Oscar 2023: recorduri şi surprize

de Ştefan Dobroiu în 13 Mar 2023
Patru filme care cumulau 30 de nominalizări, complet ignorate

Premiile Oscar s-au decernat azi-noapte (lista completă a câştigătorilor aici), iar analiştii de la Hollywood şi-au văzut confirmate predicţiile, anume că Everything Everywhere All at Once (EEAO) a câştigat cele mai multe şi cele mai importante premii ale serii. Trecem mai jos în revistă câteva dintre cele mai mari surprize ale ceremoniei (relativ lipsite de surprize), dar şi câteva recorduri notabile.

Evident, trebuie să începem cu Michelle Yeoh, prima actriţă asiatică laureată cu un Oscar. Este o reuşită extraordinară pentru actriţa sexagenară, care s-a plâns în trecut că atât vârsta, cât şi rasa ei i-au făcut probleme la Hollywood în ultimul deceniu. "Doamnelor, nu lăsaţi pe nimeni să vă spună că v-a trecut vremea", a spus Yeoh în discursul de acceptare. De asemenea, actriţa a avut un mesaj pentru copiii asiatici pe care i-a îndemnat să viseze, pentru că visele, iată, se împlinesc.

Un discurs emoţionant a avut şi Ke Huy Quan, partenerul lui Michelle Yeoh din EEAO, actor care a renunţat aproape două decenii la actorie (între 2002 şi 2001) înainte de a-şi relansa cariera cu superhitul care a câştigat statueta pentru Cel mai bun film aseară. Trebuie spus şi că actorul şi-a început cariera cu rolul micului aghiotant al lui Harrison Ford şi Kate Capshaw în Indiana Jones şi templul blestemat, unul dintre cele mai populare filme ale anilor '80.

La cea de-a 95-a ediţie a premiilor Oscar, creatoarea de costume Ruth E. Carter a devenit prima femeie de culoare de două ori laureată cu Oscar. Carter a câştigat în 2019 pentru Black Panther şi în 2023 pentru sequel-ul Black Panther: Wakanda Forever. O premieră o reprezintă şi câştigarea statuetei pentru Cel mai bun cântec original de către filmul indian RRR (Rise Roar Revolt). Reamintim că am discutat de şansele la Oscar ale lui RRR încă din luna august a anului trecut.

Şi el protagonistul unei reveniri remarcabile la Hollywood, Brendan Fraser este primul canadian din istorie care câştigă un Oscar. Deşi era unul dintre cei mai populari şi cel mai bine plătiţi actori la începutul mileniului, Fraser a avut apariţii sporadice pe micul şi marele ecran deceniul trecut, în urma unor probleme personale.

Cum spuneam, ceremonia de duminică nu a avut multe surprize. De fapt, cea mai mare surpriză a fost că mai multe filme multi-nominalizate au plecat acasă cu mâna goală, deşi ar fi putut câştiga măcar o statuetă. Elvis, The Fabelmans, Banshees of Inisherin şi Tar aveau împreună nu mai puţin de 30 de nominalizari şi erau toate nominalizate la Cel mai bun film, dar nu au reuşit să transforme niciuna dintre cele 30 de şanse într-un premiu.

O surpriză a fost şi faptul că premiul pentru Cea mai bună coloană sonoră a ajuns la Volker Bertelmann pentru All Quiet on the Western Front, deşi John Williams (pentru The Fabelmans) şi Justin Hurwitz (Babylon) erau cotaţi de publicaţiile de specialitate de la Hollywood drept având cele mai mari şanse. Dacă ar fi câştigat, legendarul John Williams ar fi devenit cel mai vârstnic (are 91 de ani) câştigător al unui Oscar competitiv. Dar compozitorul are deja cinci Oscaruri în palmares, deci probabil nu suferă prea tare că voturile l-au preferat pe Bertelmann.

Foto: crop din posterul oficial al celei de-a 95-a ediţii a galei Oscar.

Exploreaza subiecte similare:

Everything Everywhere All at Once, Michelle Yeoh, Ke Huy Quan, Indiana Jones and the Temple of Doom, Ruth E. Carter, RRR (Rise Roar Revolt), Brendan Fraser, Elvis, The Banshees of Inisherin, tar, The Fabelmans, John Williams, Volker Bertelmann

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
vyydo pe 13 martie 2023 15:43
Oricat de bine a jucat Michelle Yeoh si daca merita sau nu, totusi trebuie amintit faptul ca in urma cu vreo 2-3 saptamani a spus intr-un interviu ca ea ar trebui sa castige oscarul si nu cate blanchett a castigat oscarul deja si prea multe femei albe au castigat oscarul. Seamana a cerseala si presiune pe juriu. stam si ne intrebam acum daca chiar merita premiul oscar sau nu.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells