Palmares Cannes 2021: Spike Lee anunță Palme d'or de la început, într-o gală haotică

de Gloria Sauciuc în 18 Iul 2021
Horror-ul Titane, al regizoarei Julia Ducournau, catalogat ca „monstruos”, a luat marele premiu

Sâmbătă seară, la Cannes, a fost decernată cea mai importantă distincție festivalieră din lume, Palme d'or, încheindu-se o ediție greu încercată de pandemie - o prezență redusă la festival, corvoada testelor PCR făcute la 48 de ore persoanelor nevaccinate care intrau în Palatul Festivalului, bilete la film trimise doar online, în condițiile în care zone din Palat erau fără acces Wi-Fi, săli de presă desființate, pentru limitarea interacțiunii și - implicit - a posibilei răspândiri a virusului, transmite corespondenta Cinemagia la Cannes, Alice Kanterian.

Gala nu a fost mai puțin haotică, Spike Lee - președintele juriului - fiind total nepregătit în prezentarea premiilor. Regizorul a anunțat încă de la începutul galei cine a luat Palme d'or - anume filmul Titane, în regia Juliei Ducournau, deși era trofeul serii și trebuia prezentat la final. „Acestă seară a fost nemaipomenită tocmai pentru ca nu a fost perfectă, merci Spike Lee; și filmul meu este imperfect”, a spus regizoarea pe scenă. Legat de faptul că producția este un horror, în stilul lui David Cronenberg (scrie The Guardian), regizoarea a mai spus pe scenă „Stiu că filmul nu este perfect, am auzit că se spune ca este monstruos, monstozitatea este o forță. Îi mulțumesc juriului că recunoaște necesitatea de a include și monștrii”.

România, în calitate de țară coproducătoare - prin filmul La Civil - a fost premiată pentru „Îndrăzneală”, juriul secțiunii Un Certain Regard creând special premiul Prix de l'Audace/Courage Prize/Premiul pentru îndrăzneală filmului regizat de Teodora Ana Mihai.

„Juriul are această libertate de a crea noi recompense, adaptate filmelor, explică regizoarea româno-beligiană. Iată deci prima dată când se decernează Prix de l'Audace (Premiul pentru Îndrăzneală). Am fost chiar surprinsă și emoționată și nici măcar nu am cerut explicație. Poate pentru că am considerat că premiul corespunde foarte bine cu La Civil. Este un film la rândul lui îndrăzneț, în ceea ce privește producția, una foarte complicată, care s-a întins pe aproape 7 ani, dar și datorită pandemiei, și datorită subiectului foarte fierbinte în Mexic (o mamă încearcă să își salveze fiica  răpită de traficanți) și datorită respectului față de poveștile adevărate ale acestor familii care au avut încredere în noi pentru a le spune. Știu că scenariul a plăcut foarte mult juriului, dar faptul că a preferat să ne ofere Premiul pentru Îndrăzneală și asta e ceva formidabil. Știu că nu toată lumea înțelege de ce acest premiu, dar este frumos”, a declarat Teodora Ana Mihai.

Pe același subiect, Hollywood-ul a realizat deja sute de filme, însă elementul lor cheie este violența. „Aici, este complet altceva”, a mai declarat regizoarea la Cannes. „Nu ne interesează nici traficanții nici victima, ci acele personaje care rezistă, această mamă, femeie de casă, care trebuie să găsească o cale de a se descurca singură, pentru că nimeni nu îi va întinde o mână de ajutor. Este o poveste atipică și fascinantă. La început, voiam să fac un documentar, dar era prea riscant, trebuia să mă autocenzurez datorită sensibilității subiectului. De aceea am ales ficțiunea, pentru libertate de exprimare”.

România a fost prezentă pe podium și cu filmul de școală Prin oraș circulă scurte povești de dragoste.

Iată palmaresul de la Cannes:

Palmares

Palme d'or:
Titane, regia Julia Ducournau

Marele premiu/Grand Prix Ex Æquo:
Un Héros/A Hero, regia Asghar Farhadi
Hytti N°6/Compartment n°6 / Compartiment N°6 , regia Juho Kuosmanen

Premiu de regie: Leos Carax pentru Annette

Premiu pentru scenariu: Hamaguchi Ryusuke și Takamasa Oe pentru  Drive My Car

Premiul juriului Ex Æquo 
Ha'Berech (Le genou d'Ahed/Ahed's knee), regia Nadav Lapid 
Memoria , regia Apichatpong Weerasethakul

Premiul de interpretare feminină: Renate Reinsve în Verdens Verste Menneske/Julie (en 12 Chapitres)/ The Worst person in the World, regia Joachim Trier

Premiul de interpretare masculină: Caleb Landry Jones în Nitram, regia Justin Kurzel

Exploreaza subiecte similare:

Spike Lee, Titane, David Cronenberg, La Civil, Julia Ducournau, Asghar Farhadi, Leos Carax, Annette, Doraibu mai kâ, Ha'berech, Nadav Lapid, Renate Reinsve, Joachim Trier, Caleb Landry Jones, Justin Kurzel

Alte știri din cinema

O luăm de la capăt? Hollywood-ul dă înapoi din calea tulpinii delta

Premiere amânate şi îngrijorare în studiouri după creşterea numărului de noi cazuri covid

Grădina de vară din Eforie Sud vă așteaptă - a început festivalul Cinemascop

Un evenimentul care aduce împreună publicul de toate vârstele la proiecții de film și alte activități educative și culturale

Scarlett contra Disney: cine câştigă, cine pierde şi cu cine ţinem?

Actriţa Scarlett Johansson dă în judecată gigantul Disney pentru onorariul Black Widow

The Whaler Boy câștigă marele premiu la TIFF 2021

Otto Barbarul a fost laureat cu premiul Zilelor Filmului Românesc

Părerea ta

Spune-ţi părerea
lili22 pe 18 iulie 2021 14:43
Trebuie sa ia premii si femeile.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells