuţia e întregită de Timotei Duma, Andi Vasluianu, Mimi Brănescu, Ioana Flora, Ion Săpdaru, Ingrid Bişu. Imaginea este semnată de Marius Panduru.

Periferic este o coproducţie Saga Film (România) şi Aichholzer Filmproduktion (Austria), realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Coproducătorul Josef Aichholzer are în palmares un Oscar pentru cel mai bun film străin: „Die Falscher/Falsificatorii" (2007). Filmul este distribuit pe plan internațional de MK2, iar în România de Voodoo Films.

Periferic este unul dintre cele mai premiate filme româneşti de anul trecut. Şi-a început traseul la Locarno, unde Ana Ularu a fost premiată pentru interpretare, şi a continuat la Toronto, Namur, Varşovia, Viena, Moscova, Cairo, Cottbus, Salonic, Rotterdam sau Göteborg. La Viennale, pelicula a fost distinsă cu Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film), iar la Varşovia a obţinut patru distincţii (Cel mai bun scenariu, Menţiune specială acordată Anei Ularu, din partea juriului competiţiei, Premiul FIPRESCI şi Menţiunea specială a juriului ecumenic). La Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, „Periferic” şi-a adjudecat Trofeul Golden Alexander, Premiul pentru Cea mai bună actriţă (Ana Ularu) şi Premiul Asociaţiei Criticilor de Film din Grecia.

Imagini

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells