Părintele filmelor cu zombi, George A. Romero, a murit. Avea 77 de ani

de Gloria Sauciuc în 17 Iul 2017
Night of the Living Dead este adesea citat pe listele cu cele mai bune horroruri din toate timpurile

George A. Romero, regizorul filmului Night of the Living Dead (1968), a murit duminică, la vârsta de 77 ani, după o luptă cu cancerul de plămâni, a anunțat managerul său, Chris Roe.

„Legendarul regizor George A. Romero a murit duminică, 16 iulie, ascultând coloana sonoră a producției The Quiet Man, unul dintre filmele lui favorite, alături de soția lui, Suzanne Desrocher Romero, și fiica, Tina Romero”, se vede în anunțul oficial. „Lasă în urma sa o moștenire cinematografică ce a trecut testul timpului și va continua să dăinuiască”.

Romero este părintele filmelor cu zombi, lansarea deja clasicului Night of the Living Dead provocând, în 1968, un întreg scandal. Nu este primul film cu zombi, dar a avut o influenţă incontestabilă în acest subgen.

Variety a publicat, la data lansării horror-ului, o cronică prin care ataca agresiv filmul, invitând autorităţile să ia măsuri cu privire la „pornografia violenţei” aruncată pe ecran de Romero. Night of the Living Dead a devenit cel mai profitabil film horror independent şi este adesea citat pe listele cu cele mai bune horroruri din toate timpurile. Că vrea sau nu, fiecare nouă producţie cu zombi îl omagiază.

Turnat în Pittsburgh (SUA), cu un buget de 114.000 de dolari, adunat de la prieteni și asociați ai companiei de producție Image Ten, Night of the Living Dead a câștigat 30 de milioane de dolari devenind un film cult. Influențat de romanul lui Richard Matheson „I Am Legend”, filmul alb-negru este despre un grup de oameni baricadați într-o fermă din Pennsylvania de frica unei hoarde de zombie, văzute la acea vreme ca o critică la capitalism.

După „Night of the Living Dead”, a regizat „There’s Always Vanilla”, „Season of the Witch” și “The Crazies”, dar niciunul dintre aceste producții nu a avut impactul filmului din 1968. Filmul său arthouse cu vampiri din 1977 „Martin” a fost un nou succes, moderat față de „Night of the Living Dead”.

S-a reîntors la filmele cu zombies odată cu „Dawn of the Dead”, ce a avut încasări de 55 milioane de dolari, la un buget de producție de doar o jumătate de milion de dolari. Acest lucru l-a încurajat să facă și al treilea film cu morții-vii, „Day of the Dead”, în 1985.

Filmele sale cu alte subiecte decât zombie și-au clădit succesul pe notorietatea deja câștigată de Romero.  „Knightridgers”, despre turniruri între motocicliști a fost urmat de antologia „Creepshow”, scrisă de Stephen King. Au urmat „Monkey Shines”, ecranizarea după Edgar Allen Poe „Two Evil Eyes”, „The Dark Half” și „Bruiser”.

A fost producător executiv și co-scenarist la remake-ul din 1990 al „Night of the Living Dead.”, regizat de Tom Savini și trebuia să semneze regia pentru primul „Resident Evil”, însă diferendele de ordin creativ cu producătorii l-au scos din proiect.

Cel de-al patrulea film al său cu morții-vii, „Land of the Dead”, a fost făcut în Toronto, în 2005, cu actorii Simon Baker, Dennis Hopper, Asia Argento și John Leguizamo. Au urmat „Diary of the Dead”, în 2008, și „Survival of the Dead”, în 2010. A realizat jocuri video și scris romane grafice.

Fiul al unui cubanez și al unei lituaniene, Romero s-a născut în Bronx și a studiat la Carnegie Mellon University din Pittsburgh, după care a început să filmeze scurtmetraje și reclame.

Exploreaza subiecte similare:

George A. Romero, The Quiet Man, Night of the Living Dead, George A. Romero's Land of the Dead, Creepshow, Monkey Shines, The Dark Half, Bruiser, There's Always Vanilla, Halloween III: Season of the Witch, The Crazies

Alte știri din cinema

James Franco devine supererou. Va fi Madrox, the Multiple Man

Studiourile Fox extind saga mutanţilor şi a supererolilor Marvel

Sylvester Stallone este acuzat de viol asupra unei adolescente

Potrivit unui raport al poliţiei, incidentul s-a petrecut în 1986, când actorul avea 40 de ani, iar victima 16

Ruby este de nerecunoscut în comedia „Ghinionistul”

Ce contribuţie are Ruby la povestea lui Vlad Logigan, „Ghinionistul”, putem afla din 8 decembrie

Final de transformare fizică pentru Christian Bale. Cum a ajuns să arate pentru noul său rol

Actorul, celebru pentru transformările sale fizice spectaculoase, îl va interpreta pe Dick Cheney, vicepreședinte al Statelor Unite pe vremea lui George W. Bush

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Cretzulynne pe 17 iulie 2017 13:56
R.I.P.!
Theodor2011 pe 17 iulie 2017 23:10
Night of The Living Dead, cel clasic din 1968, mi se pare cel mai reusit film cu zombie. R.I.P. George A. Romero (REGIZORUL filmului, Night of The Living Dead, varianta din 1968)
claudiuandrei pe 18 iulie 2017 20:10
Cel mai tare mi s-a parut remake-ul din 1990. Un clasic.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells