Oscar 2018: cine câştigă Oscarul pentru Cel mai bun film?

de Ştefan Dobroiu în 4 Mar 2018
O analiză a avantajelor şi a dezavantajelor filmelor aflate în cursă

La noapte se vor decerna premiile celei de-a 90-a ediţii a premiilor Oscar, iar mai jos analizăm cum arată cursa pentru categoria Cel mai bun film. Va veni dimineaţa de mâine cu o surpriză de proporţii, ca cea de anul trecut, când independentul Moonlight a fost preferat favoritului La La Land? Sau membrii Academiei vor vota previzibil, refuzând să părăsească zona de confort? Iată mai jos câteva argumente şi aşteptări.

Până la miezul nopţii poţi vota la concursul de predicţii Oscar, ca să câştigi premii, dar şi diploma Cinemagia de "Expert Oscar"!

Filmul cu cele mai mari şanse la cel mai important Oscar al ediţiei este, fără îndoială, The Shape of Water. Melodrama lui Guillermo del Toro se bucură de câteva atuuri greu de ignorat. Unul ar fi numărul mare de nominalizări, ceea ce înseamnă că filmul are fani în toate asociaţiile ce formează Academia şi care aleg nominalizaţii la categorii precum Cele mai bune costume sau Cea mai bună scenografie. Un alt avantaj al lui The Shape of Water este faptul că a câştigat două importante premii ale asociaţiilor de la Hollywood, cea a Producătorilor şi cea a Regizorilor. Acestea sunt diferite de asociaţiile din cadrul Academiei, iar câştigarea ambelor premii prevesteşte adesea laureatul categoriei Cel mai bun film.

Dar cel mai mare avantaj al filmului sunt tema, mesajul şi omagierea Hollywood-ului clasic. Cu un mesaj ce îndeamnă la integrarea marginalilor, The Shape of Water se sincronizează perfect cu noua strategie a Academiei de a-şi diversifica membrii, invitând în ultimii ani cineşti de culoare, cineaste şi membrii ai comunităţii LGBT pentru a se îndepărta cât mai mult de hulitul profil standard al votantului la Oscar (bărbat, caucazian şi de vârsta a treia). Dacă această diversificare nu ar fi avut loc, am fi putut băga mâna în foc că The Shape of Water va câştiga.

Argumente împotriva premiului pentru filmul lui Guillermo del Toro? Tocmai această diversificare, care ar putea să invite voci ce militează pentru un Hollywood mai implicat social, mai inovator şi cu un mesaj mai tăios şi mai relevant. Dulceag, confortabil şi previzibil, The Shape of Water cu siguranţă nu satisface această nevoie de relevanţă. Să nu uităm că anul trecut bătălia a fost pierdută de un film ce omagiază Hollywood-ul, La La Land, tocmai datorită acestei nevoi de relevanţă în voturile membrilor Academiei.

Un alt argument este faptul că The Shape of Water nu doar că nu a câştigat niciun premiu la gala Asociaţiei Actorilor (Screen Actors Guild Awards), dar nici măcar nu a fost nominalizat la categoria Cea mai bună interpretare a unui ansamblu de actori (premiu câştigat de Three Billboards Outside Ebbing, Missouri). Cum actorii formează cel mai numeros grup de votanţi, este posibil ca filmul lui del Toro să nu se bucure de atât de multă popularitate pe cât pare la prima vedere.

Ajungem astfel la al doilea favorit al ediţiei, Three Billboards outside Ebbing, Missouri. Un număr consistent de analişti îl consideră cel mai probabil câştigător al serii, dar oare chiar aşa să stea lucrurile? Filmul regizorului irlandez Martin McDonagh are tot ce-i trebuie pentru a impresiona membrii votanţi ai Academiei, inclusiv un mesaj politic incisiv, ce arată cu degetul incompetenţa şi rasismul micului funcţionar de provincie american. Cum am menţionat deja, filmul a câştigat premiul Asociaţiei Actorilor, deci are în spate un generos contingent de susţinători.

În acelaşi timp, Three Billboards este profund antiamerican, ceea ce ar putea deranja membrii mai conservatori ai Academiei. Să nu uităm că, în ciuda eforturilor de diversificare, aceştia formează nucleul de bază al Academiei şi sunt puţine şanse ca ei să prefere Three Billboards lui The Shape of Water. În plus, filmul lui McDonagh este o producţie britanică (motiv pentru care a şi putut câştiga trofeul cel mare la premiile BAFTA). Vor vota membrii Academiei un film neamerican cu mesaj antiamerican? Ne-am mira dacă ar face-o.

Ajungem astfel la filmul care "ar trebui" să câştige. Dunkirk. Impresionantă şi relevantă desfăşurare de forţe, Dunkirk este filmul pe care l-ar putea vota atât conservatorii, cât şi radicalii din Academie. Dunkirk ar putea fi un caz clasic de "doi se ceartă şi al treilea câştigă". Mesajul său despre curaj, eroism şi solidaritate ar putea coagula susţinere într-un număr suficient de mare de buletine de vot pentru ca acest film ce revizitează intens şi spectaculos un extraordinar moment din Al Doilea Război Mondial să primească cea mai importantă statuetă a serii. Dezvantajul lui Dunkirk este lipsa de popularitate a lui Christopher Nolan, unul dintre puţinii originali ai Hollywood-ului.

Sunt voci care consideră că Get Out, trăsnaia lui Jordan Peele, ar putea fi "Moonlight-ul lui 2018". Sunt extrem de puţine şanse ca acest lucru să se întâmple. Nici The Post, drama jurnalistică a lui Steven Spielberg, nu are şanse să "ia faţa" celor trei filme ale căror şanse le-am analizat mai sus, iar Call Me by Your Name, Darkest Hour, Lady Bird şi Phantom Thread nu au şanse decât la unul, cel mult două premii.

Cine crezi că va câştiga Oscarul pentru Cel ma bun film?

Exploreaza subiecte similare:

Three Billboards Outside Ebbing Missouri, Dunkirk, The Shape of Water , Lady Bird, Moonlight, La La Land, Get Out, The Post, Call Me by Your Name, Darkest Hour , Phantom Thread, oscar 2018

Alte știri din cinema

Moș Crăciun în misiune: idei năstrușnice și umor

Alain Chabat în rolul principal nu e moșul tipic bonom și rotofei în acest film pentru copii

Kevin Hart nu va mai prezenta Oscarurile din cauza unor remarci homofobe anterioare

Starul a refuzat cerinţa Academiei Americane de Film de a-şi cere scuze pentru comentariile controversate, însă a făcut acest gest după ce şi-a anunţat retragerea

Black Panther şi Avengers: Infinity War sunt filmele cu cele mai multe comentarii pe Twitter

Printre serialele cele mai discutate pe reţeaua de socializare se află Game of Thrones şi The Walking Dead

Globurile de Aur 2019. Vice, cu Christian Bale, conduce nominalizările

„Hollywood Foreign Press Association” a fost fondată în 1943 de un corespondent al jurnalului britanic Daily Mail, scopul său principal fiind promovarea producțiilor de la Hollywood în întreaga lume

Părerea ta

Spune-ţi părerea
boghiu_andrei pe 4 martie 2018 21:24
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri trebuie sa castige.
Lips pe 4 martie 2018 22:46
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.
blackmore pe 5 martie 2018 00:32
Oare numai mizerii sa fie propuse pt Oscar? Intrebarea e retorica si oarecum ironica intrucat americanii doar asta au scos cu exceptia catorva filme independente in 2017.
loryme pe 5 martie 2018 07:59
Sunt de acord cu tine Blackmore. Una din cele mai proaste ediții ale premiilor Oscar..

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells