Partea îngerilor: magie şi realism

de Gloria Sauciuc în 20 Dec 2012
Partea îngerilor: magie şi realism

O comedie dulce amară, The Angels' Share, cu premiera la noi pe 21 decembrie, este o fabulă despre talentul irosit, şi despre ce se întâmplă când avem, o dată în viaţă, o ocazie. Pornind de la o temă apăsătoare - situaţia unei generaţii căreia viitorul nu prea are ce să-i rezerve, Ken Loach dă un film înviorător, amuzant, optimist. E o alegere potrivită pentru o vizionare în această parte a anului, pentru efuziunea de sentimente pozitive pe care le naşte.

Obligat la serviciu în folosul comunităţii, Robbie îi întâlneşte pe Rhino, Albert şi Mo: pentru toţi, un loc de muncă nu e decât un vis frumos. Şi totuşi, băutura este viitorul lor - nu la cârciumă, ci cale spre o lume mai bună. Şi nu orice băutură, ci whisky-ul cel mai rafinat. Ce-i va aduce lui Robbie? Nu violenţă şi răzbunări, ci 'Uisge Beatha' - apa vieţii, în valoare de 1 milion de euro. Cei patru pun la cale să fure acest whisky deosebit de valoros.

Dacă vă întrebaţi care este sensul tilului, explicaţia pentru The Angels' Share e dată de scenaristul Paul Laverty: "Partea îngerilor este acel 'ceva' care ridică omul deasupra vieţii de zi cu zi. Poetica şi banalul se lovesc una de altul, cum se lovesc şi mitologicul, marketingul, profesionalismul, falsul, snobismul, dar şi pura plăcere: o infuzie pe mai multe niveluri".

Legat de mesajul filmului, Loach a spus la Cannes: "Sper să le placă oamenii din film, mai ales protagoniştii tineri din categoria celor etichetaţi drept ţmici delincvenţiţ sau ţasistaţi socialţ, şi să vadă că de fapt e vorba de oameni capabili, cu simţul umorului, echilibraţi, valabili. Şi să mai înţeleagă că dincolo de cifre, există un milion de tineri puşi în faţa unui viitor nesigur, iată doar patru dintre ei. Nu sunt şi ei, oare, sofisticaţi şi valoroşi, oare chiar nu sunt buni de nimic? Aş vrea ca publicul să înţeleagă asta, nu doar să-i placă filmul". Filmul a fost pe placul juriului de la Cannes anul aceata, drept pentru care a primit Prix du Jury în cadrul ceremoniei de premiere.

Despre protagonistul filmului, debutantul în actorie Paul Brannigan, regizorul povesteşte că a avut o copilărie foarte dură, a fost violent, a şi stat la închisoare într-o instituţie pentru minori, dar acum încearcă să-şi pună din nou viaţa la punct. "Este inteligent şi cerebral, şi acum, după ce a întâlnit o fată la care ţine, are cu ea un copil. Însă din punctul de vedere al socrilor, e un soţ sub orice critică, un delincvent şi un borfaş", a spus regizorul care s-a inspirat din cazul lui pentru The Angels' Share. "În a doua jumătate a anului trecut, numărul şomerilor din Marea Britanie a sărit pentru prima dată de milion. Am vrut să spunem o poveste despre generaţia asta de tineri, cărora viitorul nu le rezervă nimic. Nu vor avea un serviciu, unul permanent, unul sigur".

Paul Brannigan, Robbie în film, a declarat la Cannes: "Am fost angajat la un centru comunitar şi acolo m-am întâlnit cu Paul Laverty, scriitorul. Lucram împreună cu poliţia din Strathclyde la un proiect numit 'the Community Initiative to Reduce Violence'. Paul mi-a ascultat povestea vieţii: e despre cum am crescut în cartierul Barrowfield din Glasgow, unde am văzut pe viu ce efect au drogurile şi alcoolul, şi cum e să fii la puşcărie. Cum e atunci când faci parte dintr-o bandă şi contezi pe tovarăşii tăi, care îţi promit că te susţin dar n-o fac. Şi despre cum sportul şi familia te pot ajuta să stai departe de necazuri. I-am spus că am un băieţel şi că acum el e cel mai important lucru pentru mine".

Taguri:  The Angels' Share

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 20 decembrie 2012 13:53
Un film de vazut, foarte dragut... Sa nu va asteptati la o capodopera, dar cu siguranta este interesant.
alex_il_fenomeno pe 20 decembrie 2012 14:34
daca e film britanic, de asteptat sa vedem umorul acela tipic ce te cucereste din prima.
Bayard pe 20 decembrie 2012 16:17
sunt scotieni
alex_il_fenomeno pe 19 ianuarie 2013 13:31
Scotia=Regatul Unit al Marii Britanii, si diferenta e mica.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Dosarele X

jinglebells