PALME D'OR PENTRU ROMANIA!

de Gloria-Mona Sauciuc în 28 Mai 2007
PALME D'OR PENTRU ROMANIA!

4 luni, 3 saptamani si 2 zile al regizorului Cristian Mungiu a obtinut Palme d`Or - cea mai inalta distinctie la cel mai important festival de film al lumii! "Acest premiu sa dea curaj tarilor mai mici, cu bugete reduse pentru film" a urat Mungiu. Primul Palme d`Or  pentru un lungmetraj romanesc! Fratii Coen, Bela Tarr, Sokurov, Fincher, Kusturica  au fost declasati de Mungiu.

"Cred ca acest premiu e cel mai bun lucru care se putea intampla cinemaului romanesc; daca ceilalti regizori romani nu ar fi castigat anii trecuti, n-as fi putut fi aici; am colectat bugetul in timp ce pregateam filmul si castingul; am lucrat foarte repede". Mungiu si-a declarat speranta sa faca si alte filme si ca aceasta nu e neaparat cea mai frumoasa zi din cariera sa.

 Productia tanarului cineast roman face parte dintr-un proiect amplu, numit  "Amintiri din epoca de aur" care cuprinde trei povesti legate de perioada ceausista. Prima, 4 luni, 3 saptamani si 2 zile vorbeste despre Otilia (Anamaria Marinca) si Gabita (Laura Vasiliu), doua prietene care se confrunta cu o situatie complicata de legea anti-avort impusa de regimul comunist. Trofeul a fost inmanat de Jane Fonda.

Premiul celei de-a 60-a editii aniversare pentru intreaga cariera a fost inmanat lui Gus Van Sant.

Marele Premiu al Juriului: Mogari no mori/ La Foret de Mogari al cineastei Naomi Kawase. O poveste -legenda, despre pierderea celor dragi si intoarcerea la pamant, ca element caruia apartinem. "E vorba de atitudinea japonezilor fata de viata; am incercat sa transmit acest lucru; ma adresez lumii intregi; lucrurile invizibile sunt la fel de importante ca cele vizibile, acesta este mesajul meu prin acest film."

Cel mai bun scenariu: Fatih Akin - Auf der anderen Seite/De l`autre cote. "Zambetul fiului meu la intrarea mea in competitie a insemnat foarte mult; faptul ca am luat si premiu este minunat" a declarat Akin la conferinta de presa.

Cea mai buna regie: Julian Schnabel – Le Scaphandre et le Papillon.

"Nu am facut filmul ca sa castig vreun premiu; sunt cinefil si ador filmele; ma simt ca intr-un club al oamenilor pasionati de film; sotia m-a intrebat de ce am ales un subiect asa de trist; i-am raspuns ca este o lectie de viata" a afirmat regizorul. "Prin acest film am vrut sa transmit ca sunt foarte multe lucruri de care sa ne bucuram in viata".

Doua premii Ex-Aequo ale Juriului: Persepolis de Marjane Satrapi si Vincent Paronnaud si Lumiere silencieuse/ Stellet licht de Carlos Reygadas

 Premiul de interpretare feminina : Do-yeon Jeon (Secret Sunshine - Lee Chang-dong)

(Aceasta actrita de origine coreeana este pentru prima data intr-un festival international de film. Actrita a declarat ca in anturajul ei toti i-au spus ca a avut cea mai buna interpretare si ca se astepta, dar decernarea a emotionat-o profund;)

Premiul de interpretare masculina: Konstantin Lavronenko (Izgnanie/ The Banishment - Andrei Zviaguintsev)

Camera d`Or - productia israeliana Meduzot realizata de Etgar Keret si Shira Geffen (prezentat in cadrul Sectiunii Saptamana Internationala a Criticii)

Mentiunea speciala Camera d`Or: Control de Anton Corbun (film prezent in sectiunea Quinzaine des Realisateurs)

Palme d`Or pentru scurt-metraj: Ver Llover/ Voir pleuvoir al regizoarei mexicane Elisa Miller

S-au acordat si doua mentiuni speciale scurt-metrajelor: Run de Mark Albiston si AH MA al lui Anthony Chen

Premiile Cinefondation:

Premiul intai: Ahora todos parecen contentos - Gonzalo Tobal

Premiul doi: Ru Dao de Chen Tao

Premiul trei (ex-aequo): A Reunion de Hong Sung Hoon si Minus de Pavle Vuckovic

Premiul FIPRESCI pentru filmul lui Mungiu.

 Pe langa un premiu inmanat unui film din competitie, Juriul Federatiei Internationale a Presei Cinematografice, prezidat de Andrei Plakhov (Rusia), acorda un premiu si unui film din sectiunea Un Certain Regard. Acesta a fost inmanat productiei The Band`s visit al lui Eran Kolirin.

 In sectiunea paralela "Saptamana Criticii", premiul a fost acordat productiei Elle s`appelle Sabine de Sandrine Bonnaire (Quinzaine de la Realisateurs).

FIPRESCI, organizatia Internationala a criticilor de film/ presei de cinema, alcatuta din organizatiile nationale ale criticilor si ale jurnalistilor de film din intreaga lume, cu obiectivul "promovarii si dezvoltarii culturii cinematografice si protejarea intereselor profesionale" a fost fondata in iunie 1930 la Paris. In momentul actual, are membrii in peste 50 de tari. Premiile FIPRESCI se acorda la festivalurile internationale de film sau la festivalurile cu o importanta speciala: Venetia, Rotterdam, Berlin, chiar si TIFF-ul romanesc. Adunarea Generala decide la ce festivaluri FIPRESCI este nevoie de jurii, si de asemenea decide ce tipuri de filme sau ce sectiuni ale festivalului vor fi preluate de un anumit juriu. Ideea unei federatii internationale de film a luat forma la Paris la Congresul de Cinema, tinut de Fundatia Rotschild intre 27 Septembrie si 3 Octombrie 1926.

In cadrul aceleiasi ceremonii, Juriul Ecumenic a premiat productia Auf der anderen seite al lui Fatih Akin. Motivatia juriului a fost ca productia prezinta abil destine care se incruciseaza in Germania si in Turcia, barbati si femei de origini diferite. Sensibilizeaza dureroasa complexitate a pierderii reperelor si a relatiilor. Alte teme majore sunt filiatia, sacrificiul si reconcilierea. 

Părerea ta

Spune-ţi părerea
lili22 pe 23 aprilie 2015 10:27
ei, acum unde vad eu Izgnanie?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells